Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zweden: Nederlands vliegtaksplan op EU-agenda

BOEKAREST (AFN) - Het Nederlandse voorstel voor de invoering van een Europese vliegtaks moet snel officieel op de Europese agenda komen. Dat zei de Zweedse minister Magdalena Andersson na afloop van een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Boekarest. ,,Ik hoop dat we de discussie over dit interessante initiatief gauw kunnen starten.’’

Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wilde een Europese vliegbelasting in Boekarest voor het eerst echt bespreken met zijn collega’s, nadat hij zijn voorstel in februari in Brussel kort had kunnen presenteren. Er was volgens hem ,,brede belangstelling’’ voor. Maar ,,ondanks onze inspanningen’’, aldus zijn woordvoerder, zette de Roemeense voorzitter het onderwerp niet op de agenda van zaterdag. Daarop besloot Snel de bijeenkomst te laten schieten.

Ook België, Luxemburg en Frankrijk staan achter een Europese vliegbelasting. Een Belgische diplomaat zei eerder er ,,reikhalzend’’ naar uit te kijken om ,,er in Boekarest dieper op in te gaan.’’

Pushen

Roemeense betrokkenen ontkennen dat er geen ruimte voor een discussie over het plan was. Volgens Andersson is het echter niet besproken. Ze prees Snel voor het ,,pushen van belangrijke onderwerpen''.

Zweden heeft in april vorig jaar een vliegtaks ingevoerd voor vertrekkende passagiers die afhankelijk van de bestemming tussen bijna 6 en 38 euro betalen. In Nederland is in het regeerakkoord afgesproken per 2021 een vliegtaks van 7 euro per ticket voor alle bestemmingen in te voeren. Snel heeft gezegd daar mee door te gaan maar het zou ,,beter zijn het samen te doen'' in de EU.

In juni organiseert Nederland een internationale CO2-conferentie waar de vliegtaks ook aan de orde komt. Minister Andersson zei daar bij te zijn.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 DurianCS 6 april 2019 19:03
    quote:

    G.M schreef op 6 april 2019 16:03:

    Ja, het is i.d.d. Weer een smerige manier om geld binnen te halen.
    Mensen gaan echt niet minder vliegen hierdoor, en als het bedoeld zou zijn als milieumaatregel stink het helemaal.
    Alsof geld een beter milieu opleverd.
    Ja, een beter milieu kost (veel) geld
  2. kersberg 6 april 2019 20:55
    Dat het hoog tijd wordt om de groei van het vliegverkeer af te remmen , is duidelijk. De Delftse promovendus Paul Peeters heeft al in 2017 berekeningen gemaakt over de desastreuze ontwikkeling van de vliegerij. Voorbeelden :
    1 : Op dit moment bedraagt de CO2 uitstoot van het vliegverkeer ongeveer 5 % van de wereldwijde uitstoot. Dat zal doorgroeien tot 20 % in 2050 . Let wel ,dat betekent ook een evenredige toename van het beslag op fossiel , voor de productie van kerosine. Insiders van de fossiele industrie schatten in dat we wereldwijd nog voor ongeveer 100 jaar fossiele voorraden hebben . Dat gaat in het "vliegtempo" wel hard richting uitputting. 2 : Er vliegen nu wereldwijd 29000 verkeersvliegtuigen. Dat aantal zal binnen 20 - 30 jaar verdubbelen . Zou daar ruimte voor zijn ? En brandstofverbruik , lawaai etc. ? Daarom is een vliegtax van een paar tientjes ridicuul. Beter zou zijn een vliegtax van bijv. 50 Euro per vlieguur , tegelijk de retourvlucht belasten . Dan gaan we vanzelf nadenken. Of vinden we het gewoon dat we allemaal Floortje achterna reizen naar het einde van de wereld ?
  3. Beate 6 april 2019 21:04
    Het wordt inderdaad tijd dat de heilige koe, de luchtvaart bij de horens wordt genomen. Kolencentrales hebben reeds het voorbeeld gegeven. De luchtvaart is inmiddels een van de laatste vervuilers en vernietigers, die de dans waren ontsprongen. Een inhaalslag is dus dringend noodzakelijk.....
  4. peter545 6 april 2019 23:27
    Mensen die het vliegtuig nemen, hebben ruim voldoende geld. Dan is die E 7,00 slechts 'n schijntje en zorgt er absoluut niet voor, dat mensen minder gaan vliegen.
    Verder wordt er door de regeringen niet over gepraat wat zij met die belastinggelden gaan doen (bijv. om het milieu extra te beschermen).

    De conclusie is dan zeer eenvoudig te trekken, dat het de regeringen alleen maar gaat om extra belasting te kunnen innen.
  5. Wilmetpensioen 6 april 2019 23:37
    We hebben een cultureel probleem. We planten ons te veel voort, vreten te veel, kopen te veel rotzooi etc. en geen politicus die die tegen de kiesgerechtigden zal zeggen dat dat het eigenlijke probleem is. De democratie zal het niet oplossen. Groen Links pleegt de meest grove vorm van kiezersbedrog door wel het woord “duurzaam” vele malen te gebruiken in het verkiezingsprogramma, maar een woord als “overbevolking” komt in geen enkele tekst van Groen Links voor. Een feitenvrije milieupolitiek. En ach tsja zo’n vliegtaks...het komt wel hamdig uit nu. Er is nu “draagvlak” voor, dus de politiek kan er zich nu niet zo’n buil aan vallen, dus ze doen het om andere redenen. Maar echte maatregelen, beginnen ze niet aan.
  6. eldee99 6 april 2019 23:42
    Vast niet populair wat ik hier nu post. Maar laat het vliegverkeer maar lekker belast worden. Ook ik vlieg graag met mijn meisje weg, maar laat 't maar lekker een luxe product worden. Dan sparen we maar iets meer en dan geeft 't ook wat meer voldoening. Dat geldt overigens voor alle luxe producten.
  7. z0n0p 7 april 2019 11:20
    Earth Overshoot Day is in 2019 eind juli. Kortom we vreten met z'n allen vanaf 1 augustus (dus 5 maanden lang) de aarde verder leeg. In geval van ratten hebben we het dan over een plaag. Een plaag komt aan zijn einde als die zijn habitat heeft kaal gevreten. We hebben het dus over overbevolking. Geef de aarde niet door aan je kinderen, maar terug aan de dieren en de natuur. Curve van de CO2 uitstoot volgt exact de curve van de groei van de wereldbevolking. Vliegtax: hoe totaal ONBELANGRIJK!
  8. peter545 7 april 2019 11:49
    Wilmetpensioen,
    Dat wij ons teveel voorplanten, is totale onzin. Vroeger waren er veel meer dieren (en grotere) dan nu.
    Wél kunnen wij zeggen, dat wij de aarde niet correct beheren door onze onbeheerste hebzucht. Die hebzucht wordt tevens versterkt door het egoïsme (= ik wil). En de overheid bevordert die onbeheerste hebzucht en dat egoïsme.
    Wij moeten weer terug naar de gezinnen (= mama + papa + kinderen)(anderssoortige 'gezinnen' zijn nep met dus nepgevolgen). Binnen 'n gezin leer je vol - automatisch om jezelf op de laatste plaats te zetten + om tevreden te zijn met wat je hebt (meent te hebben).
  9. [verwijderd] 7 april 2019 11:57

    Om te leven kost geld.
    Je vraagt je af, waarom je kinderen op de wereld zet.

    Wil je iets leuks doen met je leven. Je betaald 70 % van je salaris aan premies en belastingen.

    Wil je 30% wat doen met je zuur verdiende geld, dan heb je moraal ridders die je kwalijk neemt als je luxe producten koopt of op vakantie wilt.

    Deze moraal ridders zijn funest voor onze maatschappij.
    Ze proberen je een schuld gevoel te geven terwijl je het geld zelf verdiend hebt.

    Ze blijven helaas in ons midden bewegen, net als klimaat drammers... en idd.. overbevolking is ons probleem.

    Wie dat durft te zeggen, moraal ridders in ieder geval niet, dan ben je tegen milieu, tegen klimaat en je bent uitbuiter enz...

    Maar dankzij 70% afdracht zorgen wij wel dat brood op de plank komt bij de moraal ridders.

    Taks belasting, voor milieu, terwijl vliegtuig branche is DE SECTOR waar gekeken wordt naar co2.

    Vlees industrie, landbouw... de grootste vervuilers krijgen subsidie van overheid.

    Uiteindelijk zullen wij groeien naar 80% en houden wij 20% van ons salaris over.
    Mooie toekomst voor onze kinderen.
    ..
    Maar, net als life of circle....

    De wereld houdt zichzelf in stand..
    Of het via oorlog, ziekte, opstand, anarchie...
    De wereld zal zichzelf corrigeren.

  10. [verwijderd] 7 april 2019 12:48
    Vliegen prima.

    Maar ken een stel die nu een weekendje Zuid Spanje doen. Vrijdag heen, zondagavond terug. 400 euro samen inclusief hotel.

    Ander stel idem, maar dan weekendje Rome.

    In beide gevallen een patroon van meerdere keren per jaar.

    Ik gun het ze maar heb wel het gevoel dat we met nagenoeg belastingloze kerosine zijn doorgeslagen.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links