Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen doen stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen deden donderdagmiddag een stapje terug. Een licht tegenvallende economische groei in de eurozone zorgde voor enige koersdruk. Verder werd gewacht op de uitkomsten van de EU-top in Riga, waar de politieke leiders onder meer praten over Griekenland.

,,Het is een relatief rustige beursdag. Gezien de opmars de afgelopen dagen blijven de markten redelijk goed liggen. De lage rente en de maandelijkse aankopen van de ECB blijven de beurs ondersteunen. De bedrijfsresultaten zullen naar verwachting dit kwartaal verbeteren en economisch gezien gaat het niet echt slecht'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 500,05 punten. De MidKap bleef onveranderd op 756,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,6 procent.

Groei eurozone afgezwakt

Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de economische groei in de eurozone in mei iets is afgezwakt ten opzichte van april. De Duitse industrie groeide minder sterk dan een maand eerder en de industriële activiteit in Frankrijk ging opnieuw achteruit.

Grootste daler in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een min van 1,9 procent. Olieconcern Shell was de grootste stijger met een plus van 0,8 procent. In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een winst van bijna 7 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley.

Ballast Nedam

Ballast Nedam (plus 15,7 procent) maakte een wilde rit op Beursplein 5. Sinds het bouwbedrijf dinsdag aangaf te praten met een aantal buitenlandse partijen over een fusie of overname, is het aandeel flink in waarde toegenomen.

In Londen verloor Royal Mail 0,4 procent, ondanks beter dan verwachte winstcijfers. De Britse post- en pakketbezorger wist zijn winst afgelopen jaar te vergroten, ondanks hevige concurrentie op de markt voor pakketten. De omzet bleef vrijwel onveranderd.

De euro stond op 1,1174 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 59,76 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 65,83 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links