Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed houdt stimuleringsbeleid ongewijzigd

Fed houdt stimuleringsbeleid ongewijzigd

WASHINGTON (AFN) - De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, handhaaft voorlopig zijn stimuleringsbeleid en houdt de herfinancieringsrente dicht bij de nul procent. Dat maakte de Fed woensdag bekend na afloop van de beleidsvergadering van het bestuur.

Volgens de Fed groeide de Amerikaanse economie in de eerste helft van het jaar in een gematigd tempo. De arbeidsmarkt is verbeterd, maar de werkloosheid blijft op een hoog niveau. De bestuurders van de centrale bank gaan er vanuit dat de groei, met behulp van gepaste stimuleringsmaatregelen, verder zal aantrekken.

Daarbij ziet de Fed wel een aantal bedreigingen. Zo wordt de economische groei beperkt door bezuinigingen bij de overheid. De oplopende hypotheekrente zit daarnaast het herstel van woningmarkt in de weg. Al met al zijn de neerwaartse risico's voor de economische groei de laatste maanden echter afgenomen, menen de bestuurders.

Obligaties

De Fed jaagt de economie aan door maandelijks voor in totaal 85 miljard euro aan obligaties op te kopen. Daar gaat de centrale bank mee door totdat de arbeidsmarkt substantieel verbetert en zolang de prijsstabiliteit niet in gevaar komt.

Een dergelijk ruim monetair beleid kan de inflatie opjagen. Daarvan is volgens de Fed momenteel echter geen sprake. In plaats daarvan waarschuwt de centrale bank juist voor de gevaren van een te lage inflatie. Die kan de economische groei afremmen.

Vorige maand liet voorzitter Ben Bernanke beleggers nog schrikken door te zeggen dat de Fed mogelijk nog dit jaar begint met het afbouwen van zijn stimuleringsbeleid. Aan de steunaankopen zou dan volgend jaar een einde kunnen komen. Hij heeft sindsdien wel herhaaldelijk benadrukt dat dit alleen gebeurt bij voldoende economisch herstel.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. stokkom 31 juli 2013 22:10
    quote:

    Muppet_Waldorf schreef op 31 juli 2013 21:58:

    Nee hoor, die bonussen gaan niet omhoog in waarde; de dollar en euro worden gewoon steeds minder waard.
    Wat word er dan wel steeds meer waard? Waarom stijgen goud en zilver dan niet?
    Kom op zeg, iedereen kan toch wel zo zien dat op een dag als vandaag de goudkoers wordt gemanipuleerd??
  2. taurus86a 1 augustus 2013 08:34
    Het inmiddels enorme overschot aan kennis (goed opgeleide jonge mensen, zonder zicht op een baan)wordt nog steeds niet voor haar deflatoire waarde erkent. Het ideaal van ´De maakbare samenleving´ ( iedereen een stabiel goed inkomen) blijkt onbetaalbaar. Maar hoe nu verder?
    Omdat het antwoord nog niet gevonden is, houdt Bernanke deze licht ontvlambare situatie maar goed nat.
    De aloude reeks bestaat dus nog steeds: Stagnatie - Revolutie - Vooruitgang.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links