Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX Weekend: (Niet) Hamsteren!

IEX Weekend: (Niet) Hamsteren!

Wat een week hebben we achter de rug. Vorige zondag begon de ellende toen Italië bekendmaakte enkele Coronagevallen te hebben ontdekt. Inmiddels zijn ook in ons land de eerste gevallen bekend. Nog een wonder dat niet heel Tilburg besmet is gedurende het carnaval.   

Klik om te vergroten

Maar goed, laten we er geen grapjes over maken, het kost allemaal al genoeg. Er is nog steeds geen vaccin gevonden en tot die tijd worden er rigoureuze maatregelen genomen die het economisch én maatschappelijk verkeer aardig kunnen lamleggen.

Volgens minister Bruins moeten we niet hamsteren, maar dat moeten we natuurlijk wel: de aanvoerlijnen vanuit China liggen voor verschillende producten stil en dan kan je maar beter wat in huis hebben.  

Dat is meestal zo: als de overheid oproept iets niet te doen, moet je het juist wel doen. Meest treffende voorbeeld zijn de banken in 2008: overheid zegt: "niet je geld van de bank halen'', twee dagen later: bank weg.   

Hamsteren geldt ook voor de beurs: moet je al vol inslaan, als je op een daling zat te wachten? Het sentiment is radicaal omgeslagen: waar tot twee weken geleden de aandelen golden als veilig en onmisbaar voor iedere langetermijnbelegger, daar zijn ze nu in de opruiming. 

Maak niet de fout te denken dat de koersen van twee weken geleden 'normaal' waren, dat zijn ze nooit. Er is een nieuwe realiteit waarin grootschalige disruptie door het coronavirus wordt ingeprijsd. En het ziet ernaar uit dat die er gaat komen ook. 

De vraag is nu hoe lang dat gaat duren, en wanneer het herstel gaat intreden. De berichten uit China worden weer wat bemoedigender, maar in de Westerse wereld begint het virus nu pas om zich heen te slaan. 

Enkele biotech en iets voor thuisblijvers

In een correctie gaan zowel de goede als slechte aandelen omlaag, het is vrouwen en kinderen eerst. Een paar uitzonderingen zijn er wel en het is wel aardig daar even naar te kijken. Zo ontspringt het toch al dure Netflix de dans (twee weken thuis zitten doet je snakken naar nieuwe series).

Zoom Video Communications deed het goed al ging daar gisteren wel 7% vanaf. Ook Peloton, vorig jaar naar de beurs gegaan, krijgt opeens de wind mee. Peloton is een bedrijf dat fitnessapparatuur verkoopt waarmee je thuis kan fitnessen.

Logisch ook. Overigens staat het aandeel nog steeds ruim onder de IPO-koers ($29) van vorig jaar oktober. En er zijn natuurlijk diverse biotechbedrijfjes (Pharming helaas niet) die bezig zijn met de ontwikkeling van een vaccin.

  • Novavax (van $4 naar $16, vrijdag +35%)
  • Vir Biotechnology (van $17 naar $44, vrijdag -27%)
  • Moderna (van $18 naar $26, vrijdag -1%))
  • Co-Diagnostics (van $3 naar $13, vrijdag -17%)

Ook het grote Gilead spint er garen bij: zij hadden een middel in de kast liggen dat nu op Chinezen mag worden getest (Remvidisir) en de koers van Gilead is sinds eind januari met 10% gestegen.  

De WHO houdt een lijst bij met bedrijven die met dit vaccin bezig zijn, die lijst vindt u hier. Ik schrok even, Pharming staat er ook op, maar dat is CC Pharming, een Chinees biotechbedrijf. Dat werkt samen met Ibio Inc, dat vrijdag met 185% steeg.....

Voor bovengenoemde biotechaandelen is het natuurlijk vooral een te crowded trade net als in de kleine cryptomuntjes: als iedereen en zijn moeder erop springt, is de koers niet te houden. 

U ziet aan de dalingspercentages van afgelopen vrijdag dat het ook zo maar weer over kan zijn. Gilead is wat dat betreft een redelijke safe bet: dat is sowieso een degelijk en betrouwbaar aandeel, en natuurlijk de partner van Galapagos. 

Lagere rente?

Er zitten diverse aspecten aan de enorme beursdaling. Het is bijvoorbeeld ook een gelegenheid voor de Federal Reserve (vergaderen half maart) om Trump de zo vurig gewenste lagere rentevoet te geven. 

De dollar liep afgelopen maanden steeds verder op, daarmee de concurrentiepositie van de VS ondermijnend. Nu het economische leven in China tot stilstand is gekomen (PMI's die gisteren bekend werden staan nu rond de 35) krijgt de rest van de wereld een extra incentive om zelf weer spullen te maken. 

Klik om te vergroten

De aanvoer uit China stokt op grote schaal. Sommige bedrijven weten niet eens welke onderdelen nu eigenlijk uit China komen, daar komen ze nu achter. Jeep bijvoorbeeld laat de sturen maken in een fabriek in Wuhan. Ergo - geen sturen meer.

Soms werkt het ook de andere kant op: de dumping van Chinees staal ligt stil. Gevolg: eind vorige week verhoogden staalbedrijven in de VS opnieuw hun prijzen.  Voor zo'n ArcelorMittal dus een geluk bij een ongeluk, al zijn al deze effecten tijdelijk.  

Millennials en milieubeweging

Milieu-organisaties vinden het fijn dat de CO2-uitstoot opeens drastisch is verminderd. En voor millennials is dit dé kans om aandelen voor de lange termijn in te slaan. Zo beschouwd kan je deze daling ook beschouwen als een enorme transfer van rijkdom van Boomers naar Millennials. Als die tenminste de handdoek oppakken. 

Hoe het ook zij, na Brexit en de Trumpverkiezing is de beurs opnieuw in een heftige daling terechtgekomen. De twee eerdere waren binnen een paar dagen goedgemaakt, nu is het anders. 

Het verschil is ook dat we nu heel duidelijk bedrijven kunnen aanwijzen die het heel veel geld is gaan kosten, nu al. Luchtvaart, hotels, alles wat zich in het openbare leven afspeelt zou stil kunnen vallen en kost dus de uitbaters geld. 

De daling was heftig en intens en hoewel we misschien af en toe pas op de plaats maken durf ik hier zeker niet te zeggen dat het al voorbij is. Op dit moment kan niemand dat zeggen.   

Ook hier liggen voor alerte beleggers weer kansen, want overdrijving is ook nu weer een vak: airliners worden helemaal kapot geshort (arme Wopke Hoekstra) en nu is AF-KLM toch al geen toppick maar er zijn andere, degelijke bedrijven die wellicht wel het overwegen waard zijn. In deze bijdrage noemde ik er een paar. 

Komende week: Pharming en Fugro

Nu de beurs zo ruig is wordt er nauwelijks nog gekeken naar individuele aandelen. Nederlandse beleggers kunnen komende week hun hart ophalen met Pharming en Fugro. 

Pharming met jaarcijfers 

Ons favoriete biotechaandeel komt aanstaande donderdag met de jaarcijfers. Pharming zette grote stappen afgelopen oktober door voor €125 miljoen aan converteerbare obligaties te plaatsen toen de koers rond €1,50 stond. 

Dat geeft het bedrijf voldoende financiele flexibiliteit om versneld door te groeien. Het geld wordt onder andere gebruikt om dure schulden af te lossen, een eigen produktiefaciliteit op te zetten en wellicht voor de overname van kleinere geneesmiddelen. 

De consensus gaat uit van een jaaromzet van ca €170 miljoen en een winst per aandeel van €0,06. Doordat het aandeel enerzijds door de obligatieuitgifte en anderzijds door de beursmalaise sterk is afgekomen, zit er voldoende fantasie aan de bovenkant. 

Rotweek voor Fugro

Fugro is de grote verliezer van de vorige week. De grote herfinancieringsoperatie loopt uit op één grote nachtmerrie. Fugro wilde drie dingen doen: een kleine emissie van 10% van de aandelen, het terugkopen van de eerste obligatie van €190 miljoen en het in de markt zetten van €500 miljoen aan schuldpapier.

Een en ander was vooral bedoeld om het ruime financieringskrediet van de banken terug te dringen. De gezamenlijke banken hebben een exposure naar Fugro van in totaal €575 miljoen waarvan Fugro nu ongeveer €425 miljoen gebruikt.

In het jaarverslag staan ze met naam en toenaam:

Rabobank and ING Bank N.V. provided EUR 144.75 million each, ABN AMRO Bank N.V. provided EUR 80 million, HSBC Bank Plc. provided EUR 75 million, Barclays Bank plc provided 50 million, Credit Suisse provided EUR 46 million and BNP Paribas S.A./N.V. provided EUR 34.5 million. 

Maar door de tuimelende beurzen lukte het de bodemonderzoeker niet die €500 miljoen uit de markt op te vissen.  

Als de banken er toch tussenuit willen knijpen zal Fugro op een andere wijze aan geld moeten zien te komen. Dat kan bijvoorbeeld door alsnog een claimemissie door te voeren. Die mogelijkheid mag niet langer uitgesloten worden en dat betekent nieuwe druk op het aandeel.  

Een lelijke streep door de rekening, juist omdat de aandelenemissie bijzonder vlot werd opgenomen. Fugro plaatste met gemak voor €82 miljoen aan aandelen op €9,80. Even voorzichtig maar weer want het spel is dus opnieuw op de wagen. 

Hold on to Warren

In die paar weken per jaar dat de beurs hard daalt houden we ons graag vast aan de wijsheden van Warren Buffett. Vorige week stuurde hij weer zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief (hier te lezen) naar zijn fans. 


Afbeelding: Warren is een graag geziene gast in het CNBC-programma van Becky Quick.  

De man is inmiddels 90 en wie weet hoe lang hij nog meegaat. Zolang hij nog alive and kicking is moeten we maar zoveel mogelijk van hem proberen te leren. Onder andere vertelt hij waarom hij zo graag een verzekeraar is (je krijgt eerst geld en betaalt pas later uit) en het effect van retained earnings

Dat is dat gedeelte van de winst dat niet uitgekeerd wordt en door het bedrijf gebruikt wordt, of zou moeten worden, om nieuwe business te genereren. Inmiddels is dat voor veel bedrijven moeilijk en kopen ze er eigen aandelen mee in.

Ook een mooi verhaal over een grote brand bij een van zijn bedrijven dat gelukkig goed verzekerd was... maar wel bij een van zijn eigen verzekeraars. Buffett citeert hier een bijbeltekst (Mattheüs 6:3, voor de minder bijbelvaste lezers onder ons): Maar als gij aalmoes doet, zo laat uw linker hand niet weten, wat uw rechter doet...

Allemaal zeer lezenswaardig en misschien een leuke tijddoder tot half drie, ieder zijn ding. Overigens boekte Berkshire een rendement van 11% afgelopen jaar, tegenover een S&P-stijging (incl. dividend) van 31,5%. Op langere termijn lacht hij de index natuurlijk vierkant uit, zijn jaarlijkse rendement komt gemiddeld uit op 20% tegenover 10% van de S&P. 

Wilt u weten welke aandelen wij koopwaardig achten tijdens deze correctie? Neem dan een abonnement op IEX Premium.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mok 1 maart 2020 09:27
    De Amerikanen hebben het virus totaal onderschat. Dat kon je al zien na de eerste week in China toen de koersen gewoon stegen. Een soort gevoel van onaantastbaarheid, aangevoerd door een bagatelliserende Trump. Ik ben blij dat ik in het nuchtere Nederland woon, waar alles scherp in de gaten gehouden wordt, alles up to date is en er niet overdreven gereageerd wordt. Maar als belegger hebben we te maken met een aantal pruts landen die het (letterlijk) verzieken.
  2. forum rang 5 Bart Meerdink 1 maart 2020 10:57
    Overigens, Covid-19 is alleen nog maar af te remmen, maar uiteindelijk zullen miljoenen mensen het krijgen, misschien zelfs wel een flink deel van de wereldbevolking aan het eind van dit jaar. Het lijkt besmettelijker te zijn dan eerst gedacht (niet 2 maar 6 nieuwe besmettingen per patiënt). Monddoekjes zullen normaal worden, zelfs een vorm van beleefd rekening houden met de bezorgdheid van anderen. Ik ben benieuwd hoe ze zich als mode-artikel gaan ontwikkelen...

    Hopelijk houden ze nou eindelijk eens op daar in China met het genereren van nieuwe griep-varianten om die over de wereld uit te storten.
  3. Ger 02490 1 maart 2020 11:31
    [quote alias=Bart Meerdink id=12168031 date=202003011057]
    Overigens, Covid-19 is alleen nog maar af te remmen, maar uiteindelijk zullen miljoenen mensen het krijgen, misschien zelfs wel een flink deel van de wereldbevolking aan het eind van dit jaar. Het lijkt besmettelijker te zijn dan eerst gedacht (niet 2 maar 6 nieuwe besmettingen per patiënt). Monddoekjes zullen normaal worden, zelfs een vorm van beleefd rekening houden met de bezorgdheid van anderen. Ik ben benieuwd hoe ze zich als mode-artikel gaan ontwikkelen...

    Hopelijk houden ze nou eindelijk eens op daar in China met het genereren van nieuwe griep-varianten om die over de wereld uit te storten.
    [/quote
    Wat een ongelooflijk gezwets zeg.
    Dat dit allemaal op een forum geplaatst mag worden.
  4. forum rang 5 Bart Meerdink 1 maart 2020 11:36
    quote:

    Ger1948 schreef op 1 maart 2020 11:31:

    Wat een ongelooflijk gezwets zeg.
    Dat dit allemaal op een forum geplaatst mag worden.
    Ik verzoek je om je verder te onthouden van dit soort postings

    Een van de vele bronnen die dezelfde kant uitwijzen: www.theguardian.com/world/2020/mar/01...
  5. forum rang 4 nb 1 maart 2020 12:24
    Waarom dat, Bart? Ger heeft een punt, meerdere zelfs, je stukje klopt van geen kant.
    China genereert niet steeds nieuwe varianten, maar het zou kunnen. Ze leven immers heel dicht op elkaar, hebben andere omgevingsfactoren(zoals vleermuizen, die naar alle waarschijnlijkheid dit virus heeft doen optreden). Daarnaast kennen we de Spaanse Griep, de Mexicaanse Griep, Sars, Ebola, allen ergens anders ontstaan en daar is deze Corona (alsnog) niks bij.
    2. Het blijkt dat de mondkapjes de verspreiding kunnen verergeren bij verkeerd gebruik en vanwege de verschillende kwaliteit. De zg tandarts mondapjes zijn potentiele verspreiders. Ik neem aan dat je kranten leest en het journaal volgt?
    3. Het helpt niet om het probleem groter te maken dan het nu is. "het lijkt besmettelijker", "monddoekjes zullen normaal worden", "China genereert nieuwe varianten", ....allemaal speculatie, belangrijk doen/willen zijn.
    4. Lees je bron nog eens, er staat niets in van wat jij beweert. Er is wel een simulatie geweest van een potentiele pandemie. Niet te vergelijken(nog), met de Corona.

    Op mijn beurt verzoek ik je op te houden met dit soort stemming makerij.
  6. Donaldus 1 maart 2020 12:59
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 1 maart 2020 10:57:

    Overigens, Covid-19 is alleen nog maar af te remmen, maar uiteindelijk zullen miljoenen mensen het krijgen, misschien zelfs wel een flink deel van de wereldbevolking aan het eind van dit jaar. Het lijkt besmettelijker te zijn dan eerst gedacht (niet 2 maar 6 nieuwe besmettingen per patiënt). Monddoekjes zullen normaal worden, zelfs een vorm van beleefd rekening houden met de bezorgdheid van anderen. Ik ben benieuwd hoe ze zich als mode-artikel gaan ontwikkelen...

    Hopelijk houden ze nou eindelijk eens op daar in China met het genereren van nieuwe griep-varianten om die over de wereld uit te storten.
    Tip: Facebook is een geschikter platform voor het verspreiden van complottheorieën. IEX is voor de weldenkende mens.
  7. [verwijderd] 1 maart 2020 13:39
    Lieve mensen sinds 2018 waarschuw ik dat de aandelen beurzen zeepbellen zijn geworden en abdoluut niet meer de echte economie vertegenwoordigen.

    Ik heb een paar weken geleden nog gewaarschuwd dat de echte waardering an de Aex mbt tot de echte economie een stand is van rond de 400 punten. Met de grote invloed op de economie van China en de rest van de wereld stel ik dat nu bij naar de echte stand van de Aex index van rond de 300 punten.

    Daarnaast zitten we ook nog eens met de extrme hoeveelheid geleend geld van de multinationals en banken die beurs genoteerd zijn en dit geld gebruikt hebben voor hun buyback programma's. Hun rendementen op de beurzen zijn aan het verdampen maar de schulden blijven staan waardoor de solvabiliteit van deze beurs genoteerde bedrijven in zwaar weer komen en ik verwacht ieder moment dat veel beurs genoteerde banken en multinationals gaan omavllen.

    Hierdoor zullen de beurzen echt giga klappen krijgen en kan de Aex index zelf terug vallen naar 100 punten.

    Tevens liegen de politici in China over het aantla bemettingen. We zien nu al hoe snel het zich verspreid in de rest van de wereld. Ik denk dat het aantal besmettingen in China miljoenen mensen bedragen en willicht al tienduizenden doden.

    Eigenlijk vindt ik dat de wereld China aansprakelijk moet stellen voor alle doden en zelfs verliezen in de rest van de wereld.

    Turkije:

    Turkije heeft al een artikel 4 aangevraagd en de Nato en Turkije hebben al een vergardering gehad inzake de 55 militaire doden door de Russiche lucht macht. Ik heb een aantal Russiche websites gekeken en in fiete lacht Rusland Turkije en Nato frontaal uit. Rusland is van mening dat Nato een papieren tijger is die alleen resoluties kan aannemen maar absoluut geen militaire conflict met Rusland wil.

    Daarin tegen is Rusland wel van mening dat zijn een nucleaire oorlog met de VS wel degelijk mogelijk houden en er zelfs rekening mee houden dat dit werekelijk gaat gebeuren zie link.

    Al met al GOUD en Cash zijn nu troef en aandelen beurzen moeten gemeden worden als de pest.

    www.rt.com/op-ed/481959-nuclear-war-r...
  8. Sorong 1 maart 2020 13:40
    quote:

    Donald de Kwakerd schreef op 1 maart 2020 12:59:

    [...]

    Tip: Facebook is een geschikter platform voor het verspreiden van complottheorieën. IEX is voor de weldenkende mens.
    Als je ervan uit gaat dat hier een Chinees plan achter zit, dan is het inderdaad een complottheorie. Maar het kan ook een, niet zo aardige of adequate, manier zijn om iets te zeggen wat in principe niet onjuist is.
  9. Sir Cryptalot 1 maart 2020 13:46
    quote:

    Realist2018 schreef op 1 maart 2020 13:39:

    Lieve mensen sinds 2018 waarschuw ik dat de aandelen beurzen zeepbellen zijn geworden en abdoluut niet meer de echte economie vertegenwoordigen.

    Ik heb een paar weken geleden nog gewaarschuwd dat de echte waardering an de Aex mbt tot de echte economie een stand is van rond de 400 punten. Met de grote invloed op de economie van China en de rest van de wereld stel ik dat nu bij naar de echte stand van de Aex index van rond de 300 punten.

    Daarnaast zitten we ook nog eens met de extrme hoeveelheid geleend geld van de multinationals en banken die beurs genoteerd zijn en dit geld gebruikt hebben voor hun buyback programma's. Hun rendementen op de beurzen zijn aan het verdampen maar de schulden blijven staan waardoor de solvabiliteit van deze beurs genoteerde bedrijven in zwaar weer komen en ik verwacht ieder moment dat veel beurs genoteerde banken en multinationals gaan omavllen.

    Hierdoor zullen de beurzen echt giga klappen krijgen en kan de Aex index zelf terug vallen naar 100 punten.

    Tevens liegen de politici in China over het aantla bemettingen. We zien nu al hoe snel het zich verspreid in de rest van de wereld. Ik denk dat het aantal besmettingen in China miljoenen mensen bedragen en willicht al tienduizenden doden.

    Eigenlijk vindt ik dat de wereld China aansprakelijk moet stellen voor alle doden en zelfs verliezen in de rest van de wereld.

    Turkije:

    Turkije heeft al een artikel 4 aangevraagd en de Nato en Turkije hebben al een vergardering gehad inzake de 55 militaire doden door de Russiche lucht macht. Ik heb een aantal Russiche websites gekeken en in fiete lacht Rusland Turkije en Nato frontaal uit. Rusland is van mening dat Nato een papieren tijger is die alleen resoluties kan aannemen maar absoluut geen militaire conflict met Rusland wil.

    Daarin tegen is Rusland wel van mening dat zijn een nucleaire oorlog met de VS wel degelijk mogelijk houden en er zelfs rekening mee houden dat dit werekelijk gaat gebeuren zie link.

    Al met al GOUD en Cash zijn nu troef en aandelen beurzen moeten gemeden worden als de pest.

    www.rt.com/op-ed/481959-nuclear-war-r...
    Een heel verhaal en dan kom je met een op-ed van Russia Today. Als je wil dat iemand je serieus neemt zul je toch met wat beters moeten komen.

    Als is de leugen nog zo snel, Realist2018 herhaalt hem wel.
  10. DerksVisie 1 maart 2020 14:30
    quote:

    Realist2018 schreef op 1 maart 2020 13:39:

    Al met al GOUD en Cash zijn nu troef en aandelen beurzen moeten gemeden worden als de pest.

    www.rt.com/op-ed/481959-nuclear-war-r...
    Mocht de boel werkelijk in elkaar klappen dan zijn goud en cash ook de sjaak. Kijk maar even naar goud in 2008 aan het begin van de economische crisis.
  11. forum rang 5 Bart Meerdink 1 maart 2020 17:44
    quote:

    Sorong schreef op 1 maart 2020 13:37:

    [...]Wat is de bron voor deze bewering?
    www.bloomberg.com/opinion/articles/20...

    "Worryingly, new research suggests that the virus is also far more contagious than initially believed. Early estimates of the basic reproductive number r0 — a key epidemiological figure that reflects the number of new cases, on average, resulting from a single infection in a fully susceptible population — looked to be in the range of 2 to 3. But several new studies of the epidemic's earliest stages have reported significantly larger numbers, from 4 to 7."
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links