Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken voor het blok: 50% haircut

Na een marathonvergadering van tien uur hebben de eurolanden een akkoord bereikt om de helft van de Griekse staatsschuld kwijt te schelden en het noodfonds op te schroeven tot 1 biljoen euro. De druk op deze topontmoeting was enorm. Volgens Angela Merkel keek de hele wereld toe, maar heeft Europa laten zien de juiste besluiten te nemen. Het akkoord wijst de weg uit het moeras van de schuldencrisis, al moet het nog verder worden uitgewerkt, omdat kerndetails ontbreken, schrijft Bloomberg.

Het akkoord behelst afschrijving op de Griekse staatsschuld, herkapitalisatie van Europese banken, een grotere rol voor het IMF en de toezegging van Italië om zijn schuld te hervormen. De politici hebben niets gezegd over de rol van de ECB, maar de aankomend president Draghi zei dat de centrale bank vastbesloten is om door te gaan met het beleid om de monetaire en financiële markten te stabiliseren.

De banken zijn gedwongen om akkoord te gaan met een afschrijving van 50% op de Griekse staatsobligaties. Volgens Sarkozy is er niet onderhandeld met de banken, maar is hen meegedeeld waartoe besloten is. Juncker gaf aan dat de banken overstag zijn gegaan na dreiging met een volledig bankroet van Griekenland.

Er is ook overeenstemming over herkapitalisatie van de banken. Op 30 juni 2012 moeten de banken een kapitaalbuffer hebben van 9%. Banken die daar niet aan voldoen mogen geen dividend of bonussen uitkeren. Als banken niet voldoende kapitaal uit de markten kunnen aantrekken, kloppen zij eerst aan bij de nationale overheden, het EFSF is pas een laatste noodoplossing. Europese banken zouden in totaal 106 miljard euro nodig hebben, Spaanse banken zitten verlegen om 26,2 miljard en Italiaanse om 14,8 miljard euro.

Het noodfonds EFSF moet verder vorm krijgen in de komende maand. Het zal gebruikt worden om obligaties te garanderen en moet ook een investeringsfonds gaan vormen. Christine Lagarde vindt het belangrijk dat de details over hoe dit fonds gaat functioneren verder uitgewerkt gaan worden.

Een eerste reactie op het akkoord kwam uit Australië, volgens de premier is het reden voor voorzichtig optimisme. Hij spoorde de politici aan de details snel uit te werken en de plannen te implementeren. Trichet maande kort voor zijn vertrek als topman van de ECB ook daartoe aan. Deze plannen moeten volledig worden geïmplementeerd, zo snel en effectief als mogelijk, stelde hij manhaftig na afloop.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:20 Must read: wat heeft Tesla nodig?
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links