Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Na cijferregen komt zonneschijn

Het Nederlandse jaarcijferseizoen 2010 gaat 19 januari van start met de resultaten van ASML (consensus taxatie 2,14 euro per aandeel). Hierna volgen de omzetcijfers van Ahold (taxatie 29,5 miljard euro) en Beter Bed (taxatie: 376 miljoen euro). Vroeger begon het jaar met Océ, maar dit was altijd een valse start omdat de printerproducent eind november zijn boekjaar afsloot.

Enkele Amerikaanse ondernemingen zijn ons al voorgegaan en ik moet zeggen dat de resultaten vanonder meer Alcoa, Intel en JP Morgan Chase beter waren dan de marktverwachtingen. Deze week rapporteren belangrijke Amerikanen, zoals IBM, Apple (1e kwartaal), Google, Goldman Sachs, Bank of America, Citibank en General Electric (GE).

Op de spreadsheet hieronder zijn voor AEX-genoteerde bedrijven de winst (en dividend) taxaties over 2010 en 2011 af te lezen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De gemiddeld gewogen winst per aandeel over 2010 van de AEX-index is 29,90 euro. Voor 2011 wordt deze ingeschat (consensus van analistentaxaties, zoals verzameld door Factset) op 35,10 euro, dus een gemiddelde winstgroei van 17%. De som van koersdoelen die analisten geven komt uit op een AEX van 407. Ook zijn de koersrendementen van de laatste maand, de laatste zes maanden en het laatste jaar opgenomen.

Aegon en SBM Offshore zijn 2011 goed van start gegaan met koerswinsten van 16%. Op de bijgaande grafiek kan de ontwikkeling van de gemiddelde winst per aandeel van de AEX-fondsen worden afgelezen. En de laatste maanden is hier weer een licht oplopende trend te zien.

Vervolgens hieronder een kalender van de jaarcijfers van de Nederlandse aandelen voor de komende maand.

  

Tot op heden loopt alles hosanna en ook op het valuta- en rentefront zijn er momenteel geen zorgelijke ontwikkelingen. De verwachtingen zijn dat ondernemingen dit jaar (in de VS en Europa) de hoogste marges ooit halen, vanwege de lage rente, de geringe toename van werknemers en matige loonsverhogingen. Ook de schulden bij veel ondernemingen zijn over het algemeen lager dan voor de kredietcrisis.

Oppassen
Nu bijna iedereen positief is over de aandelenmarkt (enkele bears zijn gedraaid) moet je oppassen. Welke zwarte zwanen zullen opdoemen? Nassim Nicholas Taleb heeft ongetwijfeld een out-of-the money put op aandelenindices gekocht voor eventuele zware zwanen/staartrisico’s, of als verzekeringspremie.

Welke gevaren zullen opdoemen: sociale onrust in landen, stakingen, hoge voedsel- en grondstofprijzen? We weten dat de schuldsituatie bij veel landen te hoog is. Ook nemen nog steeds de divergenties in de wereld toe in plaats van dat er convergerende trends optreden, maar dat is deze weken even geen issue.

Nieuwe crisis
Het belangrijkste is nu dat er binnen twee jaar geen nieuwe economische crisis komt, want de fiscale en monetaire mogelijkheden van overheden en centrale banken zijn zo goed als uitgeput. In ieder geval zullen westerse overheden zich de komende tijd wat terugtrekken met hun bestedingen en trachten de schulden (zeker in relatie tot het bnp) te verkleinen.

Voor de sterken wordt het beter; voor de zwakkeren juist minder. Ook even geen ondernemingen in Europa en de VS die sterk afhankelijk zijn van overheidsbestedingen: namelijk bouw/infrastructuur en defensie.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links