Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Risico op scherpe marktcorrectie op beurzen'

'Risico op scherpe marktcorrectie op beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - Het is nu relatief rustig op de financiële markten, maar dat kan stilte voor de storm zijn. Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) dreigt bij een omslag van het sentiment op de beurzen een ,,scherpe marktcorrectie''.

Het centralebankhoofd constateert onder meer dat de Amerikaanse aandelenkoersen de afgelopen jaren veel sterker gestegen zijn dan de bedrijfswinsten. Ook wijst hij op hoge schuldenniveaus ,,die nu goed financierbaar zijn maar waarvan je je kan afvragen of dat nog zo is als de rente zou gaan stijgen''.

Mede door alle stimuleringsmaatregelen van centrale banken zijn beleggers de laatste jaren bereid geweest om meer risico’s te nemen. De DNB-baas heeft het idee dat het ruime monetaire beleid ,,als een soort deken over de markt is gaan liggen''. ,,Dat geeft een vertekend beeld van de risico's.''

Toelichting

Nu is het zaak dat financiële marktpartijen weer inprijzen dat het op enig moment afgelopen is met het geld pompen in de economie, aldus Knot in een toelichting op het nieuwe Overzicht Financiële Stabiliteit van DNB. De Federal Reserve in de VS is al bezig met het geleidelijk normaliseren van het monetaire beleid en de ECB in Frankfurt maakt inmiddels aanstalten om daar ook langzaamaan mee te beginnen.

Volgens Knot zijn er echter meer situaties denkbaar die het marktsegment zomaar kunnen doen omslaan, denk aan tegenvallend nieuws rond de brexit of een mogelijk gewapend conflict met Noord-Korea.

Verzekeraars en pensioenfondsen

Als aandelen en obligaties plots in waarde omlaag gaan, dan zou dat onder meer verzekeraars en pensioenfondsen hard raken. Zij werken met grote beleggingsportefeuilles. Voor banken kan een correctie betekenen dat ze te maken krijgen met oplopende financieringskosten. Huishoudens, bedrijven en overheden met hoge schulden moeten rekening houden met hogere rentelasten.

DNB stipt in het achterliggende rapport ook de kwetsbaarheid van China aan. Daar heeft het bedrijfsleven de laatste jaren forse schulden opgebouwd. Een financiële crisis in China zou flinke impact kunnen hebben op bijvoorbeeld de wereldhandel, aldus de toezichthouder. Dichter bij huis speelt dat de schuldenperikelen in Zuid-Europese landen als Griekenland opnieuw kunnen opspelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. totoo 9 oktober 2017 13:53
    president Knot roep toetert dit al jaren maar wel spaarrente verder terug en staatsobligatie 7 jaar 0(nul)% rente en dus mede schuldig aan de financiële bubble

    Hij wil graag intelligent en behulpzaam overkomen, ik noem het "zelf indekkend" met als excuus we hadden uw nog zo gewaarschuwd!

    nix hypocrieter dan politiek en regering met banken voorop

    Ik heb voor een CEO van drank en tabak toko meer begrip dan zo'n lijkenpikker
    Vergelijkbaar met slogans als met drink maar geniet met mate en roken lossen we samen wel op

  2. Mick75 9 oktober 2017 14:04
    "Het is nu relatief rustig op de financiële markten, maar dat kan stilte voor de storm zijn."

    Maar het zou net zo goed niet kunnen.
    Staat er een datum of tijdsbestek bij?

    Typisch inhoudsloos gelul van een overbetaalde theekransende luchtverplaatser (=beleidsambtenaar), die zich alleen maar op een gemakkelijke manier wilt indekken voor het geval dat het mis gaat. Dit is overigens de tactiek van veel zogenaamde "deskundigen". Presenteer een doemscenario, je kan dan stellen dat je hebt gewaarschuwd. Als achteraf blijkt dat er niets van jouw doemscenario klopte, neemt niemand dat jou kwalijk.

  3. MartijnN1932 9 oktober 2017 14:31
    Ach meneer Knot, roept wel vaker tegenstrijdige verhalen...
    Je moet je eigen geld mee brengen bij het kopen van een huis maximaal 70% financieren etc.. aan de andere kant, we moeten mee consumeren. Hoe kan je dan in hemelsnaam die 40% ooit sparen die je nodig hebt om een huis te kopen..

    Hij bemoeit zich altijd met politieke uitspraken terwijl zijn taak is het in gareel houden van de financiële instellingen. Maar alle problemen went hij met gemak op de burger af..

  4. Met Effekt 9 oktober 2017 15:13
    Ha, de superbeleggers van de DNB delen hun wijsheid. Zijn dat dezelfde jongens die pensioenfondsen een rekenrente opdringen die totaal niets van doen heeft met werkelijk behaalde rendementen?

    Ondertussen blijf ik volbelegd. Kijk wel naar de VIX en optie premies om te zien wat de markt ervan vindt. En die vinden dat er niets aan de hand is.
  5. gyronando 9 oktober 2017 15:26
    quote:

    totoo schreef op 9 oktober 2017 13:53:

    president Knot roep toetert dit al jaren maar wel spaarrente verder terug en staatsobligatie 7 jaar 0(nul)% rente en dus mede schuldig aan de financiële bubble

    Hij wil graag intelligent en behulpzaam overkomen, ik noem het "zelf indekkend" met als excuus we hadden uw nog zo gewaarschuwd!

    nix hypocrieter dan politiek en regering met banken voorop

    Ik heb voor een CEO van drank en tabak toko meer begrip dan zo'n lijkenpikker
    Vergelijkbaar met slogans als met drink maar geniet met mate en roken lossen we samen wel op

    Nout wellink heeft hem dat ingestoken, je moet goed waarschuwen dan
    kunnen ze je later nooit wat maken.
  6. [verwijderd] 9 oktober 2017 16:16

    Degene die je uberhaupt niet moet vertrouwen is de overheid.
    Verruiming van krediet lag bij de overheid.
    Hypotheken stegen. Kredieten stegen, prijzen stegen.
    Aandelen stegen, rente steeg.

    Toen kwam de klap. Banken werden niet naar vuilnishoop verwezen (alleen DSB). Burgers moesten bloeden en aandeelhouders. Niet de CEO, niet de obligatiehouders.

    Wat doet zelfde overheid.
    Ze draaien alles terug wat aan de burgers was toegekend. Geen hypotheekrente vergoeding.
    Ze geven de burgers de schuld van de problemen.
    Niet het feit dat de Grieken geen belasting betalen, al met 55 jr met pensioen gaan...wij kunnen nog meer opnoemen.

    Ze draaien kredietkraan dicht (want banken gebruiken het geld van 60 miljard om hun eigen risico en verliezen te camoufleren), de consument kan minder lenen en overheid vraagt niet waar het geld naar toe gaat...was toch om de economie te helpen ?

    Huizen prijzen stegen, niet omdat de rente maar 2% was maar omdat de burgers zelf de middelen hadden om 10-20% bij te leggen. Het geld kwam niet van de 60 miljard potje.

    Aandelen stegen omdat bedrijven hun zaakjes in orde hadden.

    Wie niet ??... de Banken zijn nog steeds ons grootste probleem.
    Niet Apple, niet Google of Shell.

    Maar de financiele instellingen. Om voldoende marges te hebben en omdat rente laag staat, kopen banken obligaties want ze moeten minstens 250 bps hebben om uit de kosten te komen.

    Waar is dus de bubble. Bij de banken.
    Wat als de rente op 4 % staat. Vele huizenbezitters hebben nu mooi lage rente afgesloten voor komende 10, 15, 20, 30 jaar. Zitten de banken straks met een negatief hypotheekopbrengst.

    Grootste probleem zijn niet de aandelen, niet de hypotheekschulden maar het feit dat de problemen in 2008 zijn doorgeschoven en banken nog steeds een zorgkind is van de overheid.
    Ik zou nooit en te nimmer aandelen kopen van abnamro, ing, rabo, citybank enz.. want daarzit de bubble. Denken dat het in de fin.sector goed zit.
    De Nederl.bnk die zou moeten waken over monetairebeleid moeten zich afvragen waar het geld elke maand naar toe gaat.
    Om de gaten te dichten van de banken...en wat als ECB ermee stopt ? Bij wie kloppen banken dan aan voor geld ?.

    Ze moeten doen wat ze met DSB deden.

  7. [verwijderd] 9 oktober 2017 16:31

    Sommige hebben het niet begrepen.

    Hypotheken zijn afgesloten op basis van krediet regels. Kredietregels die niet zomaar uit losse pols zn bepaald.

    Niet de burgers de schuld geven dat ze te hoge hypotheken hebben afgesloten.

    Stel dat je nu hypotheek krijgt op beiden inkomen. Jij blij, je vrouw blij.
    Over een jaar gaat de overheid het anders doen.
    Je krijgt hypotheek van 50% van 1 inkomen.
    Huizen klappen in elkaar. Jij zit met een restschuld en je krijgt gezeik over je heen dat je te hoge hypotheek hebt.

    Je moet niet de spelregels veranderen en de schuld bij de spelers plaatsen.

    Door mensen die het niet begrijpen en continue verkeerd communiceren, blijven banken en overheid buiten schot.

  8. pro-zen 9 oktober 2017 20:47
    quote:

    Falcone schreef op 9 oktober 2017 16:40:

    Knot is knudde. Een suffe provinciaal uit Groningen. Slimme zet om zo een man bij de DNB te zetten. Is medeplichtig aan al die financiële ongein. Vandaag nog een 7 jarige staatslening tegen 0 %.Heel effectief om zo de sparende burger en zijn pensioenfonds te beroven.

    Wat heeft dat nou weer met groningen te maken... Tssss
  9. taurus86 9 oktober 2017 20:55
    Fluiten in het donker, dat helpt een beetje tegen de angst voor geesten. Maar Knot gaat gelijk krijgen,dat is logica. Wanneer? Wie het weet mag het zeggen. Maar dat de problemen 2008 in de schaduw gaan stellen is zeer voorstelbaar.
    Een periode van K/W verhouding 8 - 10 is helemaal niet vreemd. In Amerika zeggen 'betrouwbare bronnen' dat het omlazeren van Amazon de 'Rolling Stone' gaat worden, die de lawine in gang gaat zetten.

  10. [verwijderd] 10 oktober 2017 03:19
    Dat is het dus.. net als de film: "the big short".. DOE het dan... steek je nek uit... en wordt ridder te voet zoals velen voor jou. De banken grijnzen bij zoveel onbenul. Snel geld bestaat niet, tenzij crimineel of gokken. Waar denk je dat Las Vegas van gebouwd is?... Van het verlies van sukkels. en wat ben jij?
    Denk je nu echt dat de markt een reële prijs geeft voor aandelen? De prijs is een resultante van manipulatie naar een waarde die door belanghebbende partijen als gewenst wordt geacht.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links