Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Risico mijden in risicotijden

Het is risicotijd. Alles wat we doen met ons geld wordt afgemeten aan de risico’s die er aan kleven. Aandelen kopen? Maar wat als de AEX naar de 200 gaat? Vastgoed? Maar alle kantoren staan straks leeg als de double dip komt! Garantieproducten? Maar wat als de bank die ze garandeert straks failliet is? Obligaties? Alleen als ze zó veilig zijn dat ze niet of nauweljks rendement opleveren!

Ooit, lang geleden, was het rendementtijd. Weet u het nog? Als er maar aan te verdienen viel. Koersdalingen? Nee, dat zijn gezonde correcties. Aandelen doen het op lange termijn al-tijd beter! Kijk, wat een leuk woon-winkelproject in Florida: 16% per jaar! Logisch, want alle gepensioneerde Amerikanen willen daar wonen. Kan niet mis gaan. Staatsobligaties? Je bent toch geen dief van je eigen portemonee? Moet je kijken wat je krijgt op high yield; of doe dan op zijn minst Griekse of Turkse leningen.

Welke tijd is beter? Rendementtijd is in ieder geval leuker. Jezelf onbekommerd rijk rekenen is vele malen leuker dan benauwd vrezen voor je fnanciële toekomst. Maar we weten ook hoe rendementtijd meestal eindigt: met onvervulde beloftes en leeggelopen bubbels. Risicotijd is somberder van aard, maar ook verstandiger. We zijn op ons hoede; gespitst op adders onder het gras en vastbesloten om ons niet nog eens te laten beetnemen. En we laten dan doorgaans ook de mooiste aankoopmomenten weer aan ons voorbij gaan. 

Hollen of stilstaan

Het zou mooi zijn als er tussen die twee periodes een tijdspanne zit waarin we wèl een realistische afweging van risico en rendement maken. Een overgangsfase waarin angst noch hebzucht de overhand hebben; maar waarin we een kalme, beheerste vorm van durf aan de dag leggen. Waarin we risico durven nemen – want dat hoort bij beleggen – maar er wel reële verwachtingen op na houden.

Helaas: hollen of stilstaan is de norm. Beleggers zijn óf begerig op jacht naar dubbele cijfers óf zitten bang in een hoekje, in afwachting van de crash. En daar tussenin zit weinig of niets. Misschien moeten we er ook gewoon maar eerlijk over zijn: de menselijke aard staat het nemen van verstandige beleggingsbeslissingen in de weg. Het kost een bijna bovenmenselijke inspanning om in een tijd als deze – hartje risicotijd – op zoek te gaan naar veelbelovende investeringen. Ze zijn er, heus. Waarschijnlijk zelfs meer dan in hartje rendementtijd. Een goudmijn voor wie ze durft te onderkennen. Of spreekt daar de hebzucht weer?

  

 


Pieter Kort & Peter van Kleef zijn hoofdredacteur van respectievelijk IEX en IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Short & Sticky

Onder het pseudoniem Short & Sticky schrijven Pieter Kort en Peter van Kleef, respectievelijk hoofdredacteur van IEX en IEXProfs, over ontwikkelingen in de markt. Op eigenzinnige wijze leggen ze kleine details en grote trends onder het vergrootglas.

Meer over Short & Sticky

Recente artikelen van Short & Sticky

  1. okt '13 Rabo buigt voor vox populi 4
  2. mrt '13 "Cyprus, douze points" 3
  3. mei '11 Met z´n allen tegen Carmignac 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links