Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Vluchtgedrag

TA: Vluchtgedrag

Beleggers zoeken naar houvast in het huidige tijdsgewricht waarin financiële markten worden beheerst door meerdere lastige scenario's.

De beurzen hebben te maken met de Brexit, een voortslepend protectionistisch handelsconflict, maatregelen van centrale banken, maar ook het onnavolgbare beleid van Trump.

Dollar en goud profiteren van vluchtgedrag

Wereldwijd zijn beleggers op zoek naar veiligheid, een soort vluchtgedrag. Onder andere de dollar en goud lijken hiervan te profiteren. Versus de euro is de dollar onlangs naar het hoogste punt in twee jaar gestegen. De goudprijs noteert zelfs op het hoogste punt sinds 2013.

Verder wordt de handelsoorlog tussen China en de VS voelbaar in de resultaten van internationale bedrijven. Gisteren maakte Philips bekend dat het aanhoudende handelsconflict, met hogere tarieven tussen de economische grootmachten, voor een daling van de winstmarges zorgt.

Deze keer bekijk ik in mijn column de gevolgen van de koersdaling van Philips op het technische plaatje. Verder beoordeel ik de het koersverloop van de goudprijs en de dollar.

AEX-index overwint aanbod

De AEX stuitte op aanbod, rond de koersbodem van september. Deze oude steun is nu als nieuwe weerstand overwonnen.

Nu de koers door deze tussenliggende horde wist te breken, klaart het technisch plaatje verder op. Hierna kan de aanval worden geopend op de stevige weerstand van 586,32 punten (de top van 25 juli).

De steun hanteren wij op 553,85 punten.Pullback Philips

De waarschuwing van Philips voor de impact van de handelsoorlog zorgde voort een flinke koersdaling. Maar dat verloopt vooralsnog zonder veel technische schade. Philips maakt een pullback binnen de grenzen van de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 37,98 euro (de bodem van 29 april).

De weerstand ligt rond 47,18 euro (gevormd op 11 december 2000).


 

Goud oogt technisch sterk

Het edelmetaal goud ontwikkelt zich technisch zeer sterk. De koersbodems worden voortdurend ver boven de voormalige koerspieken gevormd. Dit geeft aan dat er sprake is van gretige kopers in de markt. De recente terugval vindt plaats binnen de stijgende trend.

Zodra de correctieve fase wordt verlaten, verbetert het korte korte termijn plaatje weer. Daarna is er opwaarts ruimte richting de weerstand van 1.803,03 dollar (de top van 11 november 2011).

Steun zien we op 1.459,15 dollar (de bodem van 1 oktober).


 

Dollar opwaarts gericht

Het valutapaar USD/EUR zet de uptrend van de afgelopen twee jaar voort. Op de grafiek is nog steeds een patroon zichtbaar van hogere toppen en bodems. Technisch blijven we gematigd positief over de USD/EUR.

Voorwaarde is wel dat de steun van 0,90 (de bodem van 15 september) intact blijft.

Het koersdoel handhaven we rond de weerstand van 0,97 (de top van 6 januari 2017).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08:25 EK, drankjes en vedettes: dit doen de koersen van Heineken, ING, Nike en Coca-Cola 111
 2. 16 jun Scherpt de Nasdaq 100 het eerdere koersrecord verder aan? 46
 3. 15 jun Duitse locomotief op stoom 48

Reacties

285 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Nothing Else..?! 11 oktober 2019 08:40
  De VN Veiligheidsraad heeft de Aanval van de Turken op de Koerden..

  In Syrië veroordeeld..

  Behalve..

  Rusland & the Fake States of America niet..!

  Zeg maar de Tsaar en zijn Marionet aan de andere kant van de Plas zijn tegen..
  (al) Toegevoegd:

  Bron: Nrc

  De Republikeinen, onder wie Kevin McCarthy, partijleider in het Huis van Afgevaardigden, en andere prominente partijleden, hebben donderdag laten weten een krachtige reactie te willen zien op de agressie van Ankara. Ze nemen daarmee afstand van Trump, die het Turkse leger deze week ruim baan gaf met zijn besluit Amerikaanse troepen terug te trekken uit het gebied.

  De stap van Trump heeft geleid tot ongebruikelijke kritiek van Republikeinse partijgenoten. Volgens senator Lindsey Graham, die Trump vaak verdedigt, is het besluit „volledig tegen het advies van iedereen in” genomen.


  De 'Don' gaat waarschijnlijk belangrijke Republikeinse Vriendjes verliezen..!

  Frictie binnen de Fractie dusss..
 2. forum rang 5 Happy 11 oktober 2019 08:43
  Bloomberg

  "Recovery in Momentum Stocks May Be Just as Ominous as the Collapse"

  Cormac Mullen  10/11/2019, 3:20:48 AM


  CAPITAL RESEARCH INC  The September sell-off in U.S. momentum stocks is well on the way to being repaired, but the speed of the rebound is a warning sign of more volatility ahead, according to Sundial Capital Research Inc.

  Their recent recovery is one of the largest, quickest reversals in history, said Sundial founder Jason Goepfert in a note to clients Thursday. While similar moves in the past have preceded large long-term gains, shorter-term returns suffered from an increase in volatility, with some big losses, he said.

 3. De sjaak 11 oktober 2019 08:46
  Het is dit weekend weer volle maan, heb zelf al langere tijd het gevoel dat de beurzen gevoelig zijn voor de maanstanden en dan met name stijgingen richting volle maan. Ben gaan zoeken of dit al eens ergens onderzocht is en kwam een leuk stukje tegen dat dit gevoel bevestigd vanuit de cijfers. Hieronder de laatste alinea uit het betreffende stuk (Door Corné van Zeijl op 23 jul 2010 om 10:30, IEX)


  Geen toeval
  De betreffende analisten hebben het uitgezocht sinds 1928. Als u gewoon in de S&P 500-index had belegd, had u 5,2% per jaar verdiend, 1000 Britse pond (het waren Engelse onderzoekers) was een kleine 64.000 pond waard geworden.
  Maar als u met nieuwe maan kocht en met volle maan weer verkocht had u 9,3% per jaar verdiend. Dan was uw 1000 pond ruim 1,5 miljoen pond waard geworden. Mmmm, dat is wel erg veel en erg lang om op toeval te kunnen berusten.
  Het zal misschien toeval zijn, maar voortaan toch maar eens in mijn agenda kijken wanneer het nieuwe maan is. Schrijver Eden Phillpotts zei het al: "het universum is vol magische dingen die geduldig wachten tot ons verstand wat groter is".
 4. forum rang 6 ttroo 11 oktober 2019 08:47
  De soep op de beurzen wil maar geen smaak kiezen. Break up is er niet. Break down is er op dit moment zeker niet. Het komt allemaal dichter bij elkaar. Een korte pre move en dan meteen de knal. Indices krijgen het overal ter wereld moeilijker. Een voorbeeld om de hoek is de S&P 500. Niet vooruit te branden. Tuurlijk beweegt ie. Maar dat is het dan. Saai. Saai. Saai. Het is wachten op echt vuurwerk.
 5. NL-trader 11 oktober 2019 09:05
  quote:

  Happy schreef op 11 oktober 2019 08:17:


  Zal wel een heel mooi akkoord uit moeten komen. En dan moet Trump zich nog gaan inhoiden en niet de pijlen naar Europa gaan richten. Ik moet het allemaal nog gaan zien. Mooi shortmomentje weer vandaag!


  Laat Europa zelf maar eens de broek ophouden.
285 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links