Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: AEX, AMG en ABN

Liveblog: AEX, AMG en ABN

Update 15:30 uur: IMF

Voor de liefhebbers van grafiekjes, tabellen, cijfers en vooral voorspellingen: het IMF heeft een rapport.

 


Update 14:50 uur: ABN, GV, B&S en... Sligro? 

ABN Amro is stijger van de dag... en dat mag wel een keertje. Het fonds behoort met Ahold Delhaize, NN en Relx tot de achterblijvers in de AEX dit jaar. Dat achterblijven is relatief, want ook deze fondsen kleuren dit jaar groen. De groengele bank is met +3% het slechtste AEX-aandeel. U krijgt wel 7% (!) dividend.

Voor wie alleen in koerswinst is geïnteresseerd en met de liniaal belegt: dit grafiekje laat Royce bij mij slingeren. Bovenkantje trendkanaal in zicht? 

ABN Amro is dus achtergebleven en kijk nou, in de AMX gaat GrandVision hard. Ook een van de achterblijvers, maar an sich wel een degelijk, net aandeel en bedrijf. Natuurlijk, Flow Traders, Wereldhave, Eurocommercial en TomTom doen het nog beroerder, maar dat zijn fondsen met een verhaal of gebruiksaanwijzing.

In de AScX stampt B&S group door eigen grafiek. na een dramatische winter. Nu Sligro nog, zou ik bijna voor mijn beurt praten?

 


Update 14:15 uur: The mystery ETF

Durft u uw geld te steken in een tracker waarvan u niet precies weet wat er in zit?

De kop van Bloomberg is ietwat veelbelovender dan wat het feitelijk is, naar mijn bescheiden mening. En ach ja, als u als huis gewend bent trackers uit te geven op, of als belegger uw centjes te steken in de de MSCI World, S&P 500 en AEX, dan kan iedereen zo o.n.g.e.v.e.e.r. op zijn of haar klompen na gaan wat er in zit... :-)

Daar gaat dit niet over, het gaat om actief beheerde stockpick ETF's of trackers, als ik het zo kort door de bocht mag uitdrukken. Dat soort trackers is al een onderwerp op zich, want met de traditionele fondsen groeien die - zelfs de kosten - hoe langer hoe meer naar elkaar toe. Bloomberg schrijft:

The U.S. Securities and Exchange Commission plans to issue an order granting Precidian Funds permission for the new type of ETF. The decision is a huge win for stock pickers who have long pushed back against a requirement that funds publish their investing positions daily. Revealing an active ETF’s holdings so regularly may leave it exposed to front runners seeking to capitalize on predicting its next move.

“This is a truly exciting new product that can revolutionize the way that investors approach ETFs,” said Thomas Hoops, head of business development for Legg Mason Inc., which has a stake in Precidian and has licensed the new structure. “We can couple the benefits of the ETF wrapper with active management expertise, while protecting investors and our portfolio managers’ intellectual property.”

U weet dan wel niet precies welke fondsen er hier en nu in uw tracker zitten, maar Precidian belooft wel iedere koerstik de precieze, actuele, onderliggende waarde te geven. Deze actieve trackers vormen een nichemarkt van toch eventjes $3,8 miljard dollar en het is afwachten of dit SEC-besluit een gamechanger wordt.

Het is iedereen in de markt natuurlijk duidelijk dat waar hoe langer hoe meer geld in indextrackers gaat zitten, er meer ruimte komt voor stockpickers (fondsen of ETF's). Met deze SEC beslissing, die overigens nog lang niet definitief is, komen zo zelfs illiquide aandelen met weinig free float voor ETF's misschien in aanmerking.

En wat dacht u van de AScX? Op de Amsterdamse small cap index is veertien jaar na haar geboorte geen enkel (afgeleid) product verkrijgbaar. En dat heeft alles te  maken met de vele illiquide aandelen met weinig free float die erin zitten. En da's eigenlijk best wel jammer als ik Datastream even zijn gang laat gang...

 


Update 11:25 uur: Hop hop hop, de AEX weer in top

Alweer. Een. Nieuwe. Top. Het kan niet iedere dag feest zijn, zei oma vroeger ook. Nou, mooi wel :-)

 


Update 11:00 uur: Dividend en/of aandeleninkoop?!

Actueler kan gewoon niet, nu AMG er uitgerekend gisteravond of vandaag een supereigenaandeleninkoopprogramma tegen gooit (zie hieronder). Dat is zelfs nog groter dan de woordwaarde van supereigenaandeleninkoopprogramma. Verbaast mij niet als er daardoor weer discussie komt, maar dit terzijde.

Leve de feiten. De meningen - al dan niet op de beurs - weten we intussen wel over buybacks. Zelf heb ik liever dividend dan aandeleninkoop, het laatste is onregelmatiger en vrijblijvender, maar in beide gevallen komt de cash de aandeelhouder ten goede. Dit is de grafiek van de dag, als u het mij vraagt.

Toevallig heb ik ook een grafiekje van het dividendrendement van de (teruggerekende) S&P 500. De index is zelf anno 1957. Die data zijn overigens iedere maand weer allemaal gratis en voor niks en fris ge-update af te halen op de site van professor en Nobelprijs-winnaar Robert Shiller. Klik hier voor het excelbestand.

Het beeld bevestigt het eerste plaatje: de S&P 500 betaalt procentueel steeds minder dividend (absoluut loopt het gestaag op), maar dat wordt zeg maar gecompenseerd door die aandeleninkoop. Tussendoor: Reuters geeft 2,4% dividendrendement maar alles wat ik google komt hierop uit.   

Terwijl ik dit tik, vraag ik me af in hoeverre aandeleninkoop mede aan de per saldo (heel erg per saldo zelfs) relatief grote koersstijgingen van de laatste vijftig jaar heeft bijgedragen. Want die aankopen zetten koersen hoger of ondersteunen ze, waar dividend uit de prijsindices loopt. Wie heeft tijd en zin...? 

 

Zit u net als ik ook met open mond naar die spike te kijken?

Ja, in juni 1932 dipte de Dow Jones -89% vanaf de top in 1929. Aandelen noteerden toen onder hun intrinsieke waarde (dat viel ene Benjamin Graham op) en deden bijna 14% dividendrendement. Het was de mooiste bodembel ooit. Alleen was de halve bevolking in 1932 aan het overleven en de rest was uitgekleed.

Niet het moment dat u denkt van: goh, laat ik eens wat aandelen opvissen... En toen was u ook bang dat het nog veel verder zou dalen en ik hoef u al helemaal niet te vertellen hoe de dienstdoende doemprofeten van toen liepen te gillen. Helaas, helaas kregen ze nog voor een deel gelijk ook met WOII en al die ellende.

De beurs ging sindsdien echter haar eigen gang en hoe. Nog een tussendoortje, dat dalende dividendrendement is zelfs een eeuwenoude trend. Lees dit blog maar. In de 17e en 18e eeuw moest u als belegger genoegen nemen met krap 1% koersstijging per jaar, maar beurde u wel zo'n 6% dividend. 

Geef ik ook nog het dividendrendement van onze AEX mee. Die blijft wel op peil de laatste dertig jaar (langer heb ik niet), met grote dank aan Olies en Unies natuurlijk.

 


Update 10:00 uur: Advies

Met name Fugro gaat hard en van Randstad had ik wat meer verwacht, omdat MS niet de eerste de beste is. Dit zijn tot dusverre vandaag de adviezen. 

  • Randstad: naar overweight van equalweight en naar €53,10 van €49,50 - Morgan Stanley
  • Fugro: naar buy van hold en naar €13,50 van €14,50 - Kepler Cheuvreux
  • TKH: naar €54 van €55 - Kepler Cheuvreux

 


Update 09:30 uur: AMG

U kunt CEO Heinz Schimmelbusch van het Damrak tot Beursplen 5 horen lachen? AMG heeft ongeveer €330 miljoen in kas.

Paul van onze beleggersdesk duidt: 

Een dergelijk inkoopprogramma heeft ook een signaalfunctie. Voor de meeste bedrijven die opereren in deze sector geldt dat een gezonde dosis opportunisme een vereiste is om te overleven.

Dat AMG nu aandelen gaat inkopen, geeft daarom aan dat het management de beurswaarde laag vindt in verhouding tot de verwachte toekomstige resultaten.

Opvallend is wel dat AMG alles uit de kast trekt om de koers te ondersteunen. Eind vorig jaar was er zelfs een persbericht dat de totale winst een paar euro hoger uitviel ofzo. En intussen bleven de shorts maar oplopen, waar de prijzen voor lithium en vanadium daalden. 

Hoe dan ook, met dit inkoopprogramma ligt er in de komende maanden wellicht een aardige bodem onder het aandeel. Wellicht, want de op de beurs is nooit iets gegarandeerd. Zeg het verder maar: duur of goedkoop (met die dalende verwachtingen)? Ik neem de grafiek lang, om te laten zien hoe cyclisch AMG is.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links