Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Respecteer de koersrichting

Afgelopen dinsdag daalde Intech met ruim 10% naar het laagste koersniveau in ruim drie jaar. Een dag eerder werd bekend dat een vijftal hedgefunds shortposities hadden ingenomen. Dinsdag verscheen er ook fundamenteel researchrapport met een verkoopadvies. Aan het rapport ging een studie van vier maanden vooraf.

Beleggers schrokken zich wil en namen massaal afscheid van een aandeel dat lang als beurslieveling te boek stond.Eén ding is zeker: wordt nooit verliefd op een aandeel. U kunt bedrogen uitkomen als u niet goed oplet. Het vak van een fundamentele vakbroeder is niet te benijden.

Het Financieele Dagblad schreef op 12 november dat uit onderzoek zou blijken dat de meeste jaarverslagen incompleet zijn en, ondanks de aangescherpte regels, niet transparant. Er blijft dus veel relevante informatie verborgen. Wie zelfstandig de fundamentele gang van zaken zorgvuldig wil beoordelen, zal over veel tijd en kennis moeten beschikken.

Geen tijd
De meeste beleggers hebben die tijd niet. Sterker nog, één enkele onverwachte verrassing kan de beurskoers in een seconde vele procenten doen bewegen en soms is er helemaal geen mogelijkheid om hierop tijdig te reageren. Kijk maar naar het koersverloop van het aandeel Fugro, dat begin deze week bijna 15% lager opende!  

(weekgrafiek vanaf 2009)


Klik op de grafiek voor een grote versie

Niet alle vervelende verrassingen zijn te voorkomen, maar met enige studie naar de richting van de beurskoers kan een hoop toekomstige ellende worden voorkomen. Het Imtech vertoonde in de periode juli tot en met medio augustus een proces van hogere toppen en hogere bodems. Dit proces werd in de tweede helft van augustus afgebroken.

Dat is een indicatie van een verandering in de richting van de beurskoers, maar nog geen trendomslag. De beurskoers veerde begin september op vanaf de bodem voorafgaand aan de rally naar de top, maar faalde om vervolgens opwaarts uit te breken. Een indicatie derhalve van toenemend aanbod.

Nog was er geen sprake van een trendomslag, gelet op de hogere bodems in september en oktober, maar van een hogere top was geen sprake. De trendomslag werd zichtbaar nadat het proces van hogere bodems neerwaarts werd afgebroken. You can learn a lot by watching.

Imtech vanaf begin juni 2012


Klik op de grafiek voor een grote versie

Economieles
Koersen lopen vaak vooruit op het economisch nieuws. Wij verslaan de markt niet, de markt verslaat ons. Om die reden is het verstandig om de richting van de beurskoers te respecteren. Niet alleen voor de actieve kortetermijnhandelaar, maar ook voor de langetermijnbelegger van het type buy & hold.

Immers, het fundament wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de langetermijnontwikkeling van de beurskoers van Imtech wordt beoordeeld (vanaf 2009), dan zien we hoe het aanbod gaandeweg de overhand krijgt.

Het hoofdschoudercontinuatiepatroon in Imtech wijst voor 2013 op aanhoudend aanbod zolang de koers onder de laatste stijgende steunlijn beweegt. U was al gewaarschuwd, maar laat u zich niet opnieuw verrassen.

Imtech weekgrafiek vanaf 2009


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fugro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Bir
0
Toch wel jammer, dat u deze zienswijze achteraf weergeeft............met de wetenschap van vandaag wordt geschiedenis makkelijk(er) verklaarbaar.

Wat ik met u eens ben, is het gestelde over de steunnlijn. Daaronder blijft er extra aanbod, al dan niet met hulp van shorters.

Toch gaat dippen ook niet eindeloos door, en bij IMTECH is het fundament op dit moment simpelweg (nog) te goed om lang laag te staan. Komende weken zal duidelijk worden welke richting we opgaan. Het zou fijn zijn wanneer de koers snel weer boven de 17,5 € reikt.

Grtn Bir.
[verwijderd]
1
Ik vind het erg goedkoop nu met zo'n weergave te komen. De hedgefunds hebben een grote invloed gehad maar de onmiddellijk daarop volgende koersdoel verlaging van €25,00 naar €15,00 door Teeuwisse van de ABN-AMRO heeft voor veel beleggers de nekslag gegeven. Deze analist vind ik niet integer en onprofessioneel bezig geweest en ik betwijfel sterk of er een gedegen onderzoek door hem is verricht. Hij had kunnen weten welke gevolgen zijn verlaging OP DAT MOMNENT zou hebben

Waarom hebben andere instellingen niet een dergelijke verlaging doorgevoerd?

Ik weet het antwoord. Omdat die meer verantwoording voelen en zich denk ik hebben geschaamd voor zo'n onprofessionele collega

Zelfs al is er een gedeelte van de onderbouwing waar dan nog is de idiote verlaging en het moment volslagen idioot

Of heeft de CEO vanmiddag staan liegen in zijn interview via RTLZ op de dag van de belegger?

Ik denk van niet

Bedankt ABN-AMRO

Ole Elliottwave
0
Hoi, mis eigenlijk de verwachting op een hoog volume bodem. Deze gecombineerd met een Fibonacci niveau. Tot die tijd is het dalen
Wat betreft de FA is de order intake voor techniek de belangrijkste indicator, en ja als je debiteuren beheer een zooitje is dan heeft intake geen zin..
GR
Bir
0
quote:

Ole's dadalife schreef op 23 nov 2012 om 21:04:


Hoi, mis eigenlijk de verwachting op een hoog volume bodem. Deze gecombineerd met een Fibonacci niveau. Tot die tijd is het dalen
Wat betreft de FA is de order intake voor techniek de belangrijkste indicator, en ja als je debiteuren beheer een zooitje is dan heeft intake geen zin..
GR


Wat zeg je nou precies? Dat TA en FA elkaar bij IMTECH een beetje tegenspreken?
[verwijderd]
0
quote:

JanK1 schreef op 23 nov 2012 om 19:24:


Ik vind het erg goedkoop nu met zo'n weergave te komen.


Dan was ik wat eerder. Zie draadje Beurscompetitie 2012, post op 19 november, 14:23 uur.
[verwijderd]
0
Waren de hedgefunds al op de hoogte van de conclusies van het rapport. waarom gingen er maar liefst 5 funds short in Imtech. Wordt er wel zorgvuldig met de gegevens omgesprongen. Toch raar en waarom moeten de beleggers dit maar accepteren. De gewone beleggers worden gekortwiekt en de ander profiteert van deze kortwieking. Het is toch heel oneerlijk. De een wordt geknipt en geschoren en de ander verdient er enorm aan. Het is daarom niet vreemd dat de beleggers van de beurs worden weggejagen. Hoe krijg je anders Voda van de beurs.

"Afgelopen dinsdag daalde Intech met ruim 10% naar het laagste koersniveau in ruim drie jaar. Een dag eerder werd bekend dat een vijftal hedgefunds shortposities hadden ingenomen. Dinsdag verscheen er ook fundamenteel researchrapport met een verkoopadvies. Aan het rapport ging een studie van vier maanden vooraf."
[verwijderd]
0
Banken doen niet anders, zij investeren in fundamenteel onderzoek, handelen naar de resultaten, informeren hun preferente klanten en maken vervolgens de resultaten openbaar in de vorm van advieswijzigingen.

Het zou mij niet verbazen als de Hedge-Funds voor het research-rapport hebben betaald en daarmee als eerste de resultaten kregen. Iedereen zou dit kunnen doen, maar alleen de grote jongens hebben het geld ervoor.
opa uil
0
Met betrekking tot IMTECH wordt beweerd, dat in de USA investeerders short gaan en daarom de koers onderuitgaat
Wat een verhaal is dit
De waarheid is dat IMTECH niet genoeg cash heeft om de taken in Duitsland voor te financieren. Waar kunnen zij dit makkelijker halen dan uit de koers. Natuurlijk hebben zij zelf eigen aandelen verkocht en zullen dit voorlopig blijven doen
Let op.... zodra de koers iets oploopt, romen ze het weer af
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Edward Loef

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodie...

Meer over Edward Loef

Recente columns van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gesponsorde links