Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: ING technisch verder verzwakt

TA: ING technisch verder verzwakt

Beleggers met ING in portefeuille staan voor een lastige keus nu de koers op het laagste punt van het jaar is aanbeland. Technisch is ING ernstig verzwakt.

Moreel ligt het aandeel ING op de snijplank van de markt, moet je nu bijkopen of juist wegwezen? De alsmaar dalende rentes, deels als gevolg van het restrictieve ECB-beleid, zetten druk op de rentemarges.

Het klimaat is dan ook verre van ideaal. Zowel banken als verzekeraars hebben daar last van. Technisch staat het aandeel er in elk geval slecht voor.

Zowel speculatief als defensief is er technisch geen reden voor het aanhouden van posities. Dus aanhouden, laat staan bijkopen is nu niet aan de orde.

Gevoelig voor rentedalingen

Dat ING gevoelig is voor de rentedaling bleek wel in de afgelopen weken. Sinds eind juli, toen de rente plotsklaps begon te zakken, is het aandeel ING bijna 25% aan beurswaarde kwijtgeraakt.

Vandaag bekijk ik deze grootbank, zowel op korte (speculatief) als op lange (defensief) termijn, maar ik begin met de AEX.

Nederlandse beurs twijfelt nipt boven steun van 538,70

De AEX-index lijkt een lagere top te vormen. Dat is doorgaans geen sterk technisch signaal. Een lagere top suggereert altijd verkoopdruk boven de markt.

Deze potentiële lagere top bevindt zich, zoals verwacht, in de het koersgebied van de onderste gap. Gaps zijn koersgaten op de grafiek, gemarkeerd door de rode cirkels.

Technisch stabiliseert de AEX nu boven de steun van 538,70 punten (de bodem van 25 maart). De weerstand van de AEX-index ligt rond 586,32 punten (de top van 25 juli).

https://www.tostrams.nl/grafieken/10.gif

Bij ING blijven de verkopers dominant

ING is door de koersbodem van eind juni gevallen. Met deze doorbraak is het technische beeld ernstig verzwakt.

Er is aan de onderkant al steun rond 8,30 euro (de bodem van 24 juni 2016). Na een doorbraak onder deze steun wordt 8,15 euro het volgende neerwaartse koersdoel.

De verkoopdruk in ING neemt duidelijk toe. Enkel boven de weerstand van 10,68 euro (de top van 25 juli) klaart het beeld op.

Een ander aandachtspunt is dat de zeer zwakke moneyflow negatief is. Die geeft aan dat er kapitaal aan de markt wordt onttrokken.

ING lange termijn

ING heeft de dalende trend hervat nu de bodem van eind 2018 van circa 9,09 euro neerwaarts is gebroken. Verdere koersdalingen richting de steun van 8,30 euro (de bodem van 24 juni 2016) sluiten we niet uit.

Het technische plaatje signaleert verkoopdruk zolang er lagere toppen op de grafiek worden achtergelaten. Enkel boven de weerstand van 10,68 euro (de top van 26 juli) klaart het beeld op.

Na een doorbraak onder de steun van 8,30 euro wordt 6,50 het volgende neerwaartse koersdoel. Daar ligt de bodem van 28 juni 2013.ING meerjarengrafiek

ING is op weg naar de bodem van medio 2016 rond 8,30 euro. De daling gaat zo snel, dat gevreesd moet worden dat deze steun niet zal stand houden.

In dat geval wordt een gigantische dubbele-top-formatie voltooid, wat een nieuwe verzwakking zal opleveren.

De volgende bodem (= steun) ligt daarna pas rond 4,64 euro, het low van 17 juli 2012.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Patmania 13 augustus 2019 07:52
  Zelfs met de negatieve rentes maakt ING nog forse winst. Gaat de rente weer omhoog dan stijgt ING weer. Daarnaast maakt ING forse sprongen in het digitaliseringsprocess. Veel meer dan de traditionele banken zoals Rabobank en ABN Amro. Zou mij niet verbazen als in de toekomst ING wordt overgenomen door een Google of Apple. Technisch kan het inderdaad nog lager. Fundamenteel staat het zeer sterk. Met de lagere koersen koop ik bij.
 2. forum rang 4 Overtake 13 augustus 2019 08:09
  Ha ha ha ha, een super lage waardering zien als optie om te verkopen, wat fijn voor Tostrams dat hij zijn geld verdient met het er over praten, want als die zelf moest beleggen.....

  Van € 16 naar € 8,50 en dan adviseren om te verkopen, tsjonge jonge wat hebben die "analisten" toch ook een humor.
 3. Peter50 13 augustus 2019 08:15
  Leuk al die technische plaatjes. Maar wat heb je eraan in een markt waarin het negatieve segment overheerst. Wat heb je eraan als één tweet van Trump de technische plaatjes van alle aandelen in de prullenbak laat verdwijnen..Kortom wat is het nu van bovenstaande TA? Het zorgt alleen maar voor angst en nog meer verkoopdruk.
 4. forum rang 7 The Short Caller 13 augustus 2019 08:17
  quote:

  Overtake schreef op 13 augustus 2019 08:09:


  Ha ha ha ha, een super lage waardering zien als optie om te verkopen, wat fijn voor Tostrams dat hij zijn geld verdient met het er over praten, want als die zelf moest beleggen.....

  Van € 16 naar € 8,50 en dan adviseren om te verkopen, tsjonge jonge wat hebben die "analisten" toch ook een humor.


  Wacht maar tot de Aenix weer rond de 198 punten staat..

  Komt Royce ook weer met een verkoop advies..

  En "We" hebben het toen gezien..

  Het.. kán altijd lager..

  (maar gebeurde niet..) ;))
 5. De sjaak 13 augustus 2019 09:03
  quote:

  Nice guy schreef op 13 augustus 2019 08:26:


  Technische analyse is voorspellingen doen aan de hand van gegevens uit het verleden, lijntjes doortrekken.
  Terwijl elke ervaren belegger weet dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst.
  Ik geloof dan ook niet in lijntjestrekkerij.
  Deel je mening (als zeer ervaren belegger) niet, gaat niet om lijntjes trekken maar om gedrag van mensen (beleggers), aangezien "wij" een tamelijk primitieve soort zijn zullen we in vergelijkbare situaties altijd hetzelfde reageren. door dit gedrag uit te werken in grafieken heb je een mooie houvast om je acties te timen. Werkt het perfect, nee (timen is het moeilijkste wat er is en ook geen exacte wetenschap), levert het op de langere termijn geld op (trade your plan and stick to it), ja. Na al die jaren van ontwikkeling op de beurzen zijn er nog steeds maar 2 drijfveren over angst en hebzucht.
136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Goud op drift 21
 2. 10 jul TA Video: Games, cannabis en blo...
 3. 10 jul TA: AEX maakt uitbraak ongedaan 364
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare