Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dramatische week voor beurzen New York

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met forse verliezen gesloten, ondanks de bekendmaking van een sterk Amerikaans banenrapport. Wall Street wist in deze dramatische week nog geen enkele handelsdag positief af te sluiten.

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent lager op 16.346,45 punten. De brede S&P 500 zakte 1,1 procent tot 1922,03 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 4643,63 punten. De S&P leed deze week een verlies van 6 procent, de slechtste start van een nieuw jaar sinds 1929.

Per saldo werden in december 292.000 nieuwe banen gecreëerd in de Verenigde Staten. Uit een nieuwe schatting bleek daarnaast dat er in november 252.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. Dat waren er 41.000 meer dan bij de eerste schatting werd gemeld. Op basis van die prognose werd voor december de aanwas van 200.000 nieuwe banen voorspeld. De werkloosheid bedroeg 5 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.

Boeing

De olieprijzen gingen verder omlaag door de aanhoudende zorgen over de Chinese economie. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 32,92 dollar per vat en Brent verloor 1,1 procent tot 33,37 dollar. Olieconcern ExxonMobil leverde 2 procent in en Chevron zakte 1,1 procent. De oliedienstverleners Halliburton, Baker Hughes en Schlumberger moesten tot 2,2 procent achteruit.

De aandacht ging ook uit naar Boeing. De vliegtuigmaker kan terugkijken op een recordaantal leveringen in 2015. Ook voor dit jaar verwacht Boeing een solide jaar wat betreft orders. Desondanks daalde het aandeel Boeing 2,3 procent.

FedEx

Ook aluminiumproducent Alcoa (min 2,4 procent) stond in de schijnwerpers. Het bedrijf, dat volgende week traditiegetrouw het cijferseizoen aftrapt, maakte bekend dat meerdere fabrieken in Indiana en Texas worden gesloten.

Daarnaast kon FedEx (plus 0,1 procent) rekenen op belangstelling van beleggers. De Europese Commissie ziet geen bezwaren in de overname van de Nederlandse expressbezorger TNT door zijn Amerikaanse branchegenoot. De aanmeldingsperiode voor het bod op TNT werd opnieuw verlengd omdat nog niet alle benodigde goedkeuringen van toezichthouders binnen zijn.

De euro was 1,0918 dollar waard, tegen 1,0894 dollar bij het slot van de Europese handel.

Lees over dit aandeel ook

  1. mei '21 Beursblik: april lastig vatbare maand voor beleggers 2
  2. mrt '21 Techbedrijven als Apple en Tesla fors onderuit op Wall Street 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NY-DJ-Industrial Avg

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henri Nostradamus 8 januari 2016 22:44
    Tja een stijgende rente is niet goed voor voor aandelen - dat de hausse bij een draai van de rente voorbij zou zijn kan toch geen echt nieuws of verrassing zijn..... Zo hard als het ooit gestegen is - zo hard kan het ook dalen. We staan precies 10% onder de top (S&P). De baisse begint dus pas. Meest opvallende vind ik dat het zo rustig verloopt. Nog geen paniek of zo en toch 6% er af in 1 week. Hoeveel gaat dat worden als er wel paniek is?

    HN
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links