Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Crap rally? Zo begon het in 2003 ook

Enkele zakenbanken, waaronder UBS en Credit Suisse, analyseren al enkele jaren de stijlfactoren die een rol spelen op de aandelenbeurs. Ze rangschikken aandelen naar bijvoorbeeld k/w, dividendrendement, price to book en delen de markt vervolgens op in de 50% met de hoogste score en de 50% met de laagste score of, iets gecompliceerder, in decielen.

Vervolgens kan gemeten worden welk deel van de markt het meest in trek is bij beleggers. De ranglijsten worden elke maand bijgewerkt en hebben intussen een flinke historie en betrouwbare reeksen opgeleverd. In de periode maart – april (dus bij het begin van de rally) heeft de grootste draai in stijl plaatsgevonden van de afgelopen decennia.

Als je de aandelenmarkt onderverdeelt in high bèta en low bèta-aandelen, dan deden de high bèta aandelen het in april 46% beter dan low bèta. Nooit eerder was dat verschil zo groot. Het oude record stond op 27%, uit april 1999 – het begin van de laatste sprint van de techrally. Low bèta deed het ooit 28% beter dan high bèta, dat was in oktober 2008.

De bullmarkt van 2003-2007 begon ook met een crap rally

Maar ook andere stijlfactoren zagen de grootste draai ooit, bijvoorbeeld de draai van hoge naar lage k/w, en ook de draai van large caps naar small caps was groot, hoewel geen record. Al die uitslagen laten één ding zien: de markt is op dat moment radicaal gedraaid van risicoaversie naar risicobereidheid. Je kunt de rally, met deze cijfers in de hand, ook anders noemen: een crap rally.

Alles wat het hardst gedaald is en het meeste risico leek te hebben, is het hardst opgeveerd. En ja, het is voor een deel ook een crap rally. Bedrijven van een lage kwaliteit (veel schulden, lage marge, etc.) zijn hard omhoog. Maar de bullmarkt van 2003-2007 begon ook met een crap rally. De vorige grote stijldraai was in juli 2007. Toen werden alle quantfondsen hard geraakt omdat alle factoren waar hun modellen blindelings op in speelden in hun nadeel draaiden.

Het is voor de quants te hopen dat ze daarvan geleerd hebben en de schade nu meevalt. Maar uiteindelijk wordt iedereen even op het verkeerde been gezet door zo’n plotselinge kentering. In de nieuwe marktomgeving doet value het ook beter dan growth. Bij het zoeken naar kwaliteitsaandelen binnen de groep aandelen met een hoog dividendrendement let ik op een aantal stijlfactoren:

1) return on equity (moet het liefst hoog en stijgend zijn)
2) brutomarges (kan het bedrijf een lagere winstmarge doorstaan ?)
3) schulden (veel schuld = minder kwaliteit)
4) low of high bèta (welke aandelen bewegen harder dan de markt?)

In de huidige rally zie je dat risico weer in is: beleggers kopen high bèta-aandelen, bedrijven met een lage k/w, value-aandelen en smallcaps. Deze trend kan zomaar weer draaien en de trend voorspellen is onbegonnen werk. Maar als belegger is het wel van groot belang dat je weet hoe het speelveld waar je actief bent er nu uitziet.

Bekijk de beleggingsfondsen van Jorik van den Bos in de IEX Profs database:

 • Orange European Dividend Fund en
 • Orange Global High Dividend Fund.


  Jorik van den Bos is beheerder van het Orange European High Dividend Fund en het Orange Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


 •   

   


  Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Gerelateerd

  beleggingsfondsen

  Volgen
   
  Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Kempen Global High Dividend Fund

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Reacties

  Volgen
   
  Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
  1 Post
  | Omlaag ↓
  1 Post
  |Omhoog ↑

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Onderwerpen: beleggingsfondsen

  Column door: Jorik van den Bos

  Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asse...

  Meer over Jorik van den Bos

  Recente columns van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. mei '12 Dividend duur of niet? 3

  Gerelateerde instrumenten

  1. Kempen Global High Dividend Fund 26,850 05 jun
   -0,100
   -0,37%
   
  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare