Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meer beleggers in BEST Speeders

*** Advertorial ***

Terwijl Citi zijn 200e verjaardag viert, vieren de door Citi uitgegeven BEST Speeders hun eerste verjaardag op de Amsterdamse effectenbeurs. Het hefboomproduct BEST (Barrier Equals Strike) Speeders bestaat al langer dan een jaar; ze werden al eerder in Duitsland uitgegeven en krijgen veel waardering van Duitse beleggers.

Volgens Technolab bestaat meer dan de helft van het handelsvolume in hefboomproducten in Duitsland uit transacties in het BEST-hefboomproduct. In 2006 lanceerde de Duitse Commerzbank als eerste partij de BEST Speeders in Nederland, waarna het Amerikaanse Citi volgde. Deze zet bleek succesvol te zijn: volgens NYSE Euronext houdt Citi op dit moment in 2012 ruim 76% marktaandeel in de BEST Speedersmarkt.

Nu zijn ook het Britse RBS en het Nederlandse ING de markt opgegaan van BEST-hefboomproducten, met de introductie van respectievelijk de Booster® en Sprinters BEST.  Volgens cijfers van NYSE Euronext Amsterdam zijn hefboomproducten, inclusief BEST-producten, goed voor een geaggregeerd volume van ongeveer 545 miljoen euro, met maar liefst 207.000 verrichte transacties sinds het begin van 2012.

Transparanter product
Niet elk beleggingsproduct heeft zoveel succes gekend in de financiële geschiedenis van de NYSE Euronext Amsterdam. Wat de hefboomproducten wel lukte, kregen producten als warrants en discountcertificaten niet voor elkaar.

De Nederlandse belegger is inmiddels – onder andere dankzij de Amsterdamse beurs - goed bekend met opties en geeft daar duidelijk de voorkeur aan ten opzichte van warrants. Verder worden discountcertificaten gezien als een buy & hold-instrument en inspireren deze instrumenten een actieve daghandelaar minder dan het BEST-hefboomproduct.

Wat BEST-hefboomproducten anders maakt dan de klassiekere variant zoals Speeders, Sprinters en Turbo’s, is het agressievere hefboomeffect.  Er bestaat namelijk geen buffer tussen het knock out-niveau en de uitoefenprijs. Hierdoor kan de belegger bij deactivatie (als de stoploss wordt bereikt) geen restwaarde verwachten en derhalve ook geen afwikkelingsproces. Dit maakt de risico’s uiteindelijk transparanter.

Premies en restwaarde
Verder moet men bij BEST-hefboomproducten rekening houden met de gap risk-waarde: een premie voor het risico dat gelopen wordt dat de koers van de onderliggende waarde (scherp) door het knock out-niveau breekt. Dit wordt verdisconteerd in de prijs van de BEST-hefboomproducten.

Deze gap risk-waarde komt min of meer overeen met de zogenaamde restwaarde van de klassieke Speeders, Sprinters en Turbo’s die de belegger bij de deactivatie zou moeten ontvangen. In de praktijk hangt de restwaarde af van het afwikkelingproces van de uitgevende instelling.

De belegger ontvangt dan een som die door de uitgever berekend wordt en die vaak lager is dan de werkelijke buffer tussen het stop loss-niveau en het financieringsniveau. Bij de aankoop van de BEST-producten dienen beleggers naast de spread en de gap risk-waarde ook op de financieringskosten en de marge van de uitgevende instelling te letten.

Toemende vraag
De marge die Citi bijvoorbeeld in de financieringskosten verrekent is op dit moment 1,5%. Het is vanzelfsprekend dat het beleggen in hefboomproducten een bepaalde kennis en ervaring vereist. Het toegenomen handelsvolume in BEST-hefboomproducten reflecteert de toenemende vraag van beleggers in Nederland.

Dat deze hefboomproducten nog geen twee jaar in Nederland op de markt zijn en momenteel inmiddels door vier uitgevende instellingen worden aangeboden, toont aan dat de concurrentie in de Nederlandse hefboommarkt steeds steviger wordt.  


Lees meer over Citi BEST Speeders


Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies noch als individuele beleggingsaanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Afwezigheid van kapitaalgarantie. Door hun hefboomwerking, welke zowel opwaarts als neerwaarts kan werken, kan de waarde van de BEST Speeders sterk variëren en ze kunnen gedeeltelijk of geheel hun waarde verliezen, vooral in het geval van een knock-out. Deze producten zijn alleen geschikt voor ervaren beleggers [met een hoog niveau van risicoacceptatie] die de kenmerken en risico’s van BEST volledig begrijpen. Alvorens in BEST Speeders te beleggen wordt beleggers geadviseerd de in het Basisprospectus vermelde werking, risicofactoren, kosten en voorwaarden door te nemen en zorgvuldig af te wegen of BEST Speeders voor hen geschikt zijn. Het Basisprospectus van Citi BEST Speeders is goedgekeurd door de BaFin (de Duitse financiële toezichthouder) en gepaspoort aan de AFM.

Het Basisprospectus, de eventuele bijbehorende supplementen en definitieve voorwaarden zijn verkrijgbaar bij: Citigroup Global Markets Deutschland AG, New Issues and Structuring, Frankfurter Welle – Reuterweg 16 – 60323 Frankfurt am Main, Germany en zijn tevens te raadplegen via www.citifirst.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Vianne Savoli

Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies...

Meer over Vianne Savoli

Recente artikelen van Vianne Savoli

  1. okt '12 Meer beleggers in BEST Speeders 2
  2. jul '12 Eenvoudig beleggen in olie 3
  3. apr '12 Mondain, maar voordelig 26

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Selwyn D. 16 oktober 2012 22:38
    In het Hefboomonderzoek van Marcel Tak (op IEXprofs: www.iexprofs.nl/Column/Turbos-Opinie/... las ik dat Citi de laagste financieringskosten heeft omtrent hefboomproducten. Hoe kan het dat Citi minder kosten in rekening brengt? Gaan jullie op dit punt bewust de concurrentie aan met de andere aanbieders?
  2. [verwijderd] 16 oktober 2012 22:58
    quote:

    Selwyn Duijvestijn schreef:

    In het Hefboomonderzoek van Marcel Tak (op IEXprofs: www.iexprofs.nl/Column/Turbos-Opinie/... las ik dat Citi de laagste financieringskosten heeft omtrent hefboomproducten. Hoe kan het dat Citi minder kosten in rekening brengt? Gaan jullie op dit punt bewust de concurrentie aan met de andere aanbieders?
    Thnx voor de informatie. Het is gewoon irritant dat die producten van ING een spread hebben van 2 cent, anders zou ik veel meer ritjes kunnen maken en wordt de rentabiliteit van mijn vermogen ook relaxter. Bij de producten van andere aanbieders zit een spread van 1 cent, dus als je dan 2000 stuks koopt hoeft de koers maar 2 cent te stijgen om winst binnen te harken, terwijl de risicofactor bij ING flink groter is, omdat 3 cent een wereld van verschil is op boosters en BESTS.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links