Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heineken stuwt AEX boven 500 puntengrens

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is maandag net boven de grens van 500 punten gesloten. Bierbrouwer Heineken gaf de belangrijkste graadmeter op het Damrak een impuls, na beter dan verwachte halfjaarcijfers. Elders in Europa gingen de graadmeters ook overwegend omhoog. De Griekse beurs ging echter hard onderuit na heropening van de markt.

De AEX noteerde sloot uiteindelijk 1,1 procent hoger op 500,43 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 733,95 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 1,2 en 0,8 procent, Londen daalde 0,1 procent.

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,6 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man en verwacht ook komende maanden meer te verkopen. Vooral in opkomende markten doet het bedrijf goede zaken.

PostNL

Verzekeraar Delta Lloyd daalde een fractie. Financieel topman Emiel Roozen stapt op na een conflict met De Nederlandsche Bank (DNB) over misbruik van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente.

In de MidKap prijkte PostNL bovenaan met een winst van 6,8 procent. Het bedrijf wist beter dan dan verwachte kwartaalcijfers te presenteren.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom zag zijn beurswaarde 2 procent stijgen. Eerder op de dag won het aandeel ruim 10 procent na speculaties over een overname van de kaartendivisie van de navigatiedienstverlener. Nokia deed zijn divisie HERE, een concurrent van TomTom, over aan de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler, zo werd maandag ook bekend.

De beurs in Athene die voor het eerst sinds 26 juni de deuren weer opende, maakte een koersval van ruim 16 procent. Met name banken gingen hard onderuit. Ook slecht economisch nieuws speelde de Griekse graadmeter parten.

Euro

Volgens onderzoeksbureau Markit kromp de activiteit in de Griekse industrie vorige maand tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1999. De Griekse crisis had echter geen zichtbaar effect op de industriële activiteit in de andere eurolanden, die opnieuw groei liet zien.

De euro was 1,0964 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,4 procent naar 46,00 dollar. Brentolie werd 3,9 procent goedkoper op 50,21 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
Heineken

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links