Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Tijd voor nieuwe generatie leiders bij VW'

'Tijd voor nieuwe generatie leiders bij VW'

WOLFSBURG (AFN) - De onrust bij Volkswagen (VW), die dit weekeinde culmineerde in het plotselinge vertrek van boegbeeld Ferdinand Piëch, maakt duidelijk dat het tijd is voor een nieuwe generatie in de leiding van het autobedrijf. Dat stelde de Duitse vereniging voor aandeelhouders zondag.

Piëch maakte zaterdag onverwacht bekend zijn functie als president-commissaris van VW neer te leggen. Ook zijn vrouw Ursula stapte per direct uit de toezichtsraad van Europa's grootste autoconcern. Piëch voerde de afgelopen twee weken een machtsstrijd met de huidige topman Martin Winterkorn. Hij verloor die strijd, omdat andere commissarissen achter de huidige baas bleven staan.

Volgens de belangenvereniging van beleggers zou de 67-jarige Winterkorn nu Piëch moeten opvolgen als toezichthouder. Zo zou de weg worden vrijgemaakt voor een jongere leider, die de verdere groei van VW gestalte kan geven. Het bedrijf kampt onder meer met problemen op de Amerikaanse markt en de geringe winstgevendheid van hoofdmerk Volkswagen.

Piëch

De nu 78-jarige Piëch stond van 1993 tot 2002 daadwerkelijk aan het roer bij VW, maar hield vervolgens als president-commissaris een groot deel van de macht in handen. Hij besliste daarbij menig conflict met andere leidinggevenden in zijn voordeel.

De kleinzoon van Kever-ontwerper Ferdinand Porsche liet VW de afgelopen decennia uitgroeien tot een van de grootste autobedrijven ter wereld. Onder zijn leiding werden onder meer automakers Porsche, Lamborghini, Bentley en Skoda, motorfabrikant Ducati en de truckbouwers MAN en Scania overgenomen. Verder horen Audi en Seat bij het concern.

VW heeft de ambitie om het grootste autoconcern ter wereld te worden. Nu verkoopt Toyota wereldwijd nog de meeste auto's, maar vorige week bleek nog dat VW rap dichterbij komt. Het Duitse bedrijf verkocht afgelopen kalenderjaar voor het eerst meer dan 10 miljoen wagens, een toename met 5 procent op jaarbasis. Het verschil tussen de twee grootmachten is zowel in afzet als in productie vrijwel te verwaarlozen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 30 apr Omzet en resultaat Volkswagen omlaag
  2. 19 mrt Betere tijden in het verschiet voor Volkswagen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Volkswagen AG Vz

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volkswagen AG Vz

117,200 08 mei
-0,850 -0,72%
Premium

Betere tijden in het verschiet voor Volkswagen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links