Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Omkeren

Slotcall: Omkeren

De AEX (-1,1%) laat vandaag een veer. Deze daling zat er een beetje aan te komen, omdat de beurzen op Wall Street gisteren een enorm pak slaag kregen. De grote trigger was het slechte nieuws uit Californië.

Omdat het aantal nieuwe besmettingen daar de pan uit rijst, heeft Californië ervoor gekozen om restaurants, bioscopen en musea te sluiten. Het is opvallend dat vooral de Nasdaq hierdoor zo hard daalde. 

Een winst van 2% werd binnen no time omgetoverd in een verlies van 2%. Ook vandaag levert de Nasdaq op een groen Wall Street weer 0,1% in. Dat terwijl er in de technologie-index zoveel stay at home stocks zitten. Wat misschien meespeelt is dat Big Tech gevestigd is in Californië en dat beleggers hun techaandelen daarom dumpen.

Daarnaast mogen we niet vergeten dat de Nasdaq gisteren tijdelijk boven de 11.000 punten noteerde. Nu staat er 10.500 punten op het bord, maar dat betekent nog altijd een winst van dik 20%. Dan is het niet meer dan gezond dat er een correctie komt. 

ASML drukt AEX

Als de Nasdaq onderuit gaat dan weet u wel welke richting onze chippers kiezen. ASML (-2,9%), ASMI (-2,5%) en Besi (-4,2%) krijgen allemaal een pak rammel. Vooral ASML weegt zwaar op de AEX.

De chipgigant bepaalt voor 15,4% de richting van de hoofdindex dus zonder ASML waren we in Amsterdam slechts 0,6% in het rood gesloten. Eigenlijk is het dus best een aardige prestatie dat de AEX slechts een tikje slechter presteert dan de DAX (-1,0%) en CAC (-1,0%).

Morgen wordt het helemaal spannend, omdat ASML dan met zijn halfjaarcijfers langs komt. De verwachtingen zijn bijzonder hoog gespannen en de IEX Beleggersdesk houdt een klein beetje zijn hart vast.

Begrotingstekort van $864 miljard

De Amerikaanse President Donald Trump is dol op records, zo liet hij zijn twitteraars altijd weten wanneer de Dow Jones een nieuwe all time high op het bord zette. Hij mag vandaag nog een record aan zijn palmares toevoegen, want het Amerikaanse begrotingstekort is afgelopen maand gestegen tot recordhoogte.

In juni kwam het begrotingstekort uit op $864 miljard (€758 miljard). Ter vergelijking: het Nederlandse BBP bedroeg afgelopen jaar €812 miljard. Simpel gezegd is het Amerikaanse tekort in juni bijna net zo groot als de gehele omvang van de Nederlandse economie.

Deze bizarre cijfers zijn het gevolg van de enorme stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid. De staatsschuld is inmiddels opgelopen naar $27 biljoen. Oftewel 27 met twaalf nulletjes erachter. Gelukkig heeft de VS de wereldreservemunt in handen en helpen de centrale banken een handje.

Daardoor kan het land goedkoop lenen en hoeft een hoge staatsschuld op korte- tot middellange termijn geen probleem te zijn. 

Rentes

De basispunten die er gisteren bij kwamen, gaan er nu weer zo'n beetje van af. Het is risk of in de wereld van het tienjaars staatspapier. De Nederlandse yield zakt vier basispunten naar -0,30%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,1% omlaag en daarmee presteren we iets slechter dan de DAX (-1,0%) en CAC (-1,0%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 0,7% en noteert 26,6 punten. 
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+1,2%) en S&P500 (+0,5%) koersen voorzichtig in het groen, terwijl de Nasdaq (-0,1%) wat terrein prijsgeeft.
  • De euro klimt 0,5% noteert 1,140 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,3%) valt vandaag een beetje tegen.
  • Olie: WTI (+2,0%) en Brent (+2,1%) gaan tegen de markt in omhoog.
  • Bitcoin ( -0,3%) blijft de laatste tijd aardig liggen.

Het Damrak

  • Technologie wordt vandaag gedumpt. Adyen (-2,9%), de chippers en Prosus (-3,5%) moeten stevig terug. Nog altijd staan deze aandelen bovenin het rijtje stijgers dit jaar. Paniekeren is dus nog niet nodig.
  • De verzekeraars gaan juist tegen de markt in omhoog. Dat zien we ook niet iedere dag. ASR (+1,7%) en NN Group (+3,0%) profiteren van een koersdoelverhoging van Citigroup. 
  • Het is ook opvallend dat de banken ABN Amro (+0,7%) en ING (+0,3%) goed blijven liggen. De cijfers van JPMorgan Cazenove (-0,2%), Citigroup (-2,6%) en Wells Fargo (-5,8%) worden bepaald niet met gejuich onthaald.
  • Royal Dutch Shell (+1,4%) weet eindelijk eens een keer te outpeformen. Koninklijke Olie wordt geholpen door een stijgende olie- en gasprijs. 
  • Zonder groot nieuws zakt Galapagos 4,1%. De Amerikaanse Biotechindex loopt vandaag zelfs 0,4% op. Op het forum beginnen er al de nodige beleggers onrustig te worden.
  • De analisten van KBC gaan er nog steeds van uit dat de overname van GrandVision (-1,0%) zal doorgaan. EssilorLuxottica moet van de Europese Commissie extra vestigingen afstoten, want anders wordt de overname door Brussel niet goedgekeurd. 
  • Basic-Fit (-4,4%) staat niet bekend als een stay at home stock. Als de Californische overheid een halfbakken nieuwe lockdown organiseert, zijn er wat beleggers die de bibbers krijgen.
  • Is het feestje bij PostNL (-3,8%) voorbij?
  • Van Lanschot Kempen (+3,9%) lijkt te profiteren van een koopadvies van ABN Amro.
  • Daarentegen doet ICT Group (-3,8%) pijn aan de ogen. Daar waar Ordina (-1,0%) dit jaar amper 8% heeft kwijtgespeeld, koerst ICT Group ruim 32% lager.

Adviezen

  • AkzoNobel: naar €92 van €85 - Deutsche Bank
  • Akzo Nobel: naar €92 van €89 en kopen - Sanford & Bernstein
  • ArcelorMittal: naar €13,50 van €14 en kopen - Citigroup
  • ArcelorMittal: naar €9 van €8,50 en houden - JPMorgan Cazenove
  • ASR: naar €31,80 van €24,97 - Citigroup
  • Royal Dutch Shell: naar €18 van €19 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • NN: naar €29,81 van €24,97 - Citigroup
  • Signify: naar €18 van €25 - UBS
  • Van Lanschot Kempen: naar €23 en kopen - ABN Amro

Agenda

15 jul Event Consensus
05:00   BOJ economische vooruitzichten  
08:00   ASML Q2-cijfers  
08:00   TomTom Q2-cijfers  
08:00   VK inflatie CPI jun -0,2% MoM
10:00   Italië inflatie CPI jun +0,1% MoM
14:00   Goldman Sachs Q2-cijfers  
14:15   VS New York Empire State Index jul -29,8
15:15   VS industriële productie jun +4,2% MoM
16:30   VS olievoorraden -3,1M
22:00   Alcoa Q2-cijfers

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links