Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groen is zo gek niet

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michel Klaster

Michel Klaster is directeur van Paerel Leven en voormalig directeur van Paerel Vermogensbeheer. Klaster is econometrist en macro-econoom en baseert zijn visie niet alleen op kwantitatieve en economische modellen maar ook op technische analyse.

Meer over Michel Klaster

Recente artikelen van Michel Klaster

  1. mei '09 Groen is zo gek niet 6

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 12 september 2009 12:16
    Miljardenverlies voor de Brenninkmeijers
    Gepubliceerd: 12 september 2009 10:31

    Door een onzer redacteuren
    Rotterdam, 12 sept.
    De familie Brenninkmeijer, de familie achter textielketen C&A, heeft miljarden verloren op beleggingen in duurzame energie.

    Dat blijkt uit een berekeningen van de website 925.nl die naging hoeveel aan beurswaarde er is verdampt in het investeringsvehikel Good Energies.

    Good Energies, in 2001 opgericht door Marcel Brenninkmeijer, hangt onder de Cofra Holding, waarin het familiekapitaal van de Brenninkmeijers is ondergebracht. In 2008 groeide het duurzame investeringsfonds naar een recordomvang van 5,2 miljard euro. Maar door de kredietcrisis en de verminderde vraag naar olie is de waarde van ondernemingen die zich richten op duurzame energie fors gekelderd. 925.nl berekende dat „minstens 3 miljard euro” moet worden afgeschreven op het fonds.

    De belangrijkste oorzaak van het verlies zit in de volledig ingezakte koers van het Duitse zonnecelfabrikant Q-Cells. Good Energies heeft een belang van 48 procent in dit bedrijf. De aandelen Q-Cells bereikten in december 2007 hun hoogtepunt met een waarde van 97,60 euro, maar nu schommelen ze rond de 12 euro. Alleen al op Q-Cells moesten de Brenninkmeijers de laatste anderhalf jaar dus al 2,3 miljard euro afschrijven.

    Ook de Chinese zonnepaneelproducent SolarFun, waarvan Good Energies eenderde van de aandelen bezit, leverde in anderhalf jaar tijd meer dan 80 procent van zijn waarde in. Dat komt neer op een verliespost van bijna 384 miljoen dollar (ruim 263 miljoen euro). De investeringen in niet-beursgenoteerde duurzame ondernemingen zouden volgens 925.nl ook zeker de helft minder waard zijn geworden.

    Een andere Nederlandse ondernemersfamilie, Fentener van Vlissingen, verloor eerder dit jaar al ruim 100 miljoen euro bij duurzame investeringen. Hun geld ging in rook op door het faillissement van het bedrijf Econcern in juni van dit jaar.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links