Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Craprally zet door

Slotcall: Craprally zet door

De AEX (-0,0%) blijft per saldo dicht bij huis, maar de uitslagen van enkele individuele aandelen zijn gigantisch. Het brede beeld is dat de coronagevoelige fondsen er goed bij liggen.

Winnaars zoals Just Eat Takeaway (-3,1%), IMCD (-2,8%) en DSM (-2,4%) doen daarentegen een stapje terug. Verder valt de draai in de dollar op. Rond 15.00 uur steeg de euro nog 0,4% ten opzichte van de wereldreservemunt en nu staat er een min van 0,3% op het bord.

De sterke dollar hebben we te danken aan goede inkoopmanagersindices over de Amerikaanse industrie en dienstensector. Beide PMI's over november kwamen uit rond de 57 punten en dat is veel beter dan verwacht. Het toont aan dat het herstel van de Amerikaanse economie doorzet. 

Het vertrouwen stijgt nu er een vaccin op komst is en er een duidelijke winnaar is van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Hoewel, over dat laatste is geloof ik nog niet iedereen het eens:).

BAM +20%

De grote winnaar op het Damrak is BAM (+21,3%). De bouwer maakte vanochtend bekend dat het de helft van zijn werkmaatschappij BAM PPP verkoopt aan pensioenfonds PGGM. Met de deal is €100 miljoen gemoeid en dit bedrag kan uiteindelijk nog oplopen naar €130 miljoen.

Goed nieuws, want BAM kan dit geld goed gebruiken om de schuldpositie te verlagen. In juni loopt er een convertible af van €125 miljoen en door deze deal kan de bouwer de lening terugbetalen.

Beleggers kunnen er ook voor kiezen om de convertible om te zetten in aandelen, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. De conversiekoers bedraagt namelijk €5,22. De huidige beurskoers ligt hier bijna 70% onder.

Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (+4,6%) heeft de AEX niet in het groen kunnen duwen. Het olieconcern kent een weging van 8,9% en zet de hoofdindex zelfstandig 0,4% hoger. Het verlies sinds de bekendmaking van de dividendverlaging is hiermee grotendeels weggepoetst.

Ondanks dat deze beslissing pijn doet, heeft het ook voordelen. Er is meer geld beschikbaar om de schuldenberg af te bouwen en er kan extra worden geïnvesteerd in duurzame energie. Hierdoor kan Koninklijke Olie in de toekomst weer een stabiele dividendbetaler worden.

Rentes

De rentes blijven redelijk dicht bij huis. Een uitzondering is de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier dat vandaag drie basispunten oploopt. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met de goede Amerikaanse inkoopmanagersindices.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,04% omlaag en daarmee presteren we redelijk in lijn met de Duitsers (-0,1%) en Fransen (-0,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 4,5% en noteert 20,5 punten.
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+0,3%) en S&P500 (+0,1%) koersen licht in het groen, terwijl de Nasdaq (-0,3%) wat terrein prijsgeeft.
 • De euro zakt 0,3% en noteert 1,183 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-1,7%) en zilver (-2,6%) gaan door het putje.
 • Olie: WTI (+1,1%) en Brent (+1,8%) blijven daarentegen goed liggen.
 • Bitcoin (-1,5%) koelt wat af.

Het Damrak

 • Als u overwegend in financials en winkelvastgoed zit dan bent u de man. Met name ABN Amro (+4,3%) en Unibail Rodamco (+5,2%) vliegen omhoog. Het nieuws dat Amerika verwacht halverwege december te beginnen met vaccineren doet de markt goed. 
 • Defensieve havens zoals Ahold (-0,9%), Unilever (-2,0%) en Wolters Kluwer (-1,9%) hebben het even lastig. Unilever heeft waarschijnlijk last van het bericht dat Danone (-3,2%) als gevolg van de toegenomen concurrentie 2000 banen moet schrappen.
 • Prosus (+0,5%) zag de winst in de eerste helft van 2020 met 29% oplopen tot $2,2 miljard. Volgens Goldman Sachs zijn de cijfers beter dan verwacht. Door de koersdaling van Tencent (-2,3%) op Wall Street sluit de van oorsprong Zuid-Afrikaanse holding op het laagste niveau van de dag. 
 • Binnen de midcap gaat bijna alles omhoog. Aperam (+2,5%) profiteert van een koersdoelverhoging van Bank of America. Het aandeel gaat naar €37 van €29 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • PostNL (+0,6%) zegt de drukte niet meer aan te kunnen. Pakketjes die bedrijven op het allerlaatste moment bestellen zegt het bedrijf niet meer te kunnen leveren. Een gemiste kans. Eigenlijk verdient het aandeel vandaag een koersdaling. Gewoon om te zeggen wat we het daar als beleggers niet mee eens zijn.
 • Air France-KLM (+5,4%) is binnen een maand tijd zo'n 50% opgelopen. Dit maakt het fonds bijzonder tricky om te shorten
 • De Spaanse premier Pedro Sanchez verwacht dat aan het einde van het eerste kwartaal een aanzienlijk deel van de Spanjaarden is gevaccineerd. Goed nieuws, want dan kunnen de Spaanse clubs van Basic-Fit (+0,3%) snel weer open.
 • WDP (-2,6%) verhuurt logistiek vastgoed. Tja, dat is deze maand even niet the place to be.
 • Alfen (+8,9%) is boven ons koersdoel van €67,50 gesloten. Morgen zal ik voor Premium met een update langskomen. 
 • Lokaal spuit Fastned 30% omhoog. Het snellaadstation breidt uit naar Frankrijk. Het gaat overigens maar over negen laadpunten. We moeten het bericht dus ook weer niet overdrijven.

Adviezen

 • Aperam: naar €37 van €29 en kopen - Bank of America
 • ASML: naar houden van kopen en €350 - Kempen
 • BAM: naar €1,70 van €1,40 en houden - Bank Degroof
 • Galapagos: naar €116 van €125 en houden - UBS
 • Unibail Rodamco: naar €55 van €58 en verkopen - JP Morgan Cazenove

Agenda

24 nov Event Consensus
08:00   Duitsland twee schatting BBP Q3 8,2% QoQ
08:00   Envipco Q3-cijfers  
10:00   Duitsland Ifo Geschäftsklima nov 90,7
14:30   KPN strategie-update  
15:00   VS Case-Shiller huizenindex sep 0,5%
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen nov 90,8
18:00   HAL Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15:30 Nieuwe emissie Basic-Fit lijkt aanstaande 2
 2. 11:05 Philips: Koersdoel omhoog
 3. 24 jan Slotcall: Minicorrectie 8

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 R0ME0 23 november 2020 18:39
  Het aandeel PostNL verdient een koersdaling omdat ze de drukte niet aankunnen?

  Als ik nu naar de AH ga en ik koop een compleet schap leeg en wil nog meer dan is het toch ook niet O AH wat zijn jullie slecht bezig, natuurlijk moeten jullie voor die malloot die evt extreem veel wil in een extreem korte tijd extra capaciteit hebben en vervolgens de rest van het jaar meer dan de helft de reclame in of weggooien want het gaat over de datum.

  Je kan hier niet tegenop investeren want deze combinatie komt HOPELIJK nooit meer.
  Lekker met zijn allen opgesloten ongeveer en dan diegene die wel werken en het maximale wat ze kunnen doen nog op hun klote gaan geven ook.

  Ze zullen investeren in een normaal te verwachten benodigde groei van de capaciteit in de nieuwe normale omstandigheden maar je kan onmogelijk de capaciteit zo groot hebben dat je ineens 2x het normale volume wat al heel hoog is ook fluitend aan kan want dan moet de prijs ook veel hoger komen te liggen want alle andere dagen heb je flinke overcapaciteit en dat kost geld.

  Maar dat interesseert natuurlijk niemand, maar owee als er iets meer betaald moet worden.

  PostNL kan het niet aan Bpost al met het zelfde bericht vrijdag en denk maar niet dat een andere partij in de pakketbusiness nog plek heeft.

  Investeren in capaciteit en ook de prijs voor bezorging omhoog want alle kosten, zie ook de nieuwe CAO afspraken, gaan ook omhoog.

  En buitenlandse partijen onder dezelfde voorwaarden en niet makkelijker toegang geven tot de markt en aan de zelfde voorwaarden laten voldoen.

  Wat maken mij de bezorgkosten uit die erbij staan.
  Iedereen zoekt toch op totaal kosten en of er nu 40 euro + gratis verzenden staat of 35 euro en 4.99 verzendkosten dan betaal ik prima die 4.99 verzendkosten.
  Van mijn part 30 + 9.99 euro verzendkosten....

  Net alsof gratis verzenden uberhaupt bestaat, dat is net als dat alles is afgeprijsd bij de kruidvat complete onzin maar een hoop mensen trappen er in maar ondertussen is natuurlijk het product zelf gewoon duurder.

  Andersom zijn er overigens ook websites die stunten met de prijs maar waar je vervolgens pas met enorme extra kosten opgezadeld wordt bij het afrekenen maar zo staan ze qua prijs eerst lekker goedkoop in de lijst.

  Maar na een tijdje weet je wel welke webshops je wel moet hebben en welke niet en een beetje service heeft nu eenmaal ook zijn prijs.

  Maja, liever niks betalen en veel gezeur dan wat extra betalen en betere service krijgen.

  Een dienst kost nu eenmaal geld, je werkt zelf toch ook niet voor niets.
 2. forum rang 6 aextracker 24 november 2020 07:23
  Post NL verdient een afstraffing ?
  Crap Rallye ?, Crap opiniering Niels !

  Blijkbaar is de columnist geen fan van "dutch survival shares" die waardig en succesvol aan een turnaround werken, zoals Post.NL dat de laatste jaren doet, binnen een politiek opgelegd harnas van wet- en regelgeving om de consument te beschermen.

  De ongekende dynamiek, welke een pandemie als corona veroorzaakte en door niemand herkend wordt op voorhand, ook niet qua herstel en impact spreekt de schrijver dezes tegen en vraagt om moderatie of reactie.

  Post.NL. groeit als kool, draait 7 dagen in de week op volle kracht om de ongekende groei op te vangen en kan toch de "meer dan verdubbeling van pakketpost" in de feestmaand December niet aan.

  Daarentegen haalt POST.NL door 1 simpele snelle maatregel minimaal Euro 12 Mln omzet extra binnen in 32 effectieve werkdagen tot aan oudejaarsavond, door per pakketje vanaf vandaag euro 0.25\pakket extra aan bezorgkosten te vragen.

  Een decent en alleszins acceptabel besluit, wat aan alle kanten spreekt voor het aandeel en bestuur van POST.NL.
  Dit jaar en volgend jaar dividend verhogend i.p.v. verlangend (vs. bijv. RDS), omzet- & winst stijgend en toch het aandeel een verlaging toedichten.

  Hier is maar 1 woord voor Niels; Ongepast !
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare