Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overtuigend herstel op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten herstelden maandag overtuigend van de flinke koersverliezen van vorige week. De koersen gingen over een breed front omhoog. Op het Damrak is daarmee voor de AEX-index in één klap de psychologisch belangrijke grens van 500 punten weer in beeld.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam sloot met een winst van 1,8 procent op 494,69 punten. De MidKap steeg 1,9 procent en eindigde op 752,50 punten. De toonaangevende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,8 procent bij.

De chipsector stond in de schijnwerpers door overnamespeculaties. Wereldwijd marktleider Intel zou branchegenoot Altera willen kopen, wat voor het Amerikaanse bedrijf de grootste overname ooit zou betekenen. De Europese concurrenten Infineon en STMicroelectronics werden respectievelijk 4,2 en 3,6 procent meer waard.

ASML stijgt

In Amsterdam won ASML, waarvan Intel een grote klant en aandeelhouder is, bijna 3 procent. Daarmee was het niet de sterkste stijger in de AEX. Die eer was weggelegd voor verf- en chemieconcern AkzoNobel dat 3,7 procent steeg. De enige daler bij de hoofdfondsen was Vopak. Het tankopslagbedrijf verloor 0,3 procent.

In de MidKap behoorde Imtech tot de sterkste stijgers met een winst van 6,2. De technisch dienstverlener is dicht bij een miljoenencontract met Alliander voor de installatie van slimme elektriciteits- en gasmeters. Helemaal bovenaan eindigde biotechbedrijf Galapagos met een winst van 8,5 procent.

Koerssprong Ordina

Bij de kleinere fondsen maakte Ordina een koerssprong van eveneens 8,5 procent. De automatiseerder ontkomt aan een onderzoek door de Ondernemingskamer naar de communicatie van het bedrijf rond een aanbestedingenschandaal afgelopen najaar. Investeerder Mont Cervin ziet na een goed gesprek af van zo'n enquête.

De euro was bij het scheiden van de markt 1,0818 dollar waard, tegen 1,0908 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 48,30 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 55,54 dollar op.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links