Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'AEX begint hoger aan laatste hele beursdag'

'AEX begint hoger aan laatste hele beursdag'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting hoger aan de laatste volledige handelsdag van het jaar. De andere Europese beurzen zullen waarschijnlijk eveneens met winsten openen na de slotrally op Wall Street. Verder blijft de shutdown van de Amerikaanse overheid de gemoederen bezighouden.

De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel en Parijs zijn maandag nog een halve dag open. Ook de Londense beurs kent op de laatste dag van het jaar een verkorte handelssessie. De beurzen in Frankfurt en Milaan zijn maandag gesloten vanwege oudjaarsdag. Op 1 januari zijn alle beurzen gesloten.

De shutdown van de Amerikaanse overheid duurt tenminste nog tot dit weekeinde. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden deden donderdag, de zesde dag van de shutdown, niets om de financiering te herstellen voor de ongeveer 20 procent van de overheid die is getroffen. De shutdown zal waarschijnlijk zelfs tot in januari voortduren, aldus analisten.

Shell

Olie- en gasconcern Shell kondigde aan te beginnen met het volledig in ontwikkeling brengen van de Argentijnse schalievelden. Daarnaast heeft het concern de in maart aangekondigde verkoop van belangen in enkele ondernemingen in Nieuw-Zeeland aan olie- en chemiebedrijf OMV afgerond. Met de deal is een bedrag van 578 miljoen dollar gemoeid.

Euronext, het bedrijf achter de beurzen van onder meer Amsterdam en Parijs, heeft meer aandeelhouders van de Noorse Oslo Børs gewillig gevonden om hun stukken aan te bieden bij een overnamebod. Inmiddels is het toegezegde belang opgelopen tot 50,6 procent, verdeeld in 45,5 procent aan toezeggingen en een belang van 5,1 procent met door Euronext zelf gekochte aandelen Oslo Børs.

Europa

De Europese beurzen eindigden donderdag lager. De AEX-index verloor 0,5 procent tot 476,03 punten en de MidKap zakte 0,3 procent tot 629,00 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 1,4 procent. Frankfurt daalde 2,4 procent. Wall Street eindigde na een wilde koersrit hoger. De Dow-Jonesindex klom 1,1 procent tot 23.138,82 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent.

De Japanse aandelenbeurs sloot vrijdag het jaar lager af. De Nikkei in Tokio, die maandag de hele dag gesloten blijft vanwege oudjaarsdag, zakte dit jaar zo'n 12 procent. Het was het eerste jaarverlies sinds 2011.

De euro was 1,1459 dollar waard, tegen 1,1409 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 45,71 dollar. Brentolie kostte 2,1 procent meer en werd verhandeld voor 53,24 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 02 mei Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. 02 mei ING koploper in vlakke AEX

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 het zwaard 28 december 2018 11:34
    Als je weet dat 85% van de aan of verkopen geschied door computers die op hun beurt de algoritmes volgen (dag en nacht !) wil dit zeggen dat 15% van de aan of verkoop van aandelen nog nauwelijks gebeurd via Fundamentele of Technische analyse. Er wordt dan ook erg gemakkelijk om de beurzen door sommigen te sturen in een of andere richting. Van manipulatie gesproken … De beurs is er niet voor jou of voor mij, wel voor hen die ze kan manipuleren.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links