Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groeivertraging, recessie, kansen

Voorzichtig gepositioneerd in met name kwaliteitsdividendaandelen, kijkt Abn Amro MeesPierson nog even de kat uit de boom. Maar bij positieve ontwikkelingen wordt beetje bij beetje meer risico's aan de portefeuilles toegevoegd. Dat beeld schetsten Ben Steinebach (macro-econoom, foto) en Sybren Brouwer (hoofd aandelenresearch) tijdens de halfjaarlijkse perslunch van ABN Amro MeesPierson. De private bank heeft zijn portefeuille momenteel voorzichtig gepositioneerd en zal, indien de economische ontwikkelingen het toelaten, steeds wat risico gaan toevoegen. 

Volgens Steinebach zijn een paar zaken bepalend in 2012. “De oplossing van de Europese schuldencrisis is natuurlijk erg belangrijk. Wij denken dat er voldoende vergroting van het steunfonds zal plaatsvinden en dat daarmee het vertrouwen in de economische markten geleidelijk aan zal terugkeren. Ook denken wij dat de normalisering van het monetaire beleid en de vraag in hoeverre de recessie in Europa zich ontwikkelt belangrijk is."

Daarbij moet ook gekeken worden in hoeverre de Verenigde Staten geraakt zal worden door de mogelijke Europese recessie, zegt Steinebach. “Wij denken dat er geen mondiale recessie zal plaatsvinden. Wel is er sprake van groeivertraging en zullen we in Europa een milde recessie ervaren.”

Lichtpuntjes
“Wij zien lichtpuntjes wanneer het gaat over het ondernemers- en het consumentenvertrouwen. Ook zijn wij zeer te spreken over de maatregelen die de ECB momenteel neemt. Ten slotte zijn wij positief gestemd wanneer het gaat over opkomende markten. Deze landen met een sterke trend in consumptie, hebben een belangrijke plek in onze portefeuille. Een groot voordeel van de meeste opkomende markten ten opzichte van de ontwikkelde markten is dat de eerste groep een betere staatshuishouding heeft.” 

Dit laatste wordt bevestigd door Brouwer. “Momenteel zijn wij licht onderwogen op aandelen en obligaties en houden wij een behoorlijke positie in cash aan. Binnen onze aandelen positie zijn we enthousiast, en dus overwogen, in opkomende markten. We zijn neutraal in de Verenigde Staten, neutraal in Europa en onderwogen in Japan.  Op sectorniveau zijn we overwogen in de sector gezondheidszorg en niet-duurzame consumptiegoederen. Onderwogen zijn we in kwetsbare financiële diensten. Voor de rest hebben we een neutrale opinie.”

Kwaliteitsdividend
ABN Amro MeesPierson probeert naast bovenstaande visie nog op andere manieren op kansen in de huidige financiële markten in te spelen. Een belangrijk thema bij de bank is bijvoorbeeld: kwaliteitsdividend als zekerheid. “Aandelen met een hoog dividendrendement zijn momenteel erg aantrekkelijk gezien de lage rente en het rendement op staatsobligaties."

"Bedrijven keren momenteel meer dividend uit omdat ze veel liquide middelen hebben. Op dit moment investeren zij niet graag en depositorente levert te weinig op. Daarom is een dividenduitkering een goede besteding van middelen.” Een ander kansrijk thema volgens ABN Amro MeesPierson is het veranderende consumentengedrag. “Wij denken dat bedrijven in de verzorgings industrie steeds belangrijker worden. Consumenten krijgen steeds meer behoefte om gezonder te leven en beter te voelen. Deze trend is ook in crisistijden waarneembaar."

De private bank richt zich daarbij op wereldwijde marktleiders in cosmetica en pharma (zoals Estee Lauder, L’Oreal en Allergan), innovatieve firma’s uit de chemiesector (DSM, Symrise en Givaudan), specifieke bedrijven gericht op welvaartsziektes’ (Weight Watchers, DaVita en Teva) en bedrijven die consumentenproducten als anti-stress factor produceren (Starbucks en Diageo).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: wat heeft Tesla nodig?
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links