Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Boskalis ervaart negatieve trend'

'Boskalis ervaart negatieve trend'

AMSTERDAM (AFN) - Boskalis zal niet ontsnappen aan de negatieve trend die heerst bij dienstverleners aan de offshore-industrie. Dat stelt analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux donderdag in een rapport over het concern. De meer conservatieve vooruitzichten noopt Mulder tot het verlagen van het advies en koersdoel van Boskalis.

Door de daling van de olieprijs is het investeringsklimaat in de offshore energiesector tanende. Kepler Cheuvreux voorziet een omzetdaling van 20 procent sectorbreed. Mulder stelt dat ook Boskalis niet zal ontsnappen aan de negatieve vooruitzichten die zich volgens hem in de winsten van 2016 en 2017 zullen vertalen.

Dat Boskalis onlangs een groter belang nam in bodemonderzoeker Fugro kwam voor Mulder als een verassing, omdat de activiteiten van Fugro toch verder van de core-business van Boskalis afliggen in vergelijking met eerdere acquisities zoals die van Smit en Dockwise. Daarbij is het synergievoordeel tussen Fugro en Boskalis miniem. Een overname op korte termijn is volgens hem onwaarschijnlijk.

Opsteker

Een opsteker is de opdracht ter waarde van 350 miljoen euro in Indonesië. Samen met branchegenoot Van Oord gaat Boskalis een kunstmatig eiland aanleggen voor de kust van de hoofdstad Jakarta. Beide ondernemingen strijken de helft van de opdrachtsom op.

Volgens zakenbank KBC zou deze opdracht onderdeel kunnen zijn van een groter plan, waarbij meerdere eilanden voor de kust worden opgespoten om aan de groeiende vraag naar woonruimte te kunnen voorzien. Ook speelt klimaatverandering hier een rol.

KBC handhaafde zijn accumulate-advies met een koerdoel van 46 euro. Kepler Cheuvreux verlaagde het koerdoel van 45 naar 36 euro. Ook het koopadvies bij het effectenhuis werd verlaagd naar reduce. Het aandeel Boskalis noteerde donderdag omstreeks 09.45 uur 4,2 procent lager op 41,71 euro.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 januari 2015 10:44
    20% minder omzet sectorbreed? Voor investeringen in schalieoliewinning e.d. kan men zich wel zware schrappingen voorstellen, maar Fugro en SBM hebben een heel ander verhaal, met investeringsbeslissingen die nog winstgevend zijn tegen olie aan 45$ (Brazilië). SBM is bovendien al (heel) veel geld waard door haar vaste leasecontracten waarvan de opbrengsten niet afhankelijk zijn van de olieprijs.

    En komaan, geen synergie tussen Boskalis en Fugro? Globale maritieme infrastructuurwerken aanbieden kan je niet zonder goed zicht op het terrein. Dat is de specialiteit van Fugro.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links