Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Amerikaanse meevaller

Slotcall: Amerikaanse meevaller

Het leek vanochtend een hele lelijke dag te worden, maar uiteindelijk valt de schade mee. De AEX sluit 0,6% lager en dat is rond het hoogste niveau van de dag.

Diverse nieuwsmedia wijten dit verlies volledig aan de extra coronameldingen in Peking en delen van de Verenigde Staten. Of dit de trigger is voor deze koersdaling is echter de vraag.

Als de angst over een tweede uitbraak inderdaad groot was geweest dan waren Basic-Fit (+2,6%), Unibail Rodamco (+1,3%) en Wereldhave (+1,4%) echt niet in koers gestegen. Deze bedrijven zijn immers nogal coronagevoelig.

Dit betekent overigens niet dat het toenemende aantal coronabesmettingen in Peking en de VS geen rol speelt. De negatieve impact op de aandelenkoersen is alleen niet zo groot als wordt gesuggereerd. Andere triggers kan ik op dit moment helaas niet vinden.

Meevallende Empire State Index

Hoewel, een aanjager van het koersherstel is wellicht de meevallende empire state manufacturing index. Deze index meet de bedrijvigheid in de Amerikaanse staat New York en is een voorlopende indicator over juni.

Het cijfer kwam uit op -0,2 en dat is aanmerkelijk beter dan de -27,5 waarop de markt had gerekend. Er is nog geen sprake van groei, maar het is wel een voorbode op een V-vormig herstel in de VS. Laten we ons hier aan vasthouden.

Unibail Rodamco: handelsaandeel

Hoewel de agenda praktisch leeg was vandaag, was het bepaald geen saaie beursdag. Met name met het aandeel Unibail Rodamco viel vandaag een aardige boterham te verdienen.

In de onderstaande grafiek ziet u dat de koers zelfs tijdelijk 7% lager stond. Speculanten die vanochtend een gokje durfden te wagen, zijn nu spekkoper. In de loop van de dag ziet u het aandeel steeds verder oplopen.

S&P500
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Rentes

De spanning op de rentemarkt is vandaag ver te zoeken. De Spaanse tienjaarsrente zakt vier basispunten, maar dan hebben we het wel gehad.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,6% omlaag en daarmee presteren in lijn met de Duitsers (-0,3%) en Fransen (-0,4%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 8,4% en noteert 36,6 punten. 
 • Wall Street ligt er vandaag iets slechter bij dan de Europese indices. Met name de Dow Jones (-1,1%) en S&P500 (-0,8%) geven wat terrein prijs. De Nasdaq (-0,2%) blijft wel goed liggen.
 • De euro klimt 0,3% en noteert 1,127 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-0,6%) valt tegen vandaag.
 • Olie: WTI (-1,3%) en Brent (-0,0%) weten het ochtendverlies aardig goed te maken.
 • De bitcoin (-3,5) kan niet profiteren van het slechte sentiment op de aandelenmarkt.

Het Damrak

 • Adyen (+3,4%) zet voor de honderdste keer dit jaar een nieuwe all time high op het bord. Voor 120 keer de verwachte winst over 2020 kunt u de stukken oppikken. HSBC vind het een koopje, want de Britse zakenbank plaatste het aandeel vanochtend op de kooplijst.
 • ArcelorMittal (-1,9%) kan niet profiteren van het gerucht dat de Europese Unie akkoord is met de aanpassingen van de importquota van staal.
 • Per saldo vallen de uitslagen binnen de AEX behoorlijk mee. Galapagos (+1,2%) krabbelt na een fors lager opening op, maar meer is het eerlijk gezegd niet.
 • Royal Dutch Shell (-1,0%) maakte aan het einde van de handelsdag het koersverlies deels goed. De olieprijs herstelde vanmiddag en een rechtszaak in de VS gaat niet door. Het bedrijf werd beschuldigd van olieprijsmanipulatie, maar daar gaat het Amerikaanse Hooggerechtshof niet in mee.
 • DSM (-0,8%) weet niet te profiteren van koersdoelverhogingen van KBC en Kepler Cheuvreux. Laatstgenoemde handhaaft het aandeel op de kooplijst.
 • Prosus (-2,6%) is vandaag de zwakste schakel binnen de AEX. De Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij gaat met Tencent (-1,2%) mee omlaag.
 • De grootste bewegingen zagen we binnen de AMX. Een mooi voorbeeld is Basic-Fit. De sportschoolketen opende 4% lager, twee uur later stond er +3,5% op het bord, een paar uur later -1% en op het slot komt er 2,6% bij. Tja, zo gaat dat bij volatiele aandelen.
 • Het is mij een raadsel waarom Aalberts 3,3% stijgt.
 • Pharming (+2,8%) krabbelt eindelijk eens iets op. Groot nieuws komen we echter niet tegen.
 • Binnen de ASCX is B&S Group (+3,4%) de grootste stijger. Op 24 augustus komt het bedrijf langs met de cijfers over het gebroken boekjaar 2019/2020. Beleggers moeten dus nog even wachten.

Adviezen

 • Adyen: starten met kopen - HSBC
 • Ahold: naar houden van kopen en €24 - Bryan Garnier
 • Air France-KLM: naar verkopen van houden - Redburn
 • Akzo Nobel: naar kopen van houden en naar €90 van €80 - ING
 • DSM: naar €120 van €115 en houden - KBC
 • DSM: naar €133 van €126 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Royal Dutch Shell: naar €19,50 van €18,30 en kopen - UBS
 • Unibail Rodamco: naar kopen van houden en €105 - Oddo BHF

Agenda

16 jun Event Consensus
08:00   Duitsland inflatie CPI mei -0,1% MoM
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment jun 57,0
14:30   VS detailhandelsverkopen mei 7,0% MoM
15:15   VS industriële productie mei 2,4% MoM
16:00   VS handelsvoorraden apr  
22:00   Oracle Q4-cijfers (gebroken boekjaar)
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 21 sep Slotcall: Sell-off! 12
 2. 06 sep Slotcall: Wat een draai! 12
 3. 03 sep Slotcall: Nasdaq onderuit! 16

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Dividend Collector 15 juni 2020 19:44
  quote:

  De oplettende lezer schreef op 15 juni 2020 18:43:


  Leuk om weer eens wat over basic fit te lezen


  Haha dat is toch ook een aandeel ‘in beweging ‘? En dat Niels een positie heeft doet daar toch niets aan af.
  Sterker nog, IEX heeft een strong buy op het aandeel.
 2. forum rang 6 PietKeizer 16 juni 2020 03:35
  ik vind dit onderhand bijna tendentieuze informatieverstrekking worden. Waarom is die -0,2 Manufacturing Index een 'meevaller'. Ik zou eerst maar ns afwachten wat de nadere analyse v dat cijfer opbrengt. Bij die andere 'meevaller' Jobless Claims was er ook achteraf wel t nodige over te zeggen en te relativeren.
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare