Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eenvoudig beleggen in olie

Advertorial

Na een flinke daling, die eind maart begon, is de olieprijs weer aan een flinke opmars bezig. Een vaatje Brent olie kost al bijna weer 100 dollar en een vaatje New York WTI kost z’n 85 dollar. De problemen in Europa en onrust in het Midden-Oosten zorgen voor deze prijsfluctuaties.

Voor beleggers bieden deze schommelingen kansen. Immers, voor wie het slim aanpakt, is er zowel tijdens de rit naar beneden als weer omhoog geld te verdienen. Echter, beleggen in olie moet wel via een omweg, legt Vianne Savoli, bij Citigroup Global Markets verantwoordelijk voor de distributie van Speeders in Nederland, uit.

"Omdat het niet mogelijk is om direct in olie te beleggen, moeten beleggers gebruikmaken van futures. Een future, een termijncontract, is een contract om olie te leveren op een bepaalde tijd in de toekomst. Future-oliehandel is vanwege de omvang van de contracten en de professionele handelaren aan de andere kant, niet erg geschikt voor particuliere beleggers."

Contango en backwardation? Niet met Limited Speeders Beleggingsproducten zoals Turbo’s, Sprinters of Speeders geven op eenvoudige manier toegang tot de oliehandel. Citi, de aanbieder Speeders, biedt beleggers Limited Speeders op olie die op Brent-oliefutures gebaseerd zijn. Behalve de toegankelijkheid en eenvoud is een ander voordeel van beleggen met Limited Speeders dat beleggers geen rekening hoeven te houden met contango en backwardation-situaties.

Wat dat zijn? Als de (olie)prijs over een bepaalde termijn hoger is dan de huidige prijs is de markt in contango. Het tegenovergestelde heet backwardation. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door hoge voorraadkosten, verzekeringskosten en dergelijke.

Vianne Savoli vertelt: “Naarmate de expiratiedatum van een future dichterbij komt, zal de prijs van de future dichterbij de spotprijs komen. In een contago-situatie zal de future dalen tot de spotprijs. Dat is niet gunstig voor klassieke Speeders Long, maar wel gunstig voor klassieke Speeders Short. Bij een backwardation-situatie zal de future stijgen richting de spotprijs.”

Knock-out
Met Limited Speeders op olie hoeven beleggers geen rekening te houden met contango en backwardation, omdat Limited Speeders gebaseerd zijn op de future van de onderliggende waarde. De prijs past zich dus automatisch aan. Het aardige van Limited Speeders is dat ze ongeveer dezelfde expiratiedatum hebben als de Brent-futurecontracten.

Met Limited Speeders in portefeuille volgen beleggers alleen de prijsontwikkelingen van de Brent-oliefuture met +/- 100% delta, een expiratiedatum en eventueel grotere hefboom omdat het knock-outniveau gelijk staat aan de uitoefenprijs. Vanwege dezelfde reden betaalt de belegger ook een stukje gap risk-waarde bij aankoop van de Limited Speeders. Dit is een waarde voor het risico dat de koers van de onderliggende waarde scherp door het knock out-niveau breekt, vooral buiten de Amsterdamse beurstijden. De belegger betaalt deze waarde als premie bij aankoop en ontvangt het bij verkoop terug. De hefbomen variëren van 3 tot 10%, Long of Short.

Savoli: "Let bij dit soort beleggingen wel op het valutarisico. De onderliggende waarde, olie, noteert in dollars, terwijl Speeders in euro’s genoteerd zijn. Daarom kan de wisselkoers een impact hebben op de prijs van Speeders." Let ook op de tijdzone waarin wordt gehandeld. Het knock out-risico op Brent-Speeders geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week en wanneer het knock out-niveau bereikt wordt, verliest de belegger maximaal zijn ingelegde kapitaal.

Klik hier voor de Speeders van Citi op olie.


Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies noch als individuele beleggingsaanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Afwezigheid van kapitaalgarantie. Door hun hefboomwerking, welke zowel opwaarts als neerwaarts kan werken, kan de waarde van de BEST Speeders sterk variëren en ze kunnen gedeeltelijk of geheel hun waarde verliezen, vooral in het geval van een knock-out. Deze producten zijn alleen geschikt voor ervaren beleggers [met een hoog niveau van risicoacceptatie] die de kenmerken en risico’s van BEST volledig begrijpen. Alvorens in BEST Speeders te beleggen wordt beleggers geadviseerd de in het Basisprospectus vermelde werking, risicofactoren, kosten en voorwaarden door te nemen en zorgvuldig af te wegen of BEST Speeders voor hen geschikt zijn. Het Basisprospectus van Citi BEST Speeders is goedgekeurd door de BaFin (de Duitse financiële toezichthouder) en gepaspoort aan de AFM.

Het Basisprospectus, de eventuele bijbehorende supplementen en definitieve voorwaarden zijn verkrijgbaar bij: Citigroup Global Markets Deutschland AG, New Issues and Structuring, Frankfurter Welle – Reuterweg 16 – 60323 Frankfurt am Main, Germany en zijn tevens te raadplegen via www.citifirst.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Vianne Savoli

Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies...

Meer over Vianne Savoli

Recente artikelen van Vianne Savoli

  1. okt '12 Meer beleggers in BEST Speeders 2
  2. jul '12 Eenvoudig beleggen in olie 3
  3. apr '12 Mondain, maar voordelig 26

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links