Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groen is zo gek niet

Als gevolg van de financiële crisis zijn de klimaatcrisis en de energiecrisis naar de achtergrond verdreven. Banken moesten gered worden, de economie gestimuleerd, maar wat doen we met de opwarming van onze planeet?

Helaas kan Bernanke geen bailout voor Moeder Natuur creëren. Dat moeten we zelf doen: op grote schaal en snel. Dit was de boodschap van Al Gore op de klimaatconferentie op 25 mei in Kopenhagen en die conclusie onderschrijf ik volledig.

De klimaatconferentie was een opwarmer voor de klimaattop later dit jaar die een vervolg op de Kyoto akkoorden moet opleveren.

Volgens de Deense premier Rasmussen is het reduceren van CO2 emissies een uitdaging van een omvang die we nog nooit hebben meegemaakt, maar wel één die kansen biedt op een innovatiegolf, duurzame groei en miljoenen nieuwe banen.

Minder olie, meer banen
Wat het laatste betreft, is het interessant om te constateren dat volgens een recente studie uitgevoerd door professoren van Berkeley de duurzame energie sector veel meer banen oplevert dan de traditionele energie sector. Dit varieert van twee maal zo veel (biomassa) tot acht maal zoveel (zonne-energie).

De drie crises zijn daarmee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meer investeren in duurzame energieopwekking en -efficiëntie betekent niet alleen lagere CO2 uitstoot en minder afhankelijkheid van olie, maar ook meer banen. Interessant, nu de werkloosheid in de VS de 10% dreigt te naderen en ook in Nederland snel oploopt.

Het oplossen van drie crises tegelijkertijd lijkt ondoenlijk, maar is mogelijk door juist het klimaatprobleem centraal te stellen. Laten we hopen dat de top in december meer oplevert dan die in Kyoto. Die werd overschaduwd doordat de moeder aller vervuilers - de VS - het verdrag niet wilde ratificeren.



Tijdsperiode grafiek: 

Elektrisch rijden
Wachten op december is niet genoeg. Nederland kan nu al beginnen met het ontwikkelen en uitvoeren van plannen om de duurzame economie te stimuleren. Denemarken laat al zien hoe het ook kan. Door al in een vroeg stadium windenergie fiscaal te subsidiëren kon hier ‘s werelds grootste fabrikant van windturbines ontstaan: Vestas.

Met een omzet van meer dan 6 miljard euro en 21.000 werknemers behoort Vestas bij de belangrijkste werkgevers van Denemarken. Wellicht is het te laat om nu nog een dergelijke positie in de windmarkt te bereiken, maar er zijn meer interessante segmenten. Denk aan energie uit biomassa of energie-efficiënte productie (craddle to craddle).

Juist ons land is bijvoorbeeld geschikt voor elektrisch rijden. Nadeel van die auto’s is namelijk de beperkte actieradius van zo’n 400km. Hier kun je daarmee echter prima uit de voeten. Het recente initiatief van minister Eurlings om voor 2012 een netwerk voor oplaadpunten op te zetten, is dan ook een goede eerste stap.

Allemaal interessant deze ontwikkelingen, maar is dit niet iets voor politiek en bedrijfsleven? Pertinent niet. Zoals een ervaren Amsterdamse handelaar mij ooit toevertrouwde: stemmen doe je met je voeten. Door duurzaamheid als uitgangspunt te nemen in je beleggingsbeleid kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing.

Groene fondsen
Als de helft van alle particulieren en onder druk van de publieke opinie uiteindelijk ook de pensioenfondsen volledig duurzaam beleggen, dan heeft dit een enorme impact. Utopie of realistisch? Als we constateren dat het percentage consumenten dat scharreleieren eet ver boven de 50% ligt, dan zou ik zeggen: absoluut niet.

Bij het eten van scharreleieren kiest de consument er bewust voor om meer te betalen voor dezelfde kwaliteit. Bij duurzaam beleggen is er geen enkel bewijs dat de financiële consument nadeel ondervindt van zijn duurzame keus. Sterker nog, volgens recent onderzoek van Dutch Sustainability Research levert het zelfs meer op.

Dit is geen pleidooi om geen scharreleieren meer te eten, maar een illustratie van wat onterechte perceptie kan doen voor een product. Het is de perceptie van consumenten dat duurzaam beleggen rendement kost en dus vraagt de consument er niet om. Dat dit onterecht is kan niet vaak genoeg worden herhaald.



Tijdsperiode grafiek: 

Kiest u maar
Laten we daarom eens kiezen voor een duurzaam fonds als we weer voor de financiële schappen staan. Deze fondsen staan in ieder geval op ons boodschappenlijstje:

Large caps

  • ASN Aandelen
  • SNS Sense

    Small- & midcaps

  • Henderson Global Care*
  • ASN Small & Midcap

    Fund-of funds

  • Insinger Sustainable Values
  • Paerel Sustainability **

    * Dit fonds bespreek ik vandaag op IEXProfs
    ** Hoewel het niet mijn gewoonte is om onze eigen fondsen te noemen, ontkom ik daar nu niet aan. Dit fonds samen met het fonds van Insinger de enige in zijn soort.


    Michel Klaster is directeur van Paerel Vermogensbeheer. Klaster is econometrist en macro-econoom en baseert zijn visie niet alleen op kwantitatieve en economische modellen maar ook op technische analyse. Klaster heeft diverse beleggingsfondsen opgericht waaronder het Paerel Alternative Fund. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging, die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De beleggingsfondsen of andere financiële titels die worden besproken kunnen onderdeel uitmaken van de portefeuilles van Paerel. Surf naar www.paerel.nl voor de meest recente portefeuille overzichten. Paerel Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Bank.


  • Michel Klaster is directeur van Paerel Leven en voormalig directeur van Paerel Vermogensbeheer. Klaster is econometrist en macro-econoom en baseert zijn visie niet alleen op kwantitatieve en economische modellen maar ook op technische analyse. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.De beleggingsfondsen of andere financiële titels die worden besproken kunnen onderdeel uitmaken van de portefeuilles van Paerel.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michel Klaster

    Michel Klaster is directeur van Paerel Leven en voormalig directeur van Paerel Vermogensbeheer. Klaster is econometrist en macro-econoom en baseert zijn visie niet alleen op kwantitatieve en economische modellen maar ook op technische analyse.

    Meer over Michel Klaster

    Recente artikelen van Michel Klaster

    1. mei '09 Groen is zo gek niet 6

    Gerelateerd

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. Ruud100 12 september 2009 12:16
      Miljardenverlies voor de Brenninkmeijers
      Gepubliceerd: 12 september 2009 10:31

      Door een onzer redacteuren
      Rotterdam, 12 sept.
      De familie Brenninkmeijer, de familie achter textielketen C&A, heeft miljarden verloren op beleggingen in duurzame energie.

      Dat blijkt uit een berekeningen van de website 925.nl die naging hoeveel aan beurswaarde er is verdampt in het investeringsvehikel Good Energies.

      Good Energies, in 2001 opgericht door Marcel Brenninkmeijer, hangt onder de Cofra Holding, waarin het familiekapitaal van de Brenninkmeijers is ondergebracht. In 2008 groeide het duurzame investeringsfonds naar een recordomvang van 5,2 miljard euro. Maar door de kredietcrisis en de verminderde vraag naar olie is de waarde van ondernemingen die zich richten op duurzame energie fors gekelderd. 925.nl berekende dat „minstens 3 miljard euro” moet worden afgeschreven op het fonds.

      De belangrijkste oorzaak van het verlies zit in de volledig ingezakte koers van het Duitse zonnecelfabrikant Q-Cells. Good Energies heeft een belang van 48 procent in dit bedrijf. De aandelen Q-Cells bereikten in december 2007 hun hoogtepunt met een waarde van 97,60 euro, maar nu schommelen ze rond de 12 euro. Alleen al op Q-Cells moesten de Brenninkmeijers de laatste anderhalf jaar dus al 2,3 miljard euro afschrijven.

      Ook de Chinese zonnepaneelproducent SolarFun, waarvan Good Energies eenderde van de aandelen bezit, leverde in anderhalf jaar tijd meer dan 80 procent van zijn waarde in. Dat komt neer op een verliespost van bijna 384 miljoen dollar (ruim 263 miljoen euro). De investeringen in niet-beursgenoteerde duurzame ondernemingen zouden volgens 925.nl ook zeker de helft minder waard zijn geworden.

      Een andere Nederlandse ondernemersfamilie, Fentener van Vlissingen, verloor eerder dit jaar al ruim 100 miljoen euro bij duurzame investeringen. Hun geld ging in rook op door het faillissement van het bedrijf Econcern in juni van dit jaar.
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links