Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Mondain, maar voordelig

Derivaten zijn ouder dan u denkt. Meer dan 2000 jaren geleden gebruikten de Griekse olijvenboeren derivaten zoals termijncontracten op olijven voor de late oogst. In de 17de eeuw werd de Amsterdamse beurs wereldwijd bekend vanwege de handel in derivaten op tulpenbollen.

Al sinds jaar en dag gebruiken beleggers dit soort instrumenten om hun portefeuille tegen ongewenste marktbewegingen af te dekken.

Dat is één toepassing, maar derivaten kunnen ook drempelverlagend werken. Sommige onderliggende waarden zijn moeilijk toegankelijk voor niet-professionele beleggers, of simpelweg te duur om per contract of per stuk te verhandelen.

Een gewild aandeel als Apple is met een koers van bijna 610 dollar per stuk behoorlijk aan de prijs. In zo’n geval kunnen derivaten uitkomst bieden. Die zijn vaak wel aan eigen beurs genoteerd en vereisen door de ingebouwde hefboomwerking een veel kleinere inleg om dezelfde exposure op Apple te verkrijgen.

Omdat ik bij Citi werk hoop ik dat u het me niet kwalijk neemt als ik dat illustreer aan de hand van een BEST speeder (Barrier Equals STrike).

Voorbeeld Apple
Op 2 april, om 16:30 uur, noteerde Apple 610,61 dollar op de Nasdaq. De best speeder long op Apple met uitoefenprijs/knockout-niveau 540,44 noteerde toen 1,11 euro, gewoon op Euronext Amsterdam.

De volgende dag steeg het aandeel met 2,97% naar 628,73 dollar, terwijl de best speeder in kwestie met een hefboomwerking van 8,5% een stijging van 25% naar 1,39 euro liet zien.

Aan die beweging ligt een simpele rekensom ten grondslag:

  • Het koersverschil, omgerekend naar euro’s, van Apple is 628,73 – 610,61= 18,22 / EUR/USD 1,33 = 13,62 euro. De speeder heeft een ratio van 50 (er zijn 50 speeders nodig om in de tegenwaarde van 1 aandeel te beleggen), dus dat betekent een stijging van 0,27 euro (13,62 / 50) voor de best speeder long.


Het hefboomeffect heeft ook nadelen en risico's als de markt de verkeerde kant op gaat. In een scenario waarin het aandeel tot een waarde van 540,44 dollar zakt, wordt de best speeder long in bovenstaand voorbeeld gedeactiveerd en is de belegger zijn totale inleg kwijt.

Voorbeeld goud
Nog een voorbeeld van een populaire, maar dure en moeilijk toegankelijke belegging: goud. Zelfs na hersteltekens van de Amerikaanse economie en hernieuwd optimisme van consumenten, wordt het edelmetaal door beleggers als een veilige haven tegen een verdieping van de crisis beschouwd.

In februari van dit jaar noteerde goud een recordprijs van 1795 dollar per ounce. Op 2 maart van dit jaar noteerde goud halverwege de dag circa 1717 dollar; de best speeder short op goud met uitoefenprijs/knockout-niveau 1780 noteerde op dat moment 4,87 euro.

Op 30 maart van dit jaar daalde de goudprijs met 52 dollar naar 1665 dollar per ounce, terwijl de uitoefenprijs/knockout-niveau van het product op dat moment 1777,88 dollar was. Door de hefboom van 25% vertaalde deze daling van ongeveer 3% zich in 77% winst in de best speeder short.

Deze speeder ging, volgens eenzelfde rekensom als hierboven (de ratio van deze speeder is 10), van 4,87 euro naar 8,64 euro. Het risico is natuurlijk dat als de goudprijs stijgt en het knock out-niveau raakt, de best speeder short als genoemd in ons voorbeeld gedeactiveerd wordt. Zo verliest de belegger de gehele ingelegde investering.

Valutarisico
Op het moment is olie ook een populaire belegging, die zich goed leent voor een derivatenoplossing. Door de intense geopolitieke omgeving is de olieprijs in 2012 met 10% opgelopen. Via limited speeders op de Brent future (het standaardcontract voor Noordzee-olie) kunnen beleggers met hefboom in olie beleggen.

Het aardige van limited speeders is dat ze dezelfde expiratiedatum hebben als de Brent-futurecontracten. De hefbomen variëren van 5% tot 24%, long of short. Let bij dit soort beleggingen wel op het valutarisico. Alle drie de bovengenoemde onderliggende waarden noteren in dollars, terwijl speeders in euro’s genoteerd zijn.

Daarom kan de wisselkoers een impact hebben op de prijs van speeders. Let ook op de tijdzone waarin wordt gehandeld. Het knockout-risico op Apple-speeders loopt tot het einde van de Amerikaanse handelssessie, terwijl het voor goud- en Brent-speeders 24 uur per dag, 7 dagen per week geldt.


Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies noch als individuele beleggingsaanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Afwezigheid van kapitaalgarantie. Door hun hefboomwerking, welke zowel opwaarts als neerwaarts kan werken, kan de waarde van de BEST Speeders sterk variëren en ze kunnen gedeeltelijk of geheel hun waarde verliezen, vooral in het geval van een knock-out. Deze producten zijn alleen geschikt voor ervaren beleggers [met een hoog niveau van risicoacceptatie] die de kenmerken en risico’s van BEST volledig begrijpen. Alvorens in BEST Speeders te beleggen wordt beleggers geadviseerd de in het Basisprospectus vermelde werking, risicofactoren, kosten en voorwaarden door te nemen en zorgvuldig af te wegen of BEST Speeders voor hen geschikt zijn. Het Basisprospectus van Citi BEST Speeders is goedgekeurd door de BaFin (de Duitse financiële toezichthouder) en gepaspoort aan de AFM.

Het Basisprospectus, de eventuele bijbehorende supplementen en definitieve voorwaarden zijn verkrijgbaar bij: Citigroup Global Markets Deutschland AG, New Issues and Structuring, Frankfurter Welle – Reuterweg 16 – 60323 Frankfurt am Main, Germany en zijn tevens te raadplegen via www.citifirst.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Vianne Savoli

Auteur:

Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies...

Recente artikelen van Vianne Savoli

  1. Meer beleggers in BEST Speeders
  2. Eenvoudig beleggen in olie
  3. Mondain, maar voordelig

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2012 13:08
    Uitleggen van een product is niets mis mee, maar wel als dit alleen speeders betreft en de andere varianten sprinters en turbos niet noemt. Daarna is men slinks de speeder producten aan het promoten wat schadelijk is in mijn ogen. Een aandeel in je eigen voordeel analyseren is goed, maar echt specifiek een product promoten gaat te ver. Ik denk er dan ook over om de reclame code commissie hier over in te lichten. Er moet tenminste bij staan dat het hier om reclame gaat.
  2. [verwijderd] 18 april 2012 13:54
    "Het hefboomeffect heeft ook nadelen en risico's als de markt de verkeerde kant op gaat. In een scenario waarin het aandeel tot een waarde van 540,44 dollar zakt, wordt de best speeder long in bovenstaand voorbeeld gedeactiveerd en is de belegger zijn totale inleg kwijt. "

    Als de markt de verkeerde kant op gaat, dan is de belegger zijn totale inleg kwijt.

    Niemand weet welke kant de markt op gaat. En de bank verdient altijd, aan de financieringsrente, transactiekosten, bied en laatkoersen, wisselkoersen, heftige koersuitslagen etc.

    Is dat mondain, maar voordelig? Dan is een casino een beter alternatief.

    Do not try this at home.
  3. [verwijderd] 18 april 2012 15:01
    quote:

    Cronos schreef op 18 april 2012 13:54:

    Niemand weet welke kant de markt op gaat. En de bank verdient altijd, aan de financieringsrente, transactiekosten, bied en laatkoersen, wisselkoersen, heftige koersuitslagen etc.
    Dat is precies ook mijn bezwaar tegen dit soort derivaten. De voorwaarden zijn zo opgesteld dat de bank de verliezen aan haar kant uit kan sluiten. Heftige koersschommelingen, dan geen handel, door uitblijven van aanpassen van bied- en laatkoersen.

    Verkeerde koersinformatie van Reuters of Bloomberg? Pech gehad. Niks coulance.
    www.iex.nl/Forum/Topic/1197248/Koffie...

    Weet je waar de naam turbo vandaan komt? Van de Porsche 911 Turbo's die de bedenkers en verkopers als bonus hebben gekregen.
  4. [verwijderd] 18 april 2012 18:39
    derivaten zijn ouder dan u denkt. meer dan 2000 jaren geleden gebruikten de griekse olijvenboeren derivaten zoals termijncontracten op olijven voor de late oogst.

    broodje aap verhaal uit de kroeg?
    behalve dat 20 eeuwen geleden er geen beurs stond in rome ken ik wel een waar verhaal dat zo oud is als de weg naar rome n.l.:

    dat al meer dan 2000 jaar de olijven geplukt worden door rondtrekkende lieden die in het bezit zijn van een troep apen.
    daarom is de prijs voor olijven incl. de olie nog steeds zo laag.
    eigenaren van olijfboomgaarden huren gewoon zo,n groep apen incl. hun verzorger die ze dan een paar dagen laat plukken in een olijfboomgaard tot dat alle olijven geraapt zijn.
    groot voordeel is dat apen niet van olijven houden dus tijdens het plukken niet van de handel vreten,ook niet georganiseerd zijn dus zijn ze niet lid van een vakbond wat inhoud dat er nimmer gestaakt wordt voor hoger loon of een dertiende maand.
    er wordt gewerkt zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang
    en dat alles voort slechts een paar overrijpe bananen en wat ander fruit.

    [Modbreak: niet over personen, maar over het onderwerp discussieren, svp]

    zelfs een klompje goud of een druppie olie ligt binnen handbereik voor jan modaal.
    ceterum censeo moderatores dimittendos esse.

  5. [verwijderd] 18 april 2012 20:04
    quote:

    OldAndWise schreef op 18 april 2012 19:29:

    Dit is toch geen column? Dat is een gewoon verkoop praatje voor de eigen producten.
    Is dat de bedoeling? En dan zijn er mensen die daarvoor bedanken? Grappig.

    @henk pas maar op, een grapje kan door veel posters niet gewaardeerd worden. :-)

    Wat was het grapje?
    die van mij over rode lippenstift en roze blouse mocht ook al niet.
  6. [verwijderd] 18 april 2012 22:26
    is dit artikel informatie ?
    of versluierende reclame ,waarvoor IEX geld incasseert ?

    weer zo'n onschuldig ogend persoon,die zeer gevaarlijke beleggingseffecten probeert te slijten...........

    PS:
    1.Speeders is 'n buitenlands produkt: let op dat hierbij soms andere zaken 'n rol spelen dan vergelijkbare binnenlandse produkten !
    2. ook andere "turbo "verkopers zijn onlangs actief geworden met artikels op IEX !!
    3. de foto van de schrijfster "verraad" wss 'n zeer "intelligent" persoon
    Kan zo maar bij Harry Mens te gast komen eerdaags...............!
  7. [verwijderd] 18 april 2012 23:03
    quote:

    haas schreef op 18 april 2012 22:26:

    is dit artikel informatie ?
    of versluierende reclame ,waarvoor IEX geld incasseert ?

    weer zo'n onschuldig ogend persoon,die zeer gevaarlijke beleggingseffecten probeert te slijten...........

    PS:
    1.Speeders is 'n buitenlands produkt: let op dat hierbij soms andere zaken 'n rol spelen dan vergelijkbare binnenlandse produkten !
    2. ook andere "turbo "verkopers zijn onlangs actief geworden met artikels op IEX !!
    3. de foto van de schrijfster "verraad" wss 'n zeer "intelligent" persoon
    Kan zo maar bij Harry Mens te gast komen eerdaags...............!
    Bij Harry M moet je ook (grof) betalen om je handel aan de man te brengen.
  8. [verwijderd] 18 april 2012 23:08
    Nou ja,toen ik jouw reactie had gelezen,
    dacht ik,haas,
    Google eens even op de frivole naam van dit vrouwelijk persoon:

    En ja, ze is al bij Harry geweest.................
    www.youtube.com/watch?v=bTdAKyHhLgI

    wss meer 'n talenwonder dan investeerders.............

    PS:Citygroup heeft geld............

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.