Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen in de ban van verkiezingen VS

AMSTERDAM (AFN) - De beurshandel staat deze week vrijwel volledig in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een keuze voor Donald Trump aanstaande dinsdag zal ongetwijfeld veel onrust zaaien in de markten, terwijl een overwinning van Hillary Clinton naar verwachting met gematigde opluchting zal worden ontvangen.

De afgelopen week zette de hernieuwde opmars van Trump in de peilingen aandelenbeurzen wereldwijd onder druk. Beleggers zijn bezorgd over de onvoorspelbare gevolgen als de Republikein daadwerkelijk het Witte Huis mag betreden. Van Clinton wordt daarentegen een redelijk stabiele voortzetting van het huidige beleid verwacht.

De campagne van Trump kreeg ruim een week geleden een impuls door de aankondiging van een nieuw FBI-onderzoek naar e-mails die Clinton als minister van Buitenlandse Zaken vanaf een privé server verstuurde. De vastgoedmagnaat heeft volgens de meeste polls desondanks nog altijd de kleinste kans om de 45e president van de Verenigde Staten te worden.

In de aanloop naar de verkiezingen zochten beleggers massaal hun heil in cash en veilig geachte beleggingen als goud. De graadmeter voor de kwetsbaarheid van aandelenmarkten (de Vix-index) liep daarbij op tot het hoogste punt sinds het brexit-referendum. Gezien de 'risk off'-houding van beleggers lijken grote uitslagen op de beurzen maandag en dinsdag vrijwel uitgesloten.

Naast het verkiezingsgeweld loopt het kwartaalcijferseizoen nog door. In Amsterdam krijgen beleggers daarbij verspreid over de week onder meer de resultaten van AEX-fondsen ArcelorMittal, SBM Offshore, Aegon, Altice en Boskalis voorgeschoteld. Tankopslagbedrijf Vopak opent samen met Midkappers PostNL en Aperam het bal maandag. Daarnaast staat nog een handvol middelgrote en kleinere fondsen op de rol.

Elders in Europa worden cijfers van onder andere Ryanair, Solvay, Adecco, Siemens en Carlsberg verwacht. In de VS is het cijferseizoen grotendeels voorbij, al openen deze week nog toonaangevende bedrijven als Walt Disney en Macy's de boeken van het afgelopen kwartaal.

Op de economische agenda staan onder meer cijfers over de Duitse industrie (maandag en dinsdag) en de winkelverkopen in de eurozone (maandag). In de VS wordt vrijdag de meest recente stand van het consumentenvertrouwen gemeld, terwijl het CBS donderdag met de Nederlandse inflatie van vorige maand komt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 november 2016 18:45
    quote:

    snuf13 schreef op 6 november 2016 18:15:

    Juist beiden ongeschikt vinden wij, doch de Yanks willen ze maar wat graag.
    Nu de hamvraag. welk effect zullen de beide kandidaten hebben op de beurs?

    geen verschil, opluchtingsreally of afstort?

    Ik durf er geen voorspelling over te doen.

    Een zakenman zou juist goed zijn voor het bedrijfsleven en de koersen dacht ik.

    Echter lees ik dat velen denken dat Clinton beter kan winnen, m.b.t. de beurs.

  2. Watermannetje2012 6 november 2016 22:46
    quote:

    den haan schreef op 6 november 2016 19:53:

    Die twee lijken net kleine kinderen,mekaar zwart maken is alles wat ze kunnen,je zou haast zeggen ,laat die obama nog maar 4 jaar zitten.
    Over 50 jaar zullen mensen zich verbazen dat 2 verstandelijk beperkte en machtsgeile ego's aan de macht kunnen komen in Amerika ... het zijn geen verkiezingen maar . .. The Truman Show
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links