Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX begint met kleine winst

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index is maandagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten openden overwegend licht hoger. Handelaren voorzien een rustige dag aangezien Wall Street gesloten is vanwege Labor Day. Verder wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

De hoofdindex van Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 413,68 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot exact 610 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt stonden licht hoger, terwijl Londen 0,1 procent daalde.

Zwakke industriecijfers uit China zorgden voor enige druk op de beurskoersen. Uit cijfers van de Chinese overheid en de Britse bank HSBC bleek dat de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie in augustus minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Later op de ochtend zal ook de mate van activiteit in de industrie van de eurozone bekend worden gemaakt.

OCI

Grootste stijger in de AEX was het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI met een winst van ruim 2 procent. Verzekeraar Delta Lloyd stond onderaan met een verlies van 0,7 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

Heineken won 0,5 procent. De bierbrouwer verkoopt zijn verpakkingstak in Mexico aan Crown Holdings. De verkoop van het onderdeel, dat Empaque heet, levert naar verwachting een boekwinst op van circa 300 miljoen euro.

Value8

Bij de kleinere bedrijven kreeg Value8 er 3,1 procent bij. De investeringsmaatschappij heeft een aantal bezittingen verkocht om vermogen vrij te maken voor een ,,grote overname'', waarover zij in onderhandeling is.

Op de lokale markt verloor Kardan 2,5 procent na publicatie van halfjaarcijfers. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij verwacht door de verkoop van belangen aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, maar het is niet zeker dat dit ook lukt.

Novartis

Novartis steeg ruim 3 procent in Zürich. Het aandeel profiteerde van een positief bericht over een experimenteel medicijn tegen hartfalen van de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant.

De euro stond maandagochtend op 1,3131 dollar, tegen 1,3154 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 95,62 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,3 procent tot 102,86 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links