Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Gewenning in markten

De ontwikkelingen in de euro zijn op een grens aangekomen waar bij enige verdere vorm van versterking van de eenheidsmunt gelijk tot wereldnieuws zal leiden. Wereldnieuws in onze kleine wereld van het beleggen wel te verstaan. Wat mij namelijk opvalt is dat het een na het andere valutapaar het noorderpad verkiest, maar dat deze bewegingen niet als significant worden ervaren zolang de koersen niet een paar procent per dag stijgen.

Verhaal van de kikker
Dit brengt mij op een gedachte: kent u het verhaal van de kikker in de het bakje water? Het zit zo, wanneer je een kikker in een bakje warm water doet springt hij er gelijk uit. Maar wanneer het diertje in een bakje koud water doet en dan dat op het vuur zet, kookt de kikker dood. Nee, dit is niet een advies om zoiets te gaan doen, anders heb ik zo de dierenbescherming aan de deur.

Maar wat ik ermee bedoel is dat er gewenning in de markten zit, hetgeen een goede voedingsbodem is voor een verdere stijging. Want zolang stijgingen niet als overdreven worden beschouwd komt er geen grote verkoopgolf en wordt de trend vervolgd. Want het ziet er naar uit dat vandaag opnieuw een downtrend geslecht wordt en dat dit meteen weer een poging tot trendomkeer inhoudt.

Maar laten we eerst even kijken naar de ontwikkelingen van de eurodollar op intradagbasis.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De recente high rond 1,4250 en als toenmalig ultiem punt 1,4280, zijn duidelijk geslecht gisteren. Daarmee zijn ook de hoogste koersen op dagbasis gerealiseerd sinds 19 januari 2010. Naar mijn idee significant, vooral ook omdat daarmee de trend een zoveelste bevestiging heeft gekregen. Niet alleen de trend van de uurgrafiek maar ook die we vanaf de lows hebben zien ontwikkelen op dag- en weekbasis.

China en Hongkong
Het mooie van dit beeld is dat het ook navolging heeft gevonden tegen de yuang en de Hongkong dollar, waardoor een groot deel van de wereld het eens lijkt te zijn met de euro-move. Nu weet ik ook wel dat die valuta gepegged zijn aan de dollar, maar toch er is in gehandeld na de breuk en er was een kans om de beweging teniet te doen.

De beweging heeft 24 uur overleefd waardoor er weer gewenning ontstaat en dat maakt de 14450 opnieuw haalbaar. De RSI is overbought geraakt en moest even afkoelen, dat is nu ook gebeurd zonder de koersen terug te laten vallen. We zullen nu weer in startblokken gaan voor de volgende stretch naar boven.

Klik op de grafiek voor een grote versie

We hebben de euro-Zweedse kroon al een tijdje geleden opwaarts gecalled, maar dat was als correctie binnen de dalende trend. Wat nu gebeurt is dat de correctie dusdanig veel schade aan de downtrend begint aan te brengen dat er vervolgens sprake is van een poging tot trendbeëindiging. Wat op termijn weer tot een trendomkeer kan leiden, naar mijn idee. Echter dit is langzamerhand het moment om longs in de Zweedse kroon af te bouwen, maar eerder aangegane longs nog aan te houden.

Dat de trend eindigt bij trendbreuk is duidelijk, maar wanneer is het dan een omkeer? Naar mijn idee kun je van de eerste poging tot het opzetten van een trend spreken, bij een eerste hogere low wat veelal samenvalt met de pullback op de gebroken trend. In dit geval denk ik dat de stijging door kan zetten tot de 9,20, om vervolgens vanaf daar te proberen de pullback en de hogere low te realiseren.

Vertrouwen terugwinnen
Wat belangrijk is aan deze beweging, is niet dat Zweden nu stuk gaat, maar dat we een zoveelste verbetering van het euro-beeld zien. Dit kan bevestigen dat te veel verloren vertrouwen in de euro stapje voor stapje wordt teruggewonnen. Of het is nog simpeler en zien we inflatie loeren en proberen wat renteverhogingen in te prijzen. Waarschijnlijk is het een combi van de genoemde twee motieven plus nog vijf andere redenen, maar de conclusie blijft dat de euro verbetert bezien vanuit de wisselkoersen.

Of het nou echt een vooruitgang is voor de euro-economie is weer een ander verhaal. U mag het zeggen, het forum lonkt zoals gebruikelijk.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 shortie 7 april 2011 10:42
  Goedemorgen Erem,
  1.4285 is gehaald. Een felicitatie voor jouw analyse zeker op zijn plaats.
  Erem - Shortie 10-0.
  Neemt niet weg dat ik een echte beer blijf en met argusogen naar die forse stijgende wig op de daggrafiek blijf kijken en wacht op het moment dat ie er (wellicht vandaag al na het rentebesluit) aan de onderkant uit gaat vallen. Voor de lange termijn blijf ik voor de euro zeer bearish en verwacht nog immer binnen afzienbare tijd de 1,35-1.36 alsnog te zien. Succes de komende tijd. We spreken elkaar.
 2. [verwijderd] 7 april 2011 11:22
  Wat betreft EURAUD, ik gooide de afgelopen dagen een aantal kleine kikkers in het bakje water.
  Voor mijn gevoel wordt het water steeds warmer nu we laag in de 1,36 handelen.
  Mijn kikkertjes krijgen het heet, en ik denk dat er meer koud water in het bakje moet, anders gaan mijn kikkertjes het niet redden.
  RSI buigt weer af naar beneden, maar is niet oversold.
  Wat ik me afvraag is of de eerder beschreven Positive Reversal nu nog wel geldig is.

  Zo ja, dan gaan er meer kikkers in het bakje water.
  Zo niet, dan gaan de kikkers eruit, gaan een ander pannetje in, en worden ze gebakken met soja saus, heerlijk.

  Ondertussen handelt AUDUSD weer hoger.
  Ik dacht dat _ik_ pisflauw was op de USDollar, maar die aussies maken het helemaal bont.
  AUDUSD is al dagen/weken in een rechte lijn omhoog gegaan.
  Wat zijn de meningen over deze cross ?

 3. [verwijderd] 7 april 2011 16:04
  quote:

  bobmaes schreef op 7 april 2011 15:05:


  EUR/AUD 1,3621 -0,79% ! prima!

  mwuahaha...volgens mij zit je die cross lekker short, dan is het inderdaad prima.
  Zelf was ik hoog in de 1,37 al long gegaan en dat was iets te enthousiast.
  We hebben zojuist 1,36 aangetikt en zijn er niet krak-boem onderdoor gezakt, dus nog maar weer nog een kikkertje in het bakje water gedaan.
  Meer kikkers meer vreugd :-)

7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CNY 7,8303 20 apr
  -0,0020
  -0,03%
 2. EUR/USD 1,2008 12:10
  -0,0028
  -0,23%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare