Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recessiezorgen houden beurzen in toom

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurzen in Europa schommelden woensdagmiddag tussen winst en verlies. De pogingen om de verliesreeks te beëindigen, werden daarbij gedwarsboomd door tegenvallende macro-economische cijfers, die de zorgen over een nieuwe recessie aanwakkerden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel ongewijzigd op 276,96 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 421,57 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,1 en 0,8 procent. Londen daalde 0,2 procent. In New York, waar men zich opmaakt voor de viering van Thanksgiving Day, wijzen de openingsindicatoren op kleine verliezen voor de Amerikaanse beurzen.

Woensdag werd bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in november is gedaald naar het laagste niveau in 32 maanden. Ook werd bekend dat de industriële activiteit in Duitsland deze maand verder is gekrompen. Ook de industrie en de dienstensector in de eurozone toonden krimp. Daarnaast kwam een zeer tegenvallend cijfer naar buiten over de industriële orders in de eurozone in september.

Afkoelen

De cijfers geven aan dat de economie wereldwijd duidelijk aan het afkoelen is. De olieprijzen gingen flink omlaag door zorgen over de economie. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 96,52 dollar en Brentolie daalde 0,9 procent.

Grondstoffenbedrijven hadden last van de economische zorgen omdat zij erg gevoelig zijn voor een afkoelende conjunctuur. Zo verloor staalconcern ArcelorMittal 1,3 procent in de AEX. In Londen zakte mijnbouwbedrijfBHP Billiton 1 procent en Rio Tinto leverde 1,7 procent in.

Obligatieveiling

Daarnaast werd bekend dat een Duitse obligatieveiling slecht is verlopen. De opbrengst was veel lager dan beoogd. De euro ging verder omlaag door de tegenvallende obligatieveiling. De euro noteerde 1,3400 dollar tegen 1,3495 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag.

Ook steeg de rente op de Italiaanse 10-jarige obligaties weer richting het kritieke niveau van 7 procent en bleef de Spaanse 10-jarige rente op een gevaarlijk hoog niveau.

Sterkste stijger

In de MidKap was de producent van buizen en leidingsystemen Wavin veruit de sterkste stijger met een plus van 25,6 procent tot 7,89 euro. Het Mexicaanse Mexichem wil 8,50 euro per aandeel betalen voor Wavin.Wavin gaf aan het bod te zullen bestuderen. Dinsdag steeg het aandeel al bijna 59 procent op het overnamenieuws.

Verzekeraar Delta Lloyd kondigde nieuwe kostenbesparingen aan, die bij analisten in goede aarde zijn gevallen. Ook de bekendmaking van de solvabiliteitsratio van het concern en de aangekondigde samenwerking met Friesland Bank konden op instemming rekenen. Het aandeel zakte echter 1,2 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2011 12:06
    Uiteraard is nieuws voor insiders belangrijk om te weten hoe de wereld er voor staat. Maar waarom zouden 80% van de AEX fondsen nu omlaag moeten, omdat een land wat duurder geld moet lenen? We praten over een onophoudelijk proces van geld lenen voor perioden van 5 tot 15 jaar.

    Wat maakt het op de grote bulk nu uit of een land 3, 4 maanden wat duurder moet inkopen? Dan moeten ze wat bezuinigen, leverne mensen een paar procent in. So what?

    Moet iedereen zijn schouders er weer extra onder zetten. En een beetje meer zijn best doen, en dan komt het allemaal prima in orde, door sterke overdrijving, aandikking van drama's gaat nu een particuliere belegger uit Hoorn en Deurne snel aandelen dumpen, omdat er wellicht gevaar zit.

    Mensen, we kunnen inderdaad nog een paar procent omlaag, maar ook weer tientallen procenten omhoog! Waar hebben we het over..... nederland, wakker worden, we zijn het beste jongetje of meisje van de klas, positief blijven en met een lach de dag beginnen!!
  2. [verwijderd] 23 november 2011 12:35
    Investeren moesten we maar weer eens met echte winsten gaan doen.
    Eerst ondernemen, DAN geld.

    Geld lenen is naar voren geschoven als core business van de economie, maar wie is daar nu bij gebaat?

    Mijn eigen werkgever heeft leningen de deur uit gedaan, en heeft nu goede cash. Dat werkt gewoon lekkerder.

    Laat lenen maar duur zijn, dan koopt niemand iets dat hij niet betalen kan, en hoeft er geen zielige bankier gematst te worden terwijl hij eigenlijk teveel risico genomen had. Bankiers moeten die boven-de-wet positie echt kwijt raken. Dit kost ons ZO veel koopkracht...
    Modaal salaris, wat kun je daar tegenwoordig nog mee?
  3. Geldw0lf 23 november 2011 13:17
    Als de wereld in een recessie komt dan wordt het in Europa helemaal onmogelijk om de staatsleningen af te betalen. Op die manier belanden we in een vicieuze circel; de eurocrisis versterkt de recessie doordat overheden en banken op de rem trappen en tegelijkertijd zorgen tegenvallende belastinginkomsten voor een nog hogere rente op de staatsleningen.

    Er is geen redden meer aan.
  4. [verwijderd] 23 november 2011 13:45
    Lekker doorzuchten met z'n allen, recessie duurt geen 400 jaar. Dan zal het een jaartje minder zijn, moeten we er maar eens een schepje bovenop doen. I.p.v. elkaar mee praten over alle onoverwinnelijke problemen die we hebben.

    Laten we nu de markt het werk gewoon doen. Als er minder vraag is, moet de prijs omlaag en wordt de vraag weer meer. 10 x 0,10 is net zoveel als 20 x 0,5. Als er geen redden aan zou zijn, zou ik een grot gaan opzoeken, is wel de tijd van het jaar. Komop zeg, waar zijn we met onze stoere Nedrelandse mentaliteit, we zijn het beste jongetje in de klas. Als de rest problemen heeft, komen wij er sterker uit...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links