Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Petrobras: schade fraude lastig te schatten

RIO DE JANEIRO (AFN) - Het Braziliaanse olie- en gasconcern Petrobras is er nog niet in geslaagd de schade vast te stellen van de fraude die jarenlang door werknemers van het bedrijf is gepleegd. Dat bleek woensdag bij de publicatie van voorlopige, niet door toezichthouders gecontroleerde, kwartaalcijfers.

Petrobras is verwikkeld in een groot financieel schandaal, dat draait om steekpenningen, witwassen en verduistering van middelen. Werknemers van Petrobras zouden zich jarenlang door toeleveranciers hebben laten omkopen, in ruil voor opdrachten. Ook de Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen SBM Offshore wordt met die affaire in verband gebracht.

Het Braziliaanse concern moet de waarde van allerlei activiteiten en bezittingen opnieuw vaststellen, om rekening te houden met de fraude. Over de manier waarop die afschrijvingen moeten worden doorgevoerd is echter nog geen duidelijkheid, bleek woensdag. Petrobras wil daarvoor nu de informatie gebruiken die uit hoorzittingen rond de onderzoeken komt.

Nettowinst

De nettowinst van Petrobras zakte vorig kwartaal met bijna 40 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot 3,1 miljard real (circa 1 miljard euro). Die afname kwam vooral door de halvering van de operationele winst, die uitkwam op 4,8 miljard real. Dit resultaat werd gedrukt door de nieuwe cao, afschrijvingen op projecten en de rekening voor de import van gas uit Bolivia.

Bestuursvoorzitter Maria das Graças Silva Foster benadrukte dat Petrobras er alles aan doet om onafhankelijke onderzoeken zonder belemmeringen te laten verlopen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Petroleo Brasileiro Sa-Petrobr
SBM Offshore

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2015 09:39
    Welke schade voor Petro (ambras) toch als ze miljarden omzet en daaruit een giga winst hebben behaalt de fraudeurs die daar deel van uit maakten hebben deze winsten wel bewerkstelligd Maar omdat dat nu niet genoeg zou zijn om bonussen op te strijken voor de nog meer corrupte hoge heren, gaan ze zondebokken zoeken die ze eerst hun gang hebben laten gaan.
  2. Kopermans 29 januari 2015 14:20
    quote:

    marcel13 schreef op 29 januari 2015 13:23:

    Beursblik: fikse Braziliaanse claims dreigen voor SBM Offshore
    Trieste speculatie zonder nieuwe informatie, maar die SBM gemakkelijkheidshalve betrekt in het Lava Jato dossier waarmee het niets te maken heeft.
    Ivm het risico van claims: de Braziliaanse toezichthouder kan juridisch SBM geen boete opleggen. En van een vergoeding aan Petrobras kan maar sprake zijn als er schade is (quod non).
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 16,940
    -0,18% -0,030
  2. SBM Offshore 10:57
    13,830
    -0,86% -0,120

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links