Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Recessie eurozone duurt niet lang'

AMSTERDAM (AFN) - De recessie in de eurozone zal niet langer dan een jaar duren. De vraag uit opkomende markten zal de groei in Europa weer aanjagen en met het akkoord over een fiscale unie in de eurozone is een oplossing voor de crisis in zicht. Dit stelt accountants- en adviesbureau Ernst & Young in zijn Eurozone Forecast, die het donderdag publiceerde.

Volgens hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger, die bij de presentatie van het rapport aanwezig was, is het besluit om de eurozone tot een fiscale unie om te vormen een beslissende stap richting een geharmoniseerd economisch bestuur. ,,Het is daarbij wel essentieel dat er een preventiesysteem onder toezicht van de Europese Commissie komt, waardoor bij landen kan worden ingegrepen voordat het echt fout gaat.''

Ernst & Young verwacht dat met een voortvarende implementatie van het akkoord de economie in de eurozone zich in 2012 stabiliseert. ,,Bovendien blijft er een prikkel uitgaan van de opkomende markten, die naar verwachting de groei gaan aanjagen, waardoor de groei in de eurozone in 2014/2015 weer rond de 2 procent uitkomt'', aldus bestuursvoorzitter van Ernst & Young Nederland, Pieter Jongstra.

Opmerkelijk

Eijffinger noemt het verder opmerkelijk dat de economische groei in Nederland al sinds 2010 sterk achterblijft bij die in de ons omringende landen. Ook de komende jaren zet deze trend zich volgens Ernst & Young door. ,,Eigenlijk hebben we nooit een verschil gehad groter dan 0,2 procentpunt met bijvoorbeeld België. Dat de groei in Nederland nu structureel achterblijft, komt door de woningmarkt. Die ligt compleet op zijn gat, wat heel slecht is voor de private consumptie. Heel veel sectoren, van bouwmarkten tot de meubelboulevards, zijn afhankelijk van de woningmarkt.''

Het kabinet zal daarom zijn woningmarktbeleid moeten veranderen, aldus Eijffinger. ,,Ik ga hier geen politieke uitspraken doen, maar het is duidelijk dat het systeem van hypotheekrenteaftrek aangepast moet worden. En dat zal ook wel gebeuren.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. hava 15 december 2011 15:31

    Het klinkt te mooi om waar te zijn. Merkel heeft gezegd dat het oplossen van de eurocrisis veel tijd in beslag zal nemen. Al die tijd zal de eurocrisis voortduren. Daarnaast is de Amerikaanse schuldenproblematiek nog helemaal niet opgelost. In 2013 automische bezuinigingen. Juist in tweede helft van 2012 wordt door velen een grote achteruitgang verwacht.
  2. [verwijderd] 15 december 2011 16:12
    quote:

    hava schreef op 15 december 2011 15:31:

    Het klinkt te mooi om waar te zijn. Merkel heeft gezegd dat het oplossen van de eurocrisis veel tijd in beslag zal nemen. Al die tijd zal de eurocrisis voortduren. Daarnaast is de Amerikaanse schuldenproblematiek nog helemaal niet opgelost. In 2013 automische bezuinigingen. Juist in tweede helft van 2012 wordt door velen een grote achteruitgang verwacht.
    Haha, het moge duidelijk wezen dat je je aandeeltjes ING hebt verkocht met verlies, en hoopt in te stappen op een koers lager dan de huidige.
  3. dividendbelegger.nl 15 december 2011 16:45
    Hoe dan ook, er is nu zoveel van de koersen af dat er weer genoeg aandelen te koop zijn die een goed dividendrendement geven en ook nog eens dividendgroei laten zien. Naar mijn idee is het nu tijd om mooie dividendaandelen te kopen. Ieder moet het maar voor zich uitmaken.
  4. [verwijderd] 16 december 2011 09:41
    Er wordt wel heel makkelijk gesuggereerd dat de fiscale unie wel erg dichtbij is. Volgens mij gaan we nog een hele lange tijd onzekerheid krijgen omtrent dit onderwerp. En hoe langer die onzekerheid hoe dieper de recessie. En misschien wel depressie!

    De jaren 30, de depressie waar iedereen maar niet naar wil kijken ontstond door niet tot nauwelijks ingrijpen van de overheden. Ze grepen wel in, ja in de uitgifte. Bezuiniging was de oplossing toen. En kijk waar dit in geresulteerd heeft.. De grote depressie der Depressies!

    Wat zijn onze overheden binnen de EU nu plan? Juist..
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links