Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SOS Europa

De afgelopen maanden had ik nodig om de dagelijkse portie politiek en tegenstrijdige economische cijfers te bestuderen, interpreteren en te vertalen naar een korte- en langetermijnvisie. De uitkomst is helaas minder positief dan u van mij zou verwachten.

Ik voorzie een verdere daling van de westerse beurzen, mogelijk in combinatie met een bankencrisis en het uiteenvallen van de eurozone. Ik speel hierop in door de markt te shorten en op zoek te gaan naar stabiele, sterk ondergewaardeerde aandelen buiten de gevarenzone. De onderstaande opsomming van problemen vormt een deel van mijn afweging.

1. Economische problemen
De heersende opinie is dat de schulden van veel Europese landen te hoog zijn en dat de oplossing van de crisis ligt in het terugbrengen van deze schulden. Daarmee wordt echter voorbij gegaan aan de structurele problemen van het Europese bankwezen, waarop de nieuwe voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Lagarde direct na haar aantreden al wees. Wat is er zoal mis?

  • De kern van het probleem ligt in de diepe integratie tussen de politiek en het bankwezen. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten zijn in Europa banken van oudsher nauw verweven met de staatsfinanciën. Dit betekent dat overheden bij het ophalen van kapitaal in grote mate afhankelijk zijn van banken en dat banken daardoor niet onder streng genoeg toezicht staan. Dat bleek bijvoorbeeld uit de recente stresstesten, waarbij Europese banken veel minder garantiekapitaal hoefden aan te houden dan hun Amerikaanse collega’s. Door deze nauwe banden hebben Europese banken ook veel meer staatspapier op de balans, hetgeen in de huidige crisis een groot risico oplevert. Italiaanse banken hebben bijvoorbeeld ruim de helft van de staatsschuld van Italië in de boeken. Ook Dexia werd regelmatig op deze manier 'misbruikt' door de Belgische en Franse overheid.

  • De problemen in de Spaanse en Ierse bankensector, ontstaan door de lage rentes en wildgroei aan hypotheken, zijn nog lang niet opgelost. De lokale Spaanse staatsbanken (Caja’s) zuchten momenteel onder circa 60% van de totale hypotheekschulden, die gezamenlijk meer dan 40% van het bruto nationaal product bedragen. Volgens onderzoeksbureau Stratfor zouden naar Amerikaanse maatstaven eigenlijk de helft van de Caja’s failliet moeten zijn en nog eens eenderde zou onder curatele moeten staan. Maar goed, we kijken momenteel liever naar Griekenland.
  • Soortgelijke, maar minder vaak besproken problemen zijn er in Oostenrijk. De lokale banken hebben miljarden uitgeleend in Zwitserse franken (vanwege de lage rente) aan Oost-Europese consumenten en bedrijven. Inmiddels zijn door de gestegen frank veel van de verleende hypotheken onbetaalbaar voor inwoners van bijvoorbeeld Hongarije, Polen en Roemenië. Oostenrijkse banken staan daarbij volledig machteloos vanwege de enorme exposure die ze hebben. Als gevolg van deze problemen daalde de Hongaarse forint afgelopen acht weken 10% ten opzichte van de euro en heeft het land regelingen kunnen treffen over een beperking van de schulden. Overigens is reeds in februari 2009 getracht door Oostenrijk, Italië, Zweden en Griekenland om de Europese Unie een reddingspakket ter waarde van 150 miljard euro voor Oost-Europa te laten bekostigen.

2. Demografische problemen
De bankenellende zou minder erg zijn als Europa een structurele voorsprong zou hebben op de concurrentie in Amerika en Azië. Dat is helaas niet het geval. De relatief dure euro, sterke werknemersorganisaties en vooral de demografische kenmerken zitten het continent nu in de weg.

  • Er is een duidelijk verband waarneembaar tussen de samenstelling van de bevolking en de procentuele staatsschuld van een land. Vergrijzing vormt een steeds groter probleem in de met schulden overladen landen als Japan, Italië en Frankrijk. De gemiddelde leeftijd in die landen ligt nu boven de veertig en de pensioen- en zorgkosten van de overheden stijgen dramatisch.
  • Italië kent daarbij wat specifieke problemen, zoals een enorme jeugdwerkloosheid, een beperkte arbeidsmobiliteit en lage arbeidsparticipatie van vrouwen. Het gevolg is een toenemende inefficiënte van de economie in een land dat al decennia lang wordt geteisterd door corruptie.

    Klik op de afbeelding voor een grote versie

3. Politieke problemen
De politieke schertsvertoningen in Europa krijgen momenteel het meeste aandacht in de media, maar vormen vreemd genoeg nog geen aanleiding tot een nieuwe beursdip. Het aangekondigde referendum in Griekenland zette de Europese beurzen vorige week dinsdag weliswaar 5% lager, maar donderdag was een deel daarvan alweer goedgemaakt.
Vergeten we niet iets?

  • Het volgens mij waarschijnlijke aftreden van de premiers van Griekenland en Italië zal alleen maar bijdragen aan het machtsvacuüm dat in Europa dreigt te ontstaan. Steeds weer wordt gekeken naar Sarkozy en Merkel, maar feit is dat ieder klein euroland verdragen kan opblazen en maatregelen kan tegenhouden. Het wachten is op de eerste dissident en met de tegenstrijdige beweringen en belangen van de Europese leiders zal dit niet lang meer duren.
  • Handelspartners van Europa verharden hun taal. Het Verenigd Koninkrijk wil steeds minder met de Europese Unie te maken hebben, de Verenigde Staten en China roepen op tot actie en laatstgenoemde ziet samen met Rusland kans om de politieke invloed in de regio te vergroten. Ondertussen neemt ook binnen Europa de sociale onrust toe, met massale betogingen en stakingen als begin.

The End of an European Era? Ik denk het wel.
Is er dan niets positief te melden? Jawel. De machtsverschuiving die dit alles teweegbrengt biedt op lange termijn duidelijke kansen voor (beleggers in) opkomende markten. Westerse bedrijven met een mondiale markt of nichemarkt, die hun schulden sinds 2003 al aan het afbouwen zijn, bulken van het geld en zijn daarmee minder afhankelijk van het bankwezen.

Niet voor niets vielen de meeste kwartaalcijfers opnieuw mee. Aandelen blijven daarmee interessant, vooral als ze zo min mogelijk te maken hebben met de Europese financiële sector en Zuid-Europa specifiek.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 november 2011 12:46
    terug van weggeweest..we zijn dus in de steek gelaten..

    maar goed ..de aandacht MOET gepakt worden..dus maar eens diep in de moppentromml gegrepen...

    nou je hebt mij erg aan het lachen gemaakt..en natuurlijk ook weer onder de bezielende waarschijnlijk zelfde leiding van het TA mannetje die dagelijks wat palen de lucht in ramt in plaats van in de aarde.....
    -------------------------------------------------------
    disclaimer blah blah blah...
    bovenstaande informatie is onder de verantoordelikheid vam een BANK geplaatst die het best vind dat een medewerker wat bijklust in de bas zijn tijd..want ales is volledige onzin alleeen bedoeld om handel en fee's te genereren de verkeerde kant op.

    want zo werkt het dubbelspel..

    groet van murc..
  2. forum rang 7 ffff 7 november 2011 16:48
    Wat een armzalige reacties. Echt opvallend. Tenslotte staat hierboven een goed uitgewerkte visie waaraan toch heel wat tijd besteed is en duidelijk gebracht wordt.
    Nu hoef je het daar niet mee eens te zijn, maar om dat op dergelijke minderwaardige manier te uiten stoort mij. Geen van de kritikasters komt met een verhaal dat ook maar een minuscuul klein deeltje van de onderbouwing van Leenaards heeft. Men komt met wat holle frasen, dan wel met de performance van afgelopen jaren. Alsof er niet zeer veel fiondsen geweest zijn die het aanmerkelijk slechter in deze bare beurstijden gedaan hebben.

    Hoewel ik het met de eindconclusie van Leenaards niet eens ben ( kansen in emerging countries beter dan in het Westen) vind ik dat een goed onderbouwd verhaal wel wat meer respect verdient dan de lomperigheid en holle frasen die ik hierboven lees.

    Peter
  3. forum rang 7 ffff 7 november 2011 16:51
    Niels,

    Blijkbaar wel, maar daar gaat het niet om. Over de kansen voor beleggers in emerging countries wordt vrijwel dagelijks iets gepubliceerd. Ook dat is lang niet allemaal fantastisch. Om te beginnen moet je al een keuze gaan maken, welk van de landen je nu eigenlijk bedoelt, want nu is de opmerking van Mark wel heel erg ruim.

    Peter
  4. forum rang 7 handyman6 7 november 2011 18:53
    Het einde van de € ?
    Nee ,natuurlijk niet,maar zo makkelijk als het $-blok ontstond ,gaat het niet worden.
    Mark geeft precies aan waar Europa nu eens vanaf moet:hokjesdenken.

    Europa kan het zich gewoonweg niet permitteren om solo te gaan.
    Wat er nu met Griekenland,Spanje ,Italie gebeurt, zijn imo achterhoede gevechten,waar de sterkere Noordelijken nog niet zo hard durven op te treden.
    Deels omdat ze ook nog met 1 been in het oude Europa staan:"eigen land eerst+blijf van onze verworvenheden af", en deels omdat hard optreden echt nieuw is!
    Maar het Noorden zal wel moeten ,anders haalt Azie,Zuid Amerika,ons links EN rechts in en mag het straks met Afrika om de 2 de plaats knokken..onderaan,dus!
    grH6
  5. forum rang 5 theo1 8 november 2011 10:11
    Ik ben het wel met dhr Leenards eens. Vooral het demografische aspect wordt stelselmatig genegeerd. Dat komt natuurlijk omdat het een langzaam sluipend proces is dat zich niet zo gemakkelijk laat vangen in quotes en ontwikkelingen die iedere dag weer anders zijn. Maar het is wel een ongelooflijk bepalend proces. Het is denk ik dé reden waarom heel veel landen hun schulden nooit meer zullen afbetalen en waarom m.i. staatsobligaties bloedlink zijn en niet de risicoloze belegging die sommigen er nog steeds in schijnen te zien.

    Maar je geld dan maar naar Azië brengen is denk ik niet de oplossing. Azië heeft zo zijn eigen problemen waar we van hieruit meestal maar weinig zicht hebben. Corporate governance is in landen als China, Rusland maar ook Japan nou niet bepaald geweldig geregeld. Betrouwbare statistieken zijn er in China gewoon niet. De waarde van een jaarverslag is er maar heel betrekkelijk. Ook Azië (Japan, Korea, maar ook China) heeft te maken met vergrijzing.

    Ik denk dat je beter kan kiezen voor multinationals die in Europa of de VS gevestigd zijn maar ook grote belangen hebben in opkomende markten en die sterk gefinancieerd zijn en niet te veel banden met de politiek hebben.
  6. [verwijderd] 9 november 2011 16:09
    Ik ben het grotendeels eens met het stuk van Mark. Wat misschien wat onderbelicht is in het stuk is de structurele besluiteloosheid die in de EU ingesloten zit. Als alle landen het eens moeten worden over een compromis, en de helft van de landen heeft rekening te houden met populistische politieke partijen dan kun je iedere zinvolle besluitvorming vergeten. Dat is wat we de afgelopen paar jaar hebben gezien. Om die reden ben ik ook somber over zowel de euro, als Europa als politiek en economisch machtsblok.
  7. forum rang 7 handyman6 16 november 2011 14:54
    quote:

    handyman6 schreef op 7 november 2011 18:53:

    Het einde van de € ?
    Nee ,natuurlijk niet,maar zo makkelijk als het $-blok ontstond ,gaat het niet worden.
    Mark geeft precies aan waar Europa nu eens vanaf moet:hokjesdenken.

    Europa kan het zich gewoonweg niet permitteren om solo te gaan.
    Wat er nu met Griekenland,Spanje ,Italie gebeurt, zijn imo achterhoede gevechten,waar de sterkere Noordelijken nog niet zo hard durven op te treden.
    Deels omdat ze ook nog met 1 been in het oude Europa staan:"eigen land eerst+blijf van onze verworvenheden af", en deels omdat hard optreden echt nieuw is!
    Maar het Noorden zal wel moeten ,anders haalt Azie,Zuid Amerika,ons links EN rechts in en mag het straks met Afrika om de 2 de plaats knokken..onderaan,dus!
    grH6
    Daar waar de Noordelijke politici nog huiverig zijn om het Zuiden aan te pakken ,heeft de markt daar geen boodschap aan:rentes naar 6,3% Spanje en 7,2% Italie.
    Boodschap:of u,noordelijken lossen het op of wij dwingen een Europese 2deling af,middels landenfaillissement...zoiets,denk ik:let's play hardball..
    Berlusconi op fiancien/economie is weer zo halfzacht en prima voor de drangheta,dat er weer niks gaat gebeuren...grh6
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links