Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen wachten op stemming Cyprus

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen dinsdag opnieuw omlaag. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de stemming in het Cypriotische parlement over het Europese reddingspakket voor de eilandstaat.

,,We hebben een mooie opmars gehad en Cyprus gooit nu wat roet in het eten. De verliezen vallen gelukkig mee en we blijven redelijk liggen. Het is afwachten hoe het reddingsplan er uiteindelijk uit gaat zien en of de kleinere spaarders zullen worden ontzien. Dit soort acties zijn echter niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen in de markt en de geloofwaardigheid van de politiek“, aldus handelaar Erik Nugteren van Hof HoornemanBankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 351,67 punten. De MidKap stond op een verlies van 0,8 procent op 530,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,2 en 0,8 procent in. De graadmeters in Milaan en Madrid verloren respectievelijk 0,3 en 0,8 procent.

Reddingspakket

Het parlement van Cyprus stemt dinsdag om 17.00 uur Nederlandse tijd over het reddingspakket, nadat die stemming maandag was uitgesteld wegens alle commotie over het besluit om spaarders mee te laten betalen aan de noodhulp. De eurogroep deed maandagavond een concessie en gaf Cyprus ruimte om met de percentages van de spaardersheffing te schuiven. Rekeninghouders met minder dan 100.000 euro kunnen mogelijk een lagere heffing verwachten, terwijl spaartegoeden van minder dan 20.000 euro mogelijk worden vrijgesteld. Grotere spaarders gaan waarschijnlijk meer betalen.

In de MidKap zakte Ziggo ruim 4 procent nadat bleek dat de investeerders Cinven en Warburg Pincus ongeveer 40 miljoen aandelen van het kabelbedrijf, oftewel 20 procent van het totaal, in de markt hebben gezet. Advanced Metallurgical Group (AMG) opende zijn boeken over het vierde kwartaal. De resultaten van de metaalgroep waren volgens analisten van Rabobank wat aan de magere kant, maar de vooruitzichten zijn bemoedigend. Het aandeel AMG won 0,5 procent.

Cryo-Save

Stamcelbank Cryo-Save maakte eveneens cijfers bekend. Het bedrijf schreef onder druk van de crisis in Zuid-Europa rode cijfers over 2012 en verloor ruim 11 procent van zijn beurswaarde.

In Londen maakte supermarktketen Sainsbury meevallende omzetcijfers over het afgelopen kwartaal bekend en boekte een koerswinst van meer dan 1 procent. De keten profiteerde onder meer van de onrust door het paardenvleesschandaal bij zijn rivalen.

ThyssenKrupp

In Frankfurt zakte ThyssenKrupp meer dan 7 procent. Het staalbedrijf zou een kapitaalvergroting van meer dan 1 miljard euro overwegen, die nog dit boekjaar plaats gaat vinden.

De euro was dinsdag 1,2947 dollar waard, tegen 1,2970 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 93,84 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 109 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. hutjeflut 19 maart 2013 19:17
    tja lekker tijd rekken tot overmorgen waarna iedereen zijn geld opneemd of overboekt en dan akoord gaan met de regling omdat er geen spaargeld meer is.
    en europa lekker laten betalen voor de fouten van anderen.

    word tijd dat we europa in 2en splitsen noord en zuid dat zou een groot deel van de problemen oplossen en zijn de rijkere landen niet steeds de pineut voor de fouten in het zuiden.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links