Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Woelige baren in veilige havens

Jammer dat beleggers de cijfers afkeuren van Royal Dutch Shell. Met een koers van -3,03% en een indexgewicht van nu ongeveer 16% drukt de oliegigant de AEX zo’n -0,50%. Daar staat tegenover dat Unilever met +6,53% en een gewicht van 17% (en daarmee is Unies nu het zwaarstwegende AEX-fonds) de index ruim +1% omhoog trekt!

Het blijft opvallend hoe sterk de koersen bewegen op de bedrijfsrapportages dit kwartaalcijferseizoen. Neem nou alleen al de AEX-aandelen die al door zijn, waarvan de meeste defensieve, 'veilige havens' heten te zijn. Het gaat inclusief de bedrijven van vandaag om dertien fondsen met samen een indexgewicht van zo’n 72,5%:

Met uitzondering van Randstad volgen de koersen zo’n beetje de analistenconsensus over de cijfers van vandaag. Royal Dutch Shell en Randstad stellen teleur en Unilever en Reed Elsevier verrassen aangenaam. Een paar quotes uit de AFN newsfeed:

Randstad
(…) ING wees op de sterke omzetdaling in Duitsland. Daarnaast is ING teleurgesteld over de nettoschuldpositie. "Randstad geeft aan dat er in Frankrijk en in andere landen slecht wordt betaald. Dat geeft onzekerheid. De geleidelijke verzwakking in de uitzendmarkt is geen verrassing. De vraag is hoe hard het gaat. Verschillende trends zijn verontrustend."

Analistenconsensus:

  • Buy: 15
  • Hold: 7
  • Sell: 1
  • Gemiddeld koersdoel: 32,70 euro

Reed Elsevier
De prestaties van het uitgeefconcern waren op alle niveaus onverwacht goed, aldus KBC Securities. Zonder het positieve tweejaarlijkse effect van de organisatie van beurzen kwam de groei uit op 3 procent, in plaats van de verwachte 1 procent. Ook de aangepaste nettowinst was beter dan verwacht.

Analistenconsensus:

  • Buy: 19
  • Hold: 5
  • Sell: 1
  • Gemiddeld koersdoel: euro

Royal Dutch Shell
Shells Upstream-divisie presteerde "veel slechter dan verwacht" in het tweede kwartaal, aldus Oriel Securities. Volgens de broker komt dat onder meer door hogere onderhoudskosten en een lagere olieproductie in de Golf van Mexico en op het Britse continentale plat en door een lagere LNG-productie.

Analistenconsensus:

  • Buy: 26
  • Hold: 14
  • Sell: 1
  • Gemiddeld koersdoel: 32,76 euro

Unilever
Over het gehele bedrijf gezien zijn de groeicijfers van Unilever beter dan verwacht. Alleen in Europa bleven de omzet en volumegroei achter, zegt ABN Amro, dat is te spreken over de groei in Azië en  Amerika. Voor de bank is het goed nieuws dat Unilever de eerder afgegeven verwachting van een licht hogere ebitmarge over heel 2012 handhaaft.

Analistenconsensus:

  • Buy: 15
  • Hold: 3
  • Sell: 2
  • Gemiddeld koersdoel: 28,83 euro

5%
Opvallend aan de analistenconsensus is dat die er op uitgerekend Royal Dutch Shell na sprankelend uit zien. Uitgerekend ja, want ooit werd van Olies gezegd dat: “Men verkoopt geen aandelen Shell. Die koopt men alleen.” Analisten anno nu denken meer: “Men houdt alleen aandelen Shell. Die koopt of verkoopt men niet.”

Misschien een tikje onderbelicht in de cijfers van Royal Dutch Shell is dat het bedrijf het kwartaaldividend gewoon verhoogt van 0,42 naar 0,43 dollar (+2,38%, noem het inflatiecorrectie). Dit is De Koninklijke ten voeten uit. Zelden zijn al dan niet mee- of tegenvallende kwartaalcijfers  reden om het langetermijnbeleid aan te passen.

Die langetermijndoelstelling is vooral gestage dividendgroei. Het dividendrendement is op dit moment zo’n 5%. Google geeft geen uitsluitsel, want hoe zat het ook weer? Liet Royal Dutch Shell vorig jaar niet weten dat ze zelfs geen euro’s meer aanhoudt? Zo bezien is het fonds ook een veilige haven voor iedereen die deze munt niet vertrouwt.     



Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 juli 2012 18:05
    RDS is een van de weinige dividend achievers (nog geen champion) in de Oude Wereld, afgezien van een jaartje bevroren. 't is een "frozen angel". Uni's zijn beter dan P&G op het moment. Het zijn de enige twee die ik in NL aantrekkelijk vind; kwartaaldividend is voor mij normaal en als bedrijven dit niet aankunnen zijn ze klaarblijkelijk niet in staat om voldoende cash flow te genereren, of niet van zins de aandeelhouder passend te belonen voor zijn verbindtenis.
  2. forum rang 6 marique 26 juli 2012 19:07
    quote:

    Dutchbrit schreef op 26 juli 2012 18:05:

    ... kwartaaldividend is voor mij normaal en als bedrijven dit niet aankunnen zijn ze klaarblijkelijk niet in staat om voldoende cash flow te genereren, of niet van zins de aandeelhouder passend te belonen voor zijn verbindtenis.
    Zo bijzonder is het dividend van RDS niet. Er zijn genoeg aandelen met een hogere pay out en een hoger div. rendement.
    Het per kwartaal uitkeren heeft vooral als doel grote koersbewegingen tussen cum-dividend en ex-dividend te beperken. Heeft verder weinig met cashflow te maken.
    Voor kleine aandeelhouders pakt kwartaaluitkering trouwens negatief uit vanwege brokerkosten en de vaak onvoordelig uitpakkende omwisselverhouding van cash naar stock.

    Je kunt wél stellen dat je met kwartaaluitkering eerder in het lopende jaar over cash (of stock) beschikt dan bij jaaruitkering.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links