Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Must Read: Ponzi-inflatie

Picard belt Kraland, inflatie loopt (lokaal) flink op, Moody's knaagt aan AAA-rating van de VS, toezicht in NL en EU moet beter.

IEX Fonds 40
Het koersverloop van fondsenindex IEX Fonds 40 doet bijna aan een Ponzi denken. Elke maand een klein beetje rendement erbij, maar echt – kijk maar in onze blauwe ogen – dit is fair play. De index noteert op 161,33 en dat is een rendement van 17,49% voor het jaar 2010.

Kraland op de radar van Picard
Schrijver, investeerder en goeroe (in volstrekt willekeurige volgorde) Michael Kraland heeft de op hol geslagen curator van Bernard Madoff al diverse keren aan de telefoon gehad. En Kraland heeft ook spijt van zijn rol als aanbrenger bij feeder fondsen van Madoff.

ECB koopt meer obligaties op
De Europese Centrale Bank heeft vorige week het aantal obligaties dat het opkoopt flink opgevoerd. Er werd in een week tijd voor 2,7 miljard euro schuldpapier gekocht, tegen 1,9 miljard een week eerder.  In mei en juni 2010 werd overigens nog 7 miljard per week gekocht.

Ook gij, Moody’s?
Niet alleen de Chinezen, maar ook het eigen ratingbureau Moody’s dreigt de Verenigde Staten de AAA kredietwaardigheid af te nemen. Dat zou ook de dollar hard kunnen raken. Afgevaardigde Ron Paul spreekt al van een catastrofale dollarcrisis.

Inflatie, hier en daar
5,1% in China, maar ook op andere plaatsen begint inflatie een rol te spelen. Vooral opkomende markten zijn gevoelig voor geldontwaarding. FT noemt bijvoorbeeld Turkije met name. De One Million Dollar Question is natuurlijk of QE2 in de VS tot inflatie gaat leiden…

Inflatie, hier en daar (II)
Die 5,1% in China valt overigens in het niet bij de inflatie in India die op 7,5% is uitgekomen. Het goede nieuws is daar in elk geval dat de inflatie wel gaat afnemen tot 6% in maart 2011. Althans, dat is nu de officiële  verwachting.

Nederlands en Europees toezicht moet beter
Het toezicht op de financiële markten in Nederland en Europa kan en moet beter worden geregeld. Na vier jaar Wft moet maar eens gekeken worden of die wet inderdaad financiële stabiliteit kan brengen, stelt Michiel Adriaansen (Erasmus School of Economics).

Nog een keer Madoff tot slot
We eindigen vandaag waar we begonnen, bij Bernie Madoff. Barry Ritholtz komt met de tien belangrijkste lessen die de jarenlange fraudezaak van de meesteroplichter ons zou moeten leren. Uitprinten, op maat knippen en boven het bed (of naast de pc) hangen. Sinds Madoff weten we ‘If it sounds like a Ponzi, and smells like a Ponzi, it probably is a Ponzi’.

Ponzi for kids
'Bad market, I'm so sorry!' 

 

 

 


De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier


 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: wat heeft Tesla nodig?
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links