Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mager groeicijfer domper op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenmarkten verloren vrijdag flink terrein, mede onder invloed van een tegenvallend cijfer over de economische groei in de Verenigde Staten. De kwartaalresultaten van de technologiegrootmachten Amazon en Google werden wel goed ontvangen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent lager op 17.164,95 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,3 procent tot 1994,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1 procent naar 4635,24 punten.

De groei van de Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar verder afgezwakt dan verwacht. De grootste economie ter wereld nam op jaarbasis met 2,6 procent in omvang toe, na een groei van 5 procent in het derde kwartaal. Economen rekenden in doorsnee op 3 procent.

Amazon

Webwinkelbedrijf Amazon maakte een koerssprong van bijna 14 procent na beter dan verwachte winstcijfers over het voor de detailhandel belangrijke vierde kwartaal. Google kwam met tegenvallende cijfers, maar de internetgigant behield het vertrouwen van beleggers. Zij zetten het aandeel 4,7 procent hoger.

Een ander technologiebedrijf, Microsoft, was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 3,8 procent. Creditcardmaatschappij Visa stond dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers bovenaan met een winst van 2,8 procent. Andere stijgers waren er niet onder de hoofdfondsen.

Apple

Apple, dat eerder in de week al met sterke kwartaalcijfers kwam, won aanvankelijk verder terrein en tikte in de vroege handel voor het eerst de 120 dollar aan. Uiteindelijk moest het aandeel evenwel 1,5 procent prijsgeven op 117,16 dollar.

Debutant Shake Shack trok zich weinig aan van de malaise en stal de show op Wall Street. De fastfoodketen, die zich met onder meer hamburgers van biologisch vlees profileert als een verantwoord alternatief voor McDonald's, werd op zijn eerste dag als beursgenoteerd bedrijf in één klap meer dan twee keer zo veel waard.

De euro was 1,1295 dollar waard, net als aan het einde van de Europese beurshandel. Berichten dat de recente prijsdalingen een rem zetten op de olieproductie in de VS dreven de prijs van Amerikaanse olie met 7,1 procent op tot 47,67 dollar per vat. Brentolie werd 6,3 procent duurder en bracht per vat 52,22 dollar op.

Lees over dit aandeel ook

  1. mei '21 Beursblik: april lastig vatbare maand voor beleggers 2
  2. mrt '21 Techbedrijven als Apple en Tesla fors onderuit op Wall Street 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NY-DJ-Industrial Avg

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 januari 2015 21:03
    Wordt tijd dat de gekte van "op alles omhoog" gaan eruit gaat. Ffe terug naar de normale gang-van-zaken want slecht nieuws is slecht nieuws en moet niet uitgelegd worden als positief nieuws. Gelukkig is de beurs dan ook flink gezakt op een tegenvallend cijfer....en hopelijk corrigeren we volgende week verder omdat OOK dat hoort bij een normale beurs. Stijgen en dan weer dalen (hogere bodem zetten) om dan weer verder te stijgen in een Bull-markt. Want dat het een Bull-markt is dat mag wel duidelijk zijn, maar daar hoort ook een correctie op zijn tijd bij...niets mis mee, juist heel gewoon/gezond, dus laten we dat vooral ffe doen om na volgende week de stijging weer op te pakken en een nieuwe jaartop neer te zetten (en dan weer dalen...etc.).
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links