Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VEB en DNB steunen claimemissie Delta Lloyd

AMSTERDAM (AFN) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) steunt de doorgang van de claimemissie van Delta Lloyd. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) staat achter de kapitaalvergroting. Dat meldde de VEB vrijdag in een verklaring op de eigen website.

Volgende week woensdag stemmen de aandeelhouders van Delta Lloyd over de claimemissie van 650 miljoen euro. De grote aandeelhouders Highfields en Fubon willen deze stemming echter voorkomen door de Ondernemingskamer in Amsterdam te laten ingrijpen. Die zaak wordt komende maandag behandeld.

De VEB ziet, net als DNB, de noodzaak van de claimemissie en wil geen verder uitstel van de stemming. DNB heeft dat woensdag in een brief aan Delta Lloyd laten weten, aldus de VEB. De centrale bank stelde daarin dat uitstel van de stemming over de emissie ,,onwenselijk'' is. Als de stemming wordt uitgesteld zal de sinds eind 2015 ,,bestaande onzekerheid voortduren'', aldus DNB.

Aandelenuitgifte

Delta Lloyd wil met de aandelenuitgifte zijn buffers versterken. ,,DNB onderschrijft de visie van het bestuur van Delta Lloyd dat het in het belang is van Delta Lloyd en haar stakeholders dat het Tier-1 kapitaal van Delta Lloyd wordt versterkt'', schrijft de centrale bank.

De beleggersvereniging stelt echter wel dat met tegenzin akkoord wordt gegaan met de emissie, omdat die pijnlijk is voor beleggers. Ook vindt de VEB het ,,volstrekt irrationeel'' dat Delta Lloyd kapitaal wil gaan ophalen bij beleggers om dat vervolgens weer uit te keren in de vorm van dividend. Volgens de VEB wil Delta Lloyd volgend jaar 130 miljoen euro aan dividend gaan uitkeren.

De VEB meldde verder dat er begrip voor is dat aandeelhouders anders denken over de noodzaak van de claimemissie, maar dat de aandeelhoudersvergadering het podium is waar dit gediscussieerd moet worden. Uiteindelijk zal de aandeelhoudersvergadering en niet de Ondernemingskamer moeten besluiten over de doorgang van de emissie, aldus de beleggersorganisatie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 maart 2016 17:32
    zo kan het ook:

    De financiële goegemeente maakt zich nogal druk over de emissie die Delta Lloyd volgende week wil dichttimmeren op haar aandeelhoudersvergadering. Als we het over een onnodige emissie hebben komt die van ArcelorMittal misschien wel eerder in aanmerking.

    Zoals u weet ondervindt ArcelorMittal ernstige hinder van de lage ijzerertsprijs en de beroerde staalmarkt. Dat onze Chinese tegenvoeters hun staaloverschotten op de internationale markten aan het dumpen zijn helpt ook niet echt mee.

    ArcelorMittal deed wat het kon de afgelopen jaren om de forse schuldenpositie af te bouwen, maar maakte begin februari dan toch bekend via een kapitaalemissie de schulden versneld te willen afbouwen. Ook wordt er wat aan activa verkocht en werd logischerwijs het dividend ingetrokken.

    De wereld kan er in een paar weken tijd echter totaal anders uitzien. Op moment van aankondiging (5 februari) lag de staalprijs nog voor dood op de grond, maar in de weken erna trad er een miraculeuze verbetering op waardoor iedereen en zijn moeder weer flink in grondstofgerelateerde aandelen durfde beleggen.

    Zie de staalprijs (van www.quandl.com) over de afgelopen drie maanden! De dag waarop Mittal berustte in de noodzakelijkheid van een kapitaalemissie staat met de rode pijl aangegeven.





    Anderzijds is een (tijdelijke?) opleving van de staalprijs geen reden om de geplande emissie weer af te blazen. Zoals ik al zei, in een paar weken tijd kan de wereld er heel anders uitzien. Of een paar uur. Zie gisteren, toen onze AEX vanaf in sneltreinvaart van 440 naar 450 naar 430 kanjerde.

    Hoe ziet de emissie eruit?

    U mag voor elke 10 aandelen die u bezit op 14 maart, nabeurs, 7 nieuwe aandelen kopen tegen 2,20 euro. Dat is een korting van 35.3% op de theoretische ex-claim koers. Rekenkundig ziet het er als volgt uit.

    Dus: op 14 maart had u 1000 aandelen a 4,243 euro (de slotkoers van gisteren, ik weet natuurlijk niet wat de koers op 14 mrt is...)
    Op 15 maart, bij aanvang van de claimemissie, hebt u dan:
    •1000 aandelen à 3,40 euro
    •1000 claims aà 0,8427 euro
    •Het recht om 700 nieuwe aandelen te kopen tegen 2,20 euro

    U ziet dat u 7 x 1,20 = 840 euro voordeel heeft (3.40 – 2.20) maar dat u daarvoor 10 rechten moet inleveren. Dat maakt het sommetje weer rond
    Na afloop van de claimemissie bent u de eigenaar van 1700 aandeeltjes ArcelorMittal. Nogmaals, we gaan uit van de theoretische koers van 4,243 euro, de slotkoers van gisteren.

    Als iedereen zijn eigen percentage ophoest, blijft de procentuele verhouding qua aandelenbelang gewoon bestaan. Ook de familie Mittal, goed voor 37,3% van de aandelen neemt haar verantwoordelijkheid en zal volledig participeren.

    De optieprijzen worden bij een corporate action aangepast door middel van een bepaalde formule. Die ga ik hier niet uit de doeken doen, u ziet vanzelf in uw overzicht wat de nieuwe prijzen worden.

    ier niet uit de doeken doen, u ziet vanzelf in uw overzicht wat de nieuwe prijzen worden.

    Is deze emissie voldoende?

    De hamvraag is natuurlijk: is ArcelorMittal na deze relatief kleine emissie voldoende sterk om de lange, schrale winter in grondstoffenland goed door te komen? Of de emissie echt nodig was, valt te betwijfelen.

    Een wat sterkere balans zorgt echter voor wat meer rust, de credit ratings kunnen eventueel wat omhoog waardoor de groep tegen betere voorwaarden kan financieren. En Mittal kan met zijn 37% de boel redelijk naar zijn hand zetten.

    Bij Delta Lloyd zullen ze nog wel eens achter hun oren krabben. De ene grootaandeelhouder is de andere niet.
  2. pieren 11 maart 2016 19:35
    Laten we hopen dat de emissie wordt afgeknald op de vergadering.
    Aan mij zal het niet liggen, ik ben erbij en zal "njet" stemmen.
    Wat een boerenkinkels met beperkt verstand daar aan het roer.
    Als ze twee jaar winst oppotten hebben ze ook 650 mln.
    In plaats daarvan willen ze 160 mln divvie uitkeren per jaar, koppie erbij jochies.
  3. aandeeltje! 11 maart 2016 20:48
    quote:

    pieren schreef op 11 maart 2016 19:35:

    Laten we hopen dat de emissie wordt afgeknald op de vergadering.
    Aan mij zal het niet liggen, ik ben erbij en zal "njet" stemmen.
    Wat een boerenkinkels met beperkt verstand daar aan het roer.
    Als ze twee jaar winst oppotten hebben ze ook 650 mln.
    In plaats daarvan willen ze 160 mln divvie uitkeren per jaar, koppie erbij jochies.
    Natuurlijk onzin om emissie te doen en vervolgens dividend uit te keren, maar wat erachter zit is dat ze partijen die dividend aandelen willen niet hoeven weg te sturen. Dat is natuurlijk ook iets waard om een vaste achterban te creeren.
    Ik ga gewoon mee in emissie en dan gaan we gewoon centern verdienen.
  4. pieren 11 maart 2016 21:33
    Ha aandeeltje, wij kennen elkaar ook nog van imtech forum toch?
    waren het toen ook vaak eens.
    Ik zie nut van emissie ook wel, maar vind management zo slecht, dat ik liever zie dat plan wordt weggestemd en bestuur vertrekt. (Zouden we woensdag ook over moeten stemmen eigenlijk).
    En als de stemming met 1 jaar wordt uitgesteld hebben we nog maar 400 mln nodig. Dat vind ik wel aantrekkelijk aan highfields haar plan. Heb het zo ook gemaild naar bestuur en rvc. Maar die reageren of niet, of in algemeenheden.
  5. forum rang 7 wiegveld 11 maart 2016 21:39
    De VEB is steeds meer maatje van zittende besturen! Als ze konden rekenen, zouden ze beter moeten weten bij deze emissie. DL heeft geen solvabiliteitsgebrek, ze zitten een beetje in de onderste regionen, meer niet. Na verkoop van Lanschot en 1 x dividend passeren ziet de DL wereld er veel beter uit.
    Dat VEB voor een forse verwatering stemt is uitermate vreemd. Dat de DNB geen enkel risico wil nemen in haar toezicht trouwens ook. Laten ze eerst Draghi eens stoppen voor zich met dit soort geneuzel bezig te houden.
  6. Biobert 11 maart 2016 22:39
    quote:

    pieren schreef op 11 maart 2016 19:35:

    Laten we hopen dat de emissie wordt afgeknald op de vergadering.
    Aan mij zal het niet liggen, ik ben erbij en zal "njet" stemmen.
    Wat een boerenkinkels met beperkt verstand daar aan het roer.
    Als ze twee jaar winst oppotten hebben ze ook 650 mln.
    In plaats daarvan willen ze 160 mln divvie uitkeren per jaar, koppie erbij jochies.
    Maar die 130 mln houdt wel de koers van het aandeel DL op niveau, want zonder dividend moeten grote aandeelhouders fondsen volgens hun regelement uitstappen en die verkopen zet de koers van DL significant onder druk.
  7. pieren 12 maart 2016 14:49
    Beste Biobert,
    Delta lloyd is al niet meer "Investment grade" dankzij die peppie en kokkies aan het roer. Zouden we mogen stemmen over het bestuur? (Heb gevraagd of aftreden bestuur op de agenda gezet kon worden aan delta lloyd ir, kreeg de gebruikelijk nonsens als antwoord).

    Partijen die nu verkopen, terwijl waarde aandeel op 5 maal de winst staat en 65% van de boekwaarde, moeten dat vooral doen. En als ze de reglementen de schuld willen geven, ook prima.

    Als bestuur maken ze een schandalige fout door geld op te halen (tegen 20% per jaar, dat is cost of equity) en dat dan uit te keren.
    Ze hebben duidelijk geen eigen geld in de zaak.

    Dat zal ik ze ook voorhouden komende woensdag, hoop dat er velen komen.
    Een plan waarbij 250 mln wordt opgehaald, en 250 mln door 2 jaar dividend passeren, zou ik ook nog steunen.

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links