Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: SOX staat op uitbreken

TA: SOX staat op uitbreken

De aandelenbeurzen blijven voorzichtig opwaarts kijken. Hoewel belangrijke weerstanden nog intact zijn, hebben kopers nog wel de overhand. Om verder omhoog te kunnen, dienen op korte termijn echter serieuze barrieres overwonnen te worden.

De Amerikaanse SOX index volgt het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie. Deze sector is erg gevoelig voor schommelingen in economische activiteit en wordt daarom vaak gezien als leidende indicator voor de status van de brede economie.

Ik bekijk hieronder het technische plaatje van de SOX index, maar werp eerst nog een blik op de Amsterdamse beurs.

AEX index blijft opwaarts kijken

De Nederlandse beurs zet het herstel binnen de ruime neutrale bandbreedte voort. Zonder serieuze correctie is de index de afgelopen weken hard opgeveerd richting weerstand 586,32.

Deze weerstand vormt de bovenkant van een bredere weerstandszone tussen 575 en 586 punten. Nu deze zone is bereikt, neemt de kans op een nieuwe correctie toe. Alleen als de AEX index overtuigend door de weerstand weet te breken, zal de lucht verder opklaren en worden hogere koersniveaus mogelijk.

SOX index test de weerstand

Bij de Philadelphia Semiconductor Index (SOX index) lijkt het technisch beeld verder aan te trekken. De index beweegt per saldo in een ruime neutrale bandbreedte tussen steun 1.292 en weerstand 1.604.

Binnen deze bandbreedte vormt de index hogere koersbodems, wat duidt op aantrekkende vraag. De index is recent opgevangen boven haar 200-daags gemiddelde en zet thans de weerstand onder druk.

Een weekslot boven de weerstand zal de verbeteringen bevestigen en ruimte vrijmaken voor een grotere stijging.

Op korte termijn is duidelijk te zien dat de weerstand onder druk staat. Wanneer de weerstand wordt gebroken, zal het volgende koersdoel rond 1.800 komen te liggen.

Gezien het leidende karakter van deze index, zal een opwaartse uitbraak ook goed nieuws betekenen voor de brede aandelenmarkt.

ASML blijft sterk

Het grootste Nederlandse aandeel uit de sector voor halfgeleiders is ASML. Dit aandeel beweegt al jaren erg sterk. Eind 2018 stond de koers even onder druk, maar die daling is inmiddels volledig ongedaan gemaakt.

Met de uitbraak boven de toppen van medio 2018 is de oude stijgende trend recent weer opgepakt. Met de nieuwe hogere koersbodem is de opwaartse uitbraak in de afgelopen weken bevestigd.

ASML heeft een berekend koersdoel van 240 euro. Gezien de kracht van de trend sluit ik hogere niveaus op lange termijn ook zeker niet uit.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
68 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Optiefan
0
Is er nog nieuws over de handelsbesprekingen die vandaag zouden zijn? Iemand nieuws gezien? Of was dat bs?
shortie
0
quote:

Optiefan schreef op 19 sep 2019 om 20:58:


Is er nog nieuws over de handelsbesprekingen die vandaag zouden zijn? Iemand nieuws gezien? Of was dat bs?


www.zerohedge.com/markets/stocks-slid...
Optiefan
0
Stock Exchange Monkey
0
nieuwe-heffingen-vs-dreigen-voor-europa
www.telegraaf.nl/financieel/544659865...

BRUSSEL - De Europese Unie en de Verenigde Staten koersen aan op een nieuwe handelsconfrontatie. Het is in Brussel wachten op een Amerikaans openingssalvo.

Al in 2006 diende de VS een klacht in bij Wereldhandelsorganisatie WTO over Europese staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. Naar verluidt geeft de WTO de Amerikanen binnenkort gelijk: zij mogen voor €8 miljard aan vergeldingsmaatregelen nemen. Die klap kan onder meer terecht komen bij Goudse kaas en Schotse whisky.
Saillant is dat Brussel precies zo’n zaak heeft lopen bij de WTO, maar dan voor ongeoorloofde Amerikaanse staatssteun aan Boeing. Een vonnis daarover wordt in de loop van het voorjaar verwacht. Eurocommissaris Malmström (Handel) heeft in afwachting van dat vonnis de Amerikanen gevraagd het kruit droog te houden, maar krijgt voorlopig geen reactie.

’Doorstart’

Maar of de VS in is voor een staakt-het-vuren blijft afwachten. De Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Gordon Sondland, zei dit weekend weliswaar een ’doorstart’ te willen voor de vertroebelde relatie, maar in Brussel weet nog niemand wat dat precies betekent.

Voor de nieuwe Europese Commissie – die op 1 november aantreedt – wordt de trans-Atlantische relatie de eerste vuurproef. De nieuwe handelscommissaris is de Ier Phil Hogan. De Ier heeft al laten weten alles eraan te willen doen om Donald Trump weer op het juiste pad te krijgen. Ambassadeur Sondland liet daarop weten dat Hogan de president niets over handel hoeft te leren.

Het conflict tussen de Europeanen en Amerikanen gaat veel verder dan de verboden staatssteun voor vliegtuigbouwers. Trump heeft al heffingen op Europees staal en aluminium opgelegd, overigens zonder goedkeuring van de WTO. In mei stelde hij heffingen op Europese auto’s voor een halfjaar uit, in afwachting van verdere onderhandelingen.
Stock Exchange Monkey
0
Onbespreekbaar

De resultaten van het overleg zijn tot dusver bijzonder mager. Bovendien zijn de vooruitzichten op een alomvattend handelsakkoord ongeveer tot een nulpunt gereduceerd, aangezien de Amerikanen het ook willen hebben over toegang tot de Europese markt voor hun landbouwproducten. Voor veel Europese landen is dit onbespreekbaar gezien de lagere standaarden in de VS voor voedselveiligheid.

Achter de schermen in Brussel wordt gehoopt dat Trump het conflict volgend jaar – een verkiezingsjaar – niet al te hoog op durft te spelen. Als de WTO in het voorjaar naar verwachting in het voordeel van de EU beslist in de Boeing-zaak, dan ligt de weg open voor Europese tegenmaatregelen.

Net als bij het vergeldingspakket dat werd ingesteld na de staal- en aluminiumheffingen, zullen die tactisch gericht zijn om Trumps achterban gericht te treffen.

nieuwe-heffingen-vs-dreigen-voor-europa
www.telegraaf.nl/financieel/544659865...
shortie
0
68 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Staal draait stationair 55
  2. 14 okt TA: Europese beurzen op het vink... 85
  3. 11 okt TA: Vluchtgedrag 285

Gesponsorde links