Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX schommelt rond 500 puntengrens

AEX schommelt rond 500 puntengrens

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam koerste maandag rond de grens van 500 punten. Met name bierbrouwer Heineken, die de boeken opende, gaf de belangrijkste graadmeter op het Damrak een impuls. Ook elders in Europa gingen de graadmeters overwegend omhoog. In Griekenland ging de beurs echter hard onderuit na heropening van de markt.

De AEX noteerde omstreeks 16.45 uur 0,9 procent hoger op 499,54 punten. Eerder op dag werd de grens van 500 punten al wel doorbroken. De MidKap klom 0,5 procent tot 732,61 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 0,9 en 0,5 procent, Londen daalde 0,3 procent.

De beurs in Athene, die voor het eerst sinds 26 juni de deuren weer opende, maakte een koersval van ruim 16 procent. De Griekse banken raakten zo'n 30 procent aan beurswaarde kwijt.

Heineken

Ook slecht economisch nieuws speelde de Griekse graadmeter parten. Volgens onderzoeksbureau Markit kromp de activiteit in de Griekse industrie vorige maand tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1999. De Griekse crisis had echter geen zichtbaar effect op de industriële activiteit in de andere eurolanden, die opnieuw groei liet zien.

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,3 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man en verwacht ook komende maanden meer te verkopen. Vooral in opkomende markten doet het bedrijf goede zaken.

PostNL

Verzekeraar Delta Lloyd zakte 0,3 procent. Financieel topman Emiel Roozen stapt op na een conflict met De Nederlandsche Bank (DNB) over misbruik van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente.

In de MidKap prijkte PostNL bovenaan met een winst van ruim 7 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom zag zijn beurswaarde 2,7 procent stijgen. Volgens persbureau Bloomberg overweegt TomTom in te gaan op interesse van bedrijven die achter het net hebben gevist bij de overname van de kaartendivisie van Nokia. Die divisie wordt verkocht aan de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler.

In Frankfurt won Commerzbank 2,4 procent. De tweede bank van Duitsland zag de kwartaalwinst flink stijgen. De Britse bank HSBC steeg 0,3 procent in Londen, na een sterker dan verwachte winstgroei.

De euro was 1,0984 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent naar 46,34 dollar. Brentolie werd 3 procent goedkoper op 50,66 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22:10 Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. 18:20 Slotcall: AEX eindigt boven 900 punten, maar Exor feest niet mee 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links