Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Het stille leed dat Shell heet

Het stille leed dat Shell heet

Ze zijn er, al heb ik geen idee hoeveel. Oud geld ouderen die voor een groot deel en soms nog meer voor hun pensioen afhankelijk zijn van het dividend van Royal Dutch Shell en ook Unilever. Gedupeerden die nooit mogen aanschuiven op radio, tv, web en in de krant, waar de ene kwetsbare groep na andere mag klagen.

Het is misschien wel het minst besproken, maar zeker een van de grootste bleeders dit jaar in zo'n beetje al onze porto's. Olies is zowaar stijger van de dag in de AEX, als ik dit stukje begin te tikken. Kortom, nu durf ik wel.

Het is een gemakkelijk sommetje: Shell doet $0,72, ofwel nu €0,61 dividend per aandeel. Neem uw (gemiddelde) aankoopkoers en u weet uw yield. Inderdaad, tweederde korting dit jaar en daar komt ook nog die dollar daling bij. Zeker sinds WOII moet dit zo ongeveer het slechtste (beurs)jaar ooit voor De Koninklijke zijn.

Dat is meteen de kans. Dit voorjaar lekte uit dat Shell het personeel inlichtte, of zelfs waarschuwde (kijkt u goed naar uw eigen functie en of u nog centjes voor de aandeelhouders verdient) dat er in de loop van H2 een reorganisatie en nieuwe strategie zit aan te komen. En die kan wel eens heel drastisch en fors zijn.

Het ijzer smeden als het heet is ,luidt het spreekwoord. Met de gedecimeerde koers, het geruïneerde dividend, de recessie en sterk teruggelopen vraag en de duurzame transitie die lijkt te versnellen zijn, is dit hét moment voor vérgaande besluiten - tot en met verhuizing van Den Haag naar Londen aan toe.

Ik ben heel benieuwd en heb er alle vertrouwen in (want anders had ik mijn aandelen ook verkocht, ik ben long).

 • Het best oliefonds nu is denk ik Total, dat het minste pijn lijdt. U hoeft u niet te schamen voor een switch van Olie naar de Fransen, denk ik
 • ExxonMobil en Chevron lopen volgen mij te ver op de (groene) feiten achter, ofwel daar gaat vroeg of laat de reorganisatiekettingzaag er helemaal in
 • BP is mij is te activistisch en misschien wel onrealistisch duurzaam. Het bedrijf wil té graag aardig en groen gevonden worden, is mijn indruk
 • Ik voel mij prettig bij het nuchtere Shell, dat nooit en te nimmer de vrije kasstroom uit het oog verliest

Ik heb wel gemakkelijk praten, want met die €0,61 maak ik exact een prima 4,0% op mijn pluk. Die staat inderdaad dik onder water, maar dat is nog niets vergeleken bij iedereen die ze rond €30 heeft gekocht. Maar om nu alsnog te verkopen? Dat zou ik niet meer doen, voor die €12 nou zou ik nog eerder een plukje bijkopen.

Of het nu olie, gas of elektriciteit is, zon of wind, waterstof, kernenergie of misschien wel iets dat we nu nog niet kennen of weten is, ik zie Shell als energiebedrijf dat daar louter en alleen daar in stapt, waar ze mooie cash flows voorziet. En mooie dividenden kan betalen. Daar vertrouw ik op. En u? 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 20 jun Wat een beurs, ook deze week gaat u zich weer geen seconde vervelen 2
 2. 18 jun Saaie opening, maar genoeg tumult dollar, rentes en vooral commodities 1
 3. 17 jun Vijftig jaar notering! De verbijsterende Boskalisgrafieken

Gerelateerd

Reacties

67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 MOEdig Voorwaarts 9 september 2020 10:56
  "Het is een gemakkelijk sommetje: Shell doet $0,72, ofwel nu €0,61 dividend per aandeel."

  Bij mijn weten is het kwartaaldividend verlaagd naar $0,16. Volgens mij is dat dus $0,64 op jaarbasis (of omgerekend met de huidige dollarkoers ruim €0,54).

  In vergelijking met alle tech-luchtballonnen lijkt Shell inderdaad vrij voorzichtig gewaardeerd, zeg ik als gelouterde "value-trapper"...
 2. mareblu 9 september 2020 11:09
  Er zijn veel dingen veranderd in de wereld rond Shell. Wat voor beleggers denk ik nog het meest veranderd is, is dat Shell niet langer een defensief aandeel is, geen vaste rots in de branding, maar juist een vrij speculatief en hoog risico aandeel. Er is een totale onzekerheid over toekomstige olieproductie, vraag en olieprijs. Een totale onzekerheid over de energietransitie: wordt het vooral LNG, zonne- of windenergie, kernenergie of waterstof? En waarmee wordt dan het meest verdiend? Los hiervan: zolang ik beleg, en dat is sinds 1988, zijn analisten het altijd eens over de olieprijs: "de tijd van goedkope olie is voorgoed voorbij, die komt niet meer onder de USD 100". En enkele jaren later "Een olieprijs van USD 100 zien we nooit meer terug". Ook nu horen we ze eensgezind roepen dat we langdurig een olieprijs zullen zien tussen de USD 30 en 60. De realiteit kan over een jaar al weer totaal anders zijn.
 3. BeleggerMetGeduld 9 september 2020 11:29
  Dat Shell zijn dividend verlaagd heeft naar $ 0,64 per jaar geeft te denken. Voor Shell was het dividend heilig, dus een verlaging geeft echt aan dat men de handdoek in de ring geworpen heeft. Men gelooft niet meer in de toekomst...en dus ook niet meer dat het vanzelf weer goedkomt (in de zin dat het oude dividend weer gegeven kan worden). Het potentiele aanbod van fossiele brandstoffen is gewoon nog veel te groot. Niets geen Peak Oil!
  Die $ 0,64 is het nieuwe normaal voor de aandeelhouder. Daar passen geen koersen van boven de 20 euro meer bij.
 4. forum rang 6 Erny 9 september 2020 11:35
  Wat als factor wordt vergeten is dat overheden groene bedrijven met miljarden steunen en het elektrisch rijden zwaar wordt gesubsidieerd. Dat is staatssteun waarvan de omvang ongekend is. Natuurlijk lijdt Shell onder deze vorm van oneerlijke concurrentie. De groene agenda zal u door de strot geduwd worden.
 5. forum rang 5 Krentenmenten 9 september 2020 11:50
  De aderen van de wereldeconomie bestaat de komende dertig nog steeds uit gas en olie. Of de 'groene gekkies' het leuk vinden of niet, voorlopig kunnen we nog niet zonder. Persoonlijk denk ik dat Gas en Olie gewoon te goedkoop is... Laat je geen oor aan naaien door al die groene profeten....
 6. forum rang 4 Sir Cryptalot 9 september 2020 11:54
  quote:

  GoWithTheFlow schreef op 9 september 2020 11:42:


  ik koop wel wanneer ze 7,50 zijn  Als je een jaar geleden tegen mensen had gezegd dat je RDS voor een tientje kon oppikken hadden ze je in het gezicht uitgelachen. Nou, die shock hebben we gehad, en ik zie ze nog wel een tijd tussen 11 en 13 miezeren maar ik geloof wel in het handelen van het management naar ‘het nieuwe normaal’. €7,50 hahahaha.
 7. Desk 9 september 2020 12:06
  Tja Shell. Let goed of een bedrijf waarde creeert. Dit was al jaren niet meer. Rendement op geinvesteerd vermogen niet of nauwelijks groter dan kosten van het kapitaal. Maw er blijft niets over voor waardecreatie. En dan bij voorbaat niet investeren in bedrijven die hun eigen prijzen niet kunnen bepalen. Olie is commodity dat al jarenlang beschermd wordt door de OPEc (kartel: landern afspraken mogen wel in kartels, bedrijven mogen niet in kartels). Aangezien Shell verschuift van Olie naar gas naar alternatieven verdwijnt de beschermengel OPEC langzaam maar zeker. En daarmee ook de toekomstige rendementen. Shell wordt een utility met dito groei en rendement. Als we geluk hebben het huidige dividendrendement. Echter in de VS zijn de utlilty stocks goed geweest voor de aandeelhouders. Het zijn agressieve spelers (denk nog aan Enron). ,Kijk maar in de VS: Duke, Dominion, Edison. Shell moet zich dan wel invechten in deze markt en beslissen of ze BtC of BtB willen zijn
 8. BelegdeBoterham 9 september 2020 12:08
  quote:

  BeleggerMetGeduld schreef op 9 september 2020 11:29:


  Dat Shell zijn dividend verlaagd heeft naar $ 0,64 per jaar geeft te denken. Voor Shell was het dividend heilig, dus een verlaging geeft echt aan dat men de handdoek in de ring geworpen heeft. Men gelooft niet meer in de toekomst...en dus ook niet meer dat het vanzelf weer goedkomt (in de zin dat het oude dividend weer gegeven kan worden). Het potentiele aanbod van fossiele brandstoffen is gewoon nog veel te groot. Niets geen Peak Oil!
  Die $ 0,64 is het nieuwe normaal voor de aandeelhouder. Daar passen geen koersen van boven de 20 euro meer bij.

  Niet de handdoek in de ring, integendeel. Shell heeft z'n kans gepakt en het al jaren veel te riante dividend eindelijk aangepakt. Doe je dat als het goed gaat, dan breekt de hel los, nu was het echter volgens veel analisten (en ook aandeelhouders) een begrijpelijke stap en hebben ze dit in relatieve(!) luwte kunnen doen.

  Die $ 0,64 (en niet 0,72, Arend Jan) is inderdaad het nieuwe normaal, maar dat daar geen koersen van boven de 20 euro bijpassen zou ik niet zeggen. Je moet het andersom zien: bij een koers van (ruim) boven de 20 past dit dividend niet meer. Het wachten is dus op koersstijgingen, waarna het dividend langzaam zal herstellen. Maar ze zullen daar wel heel voorzichtig mee zijn, opgelucht als ze nu zijn dat die 'dividend-molensteen' eindelijk van hun hals is verdwenen.
 9. forum rang 4 bearishbull 9 september 2020 12:18
  quote:

  BelegdeBoterham schreef op 9 september 2020 12:08:


  [...]
  Niet de handdoek in de ring, integendeel. Shell heeft z'n kans gepakt en het al jaren veel te riante dividend eindelijk aangepakt. Doe je dat als het goed gaat, dan breekt de hel los, nu was het echter volgens veel analisten (en ook aandeelhouders) een begrijpelijke stap en hebben ze dit in relatieve(!) luwte kunnen doen.

  Die $ 0,64 (en niet 0,72, Arend Jan) is inderdaad het nieuwe normaal, maar dat daar geen koersen van boven de 20 euro bijpassen zou ik niet zeggen. Je moet het andersom zien: bij een koers van (ruim) boven de 20 past dit dividend niet meer. Het wachten is dus op koersstijgingen, waarna het dividend langzaam zal herstellen. Maar ze zullen daar wel heel voorzichtig mee zijn, opgelucht als ze nu zijn dat die 'dividend-molensteen' eindelijk van hun hals is verdwenen.


  Je trekt verkeerde conclusies uit je eigen observeringen. Je zegt dat de koers zich aanpast aan het huidige dividend? De koers is juist laag omdat zelfs het huidige verlaagde dividend onhoudbaar is voor de toekomst. Het dividend gaat nog veel lager en ja, de koers dus ook.
 10. forum rang 4 Huppeldepepup 9 september 2020 12:20
  quote:

  bearishbull schreef op 9 september 2020 11:31:


  Dividenden moeten ze uit hun winst betalen. Ik wacht nog even op een volgende halvering, of misschien een daaropvolgende halvering.

  Dividenden zijn leuk als ze houdbaar zijn. Daarom nog even niet rdsa voor mij.

  Niet helemaal. Ze betalen het dividend uit de vrije kasstroom. Winst is slechts een tijdelijke interpretatie. Bij het huidige dividend en een olieprijs van $38 á $40 is nog net sprake van een positieve kasstroom. Enige relevante is dus de olieprijs. Geloof je in daling of stijging; dat maakt of het dividend houdbaar is, omlaag moet of kan stijgen. De koers volgt vanzelf.
  RD maakt een transitie door van olieboer naar energiebedrijf. Daarmee worden ze mogelijk minder afhankelijk van de olieprijs. Als er één bedrijf is, dat die transitie kan doen dan is het RD. Je moet alleen geen haast hebben en morgen je geld nodig hebben.
67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A 16,796 21 jun
+0,126
+0,76%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links