Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Infra, milieu en gebouwen

IEX ging op bedrijfsbezoek bij Arcadis en de voorzitter van de raad van bestuur - Harrie Noy - ging op de foto: “De issues die in New Orleans spelen, spelen ook in een heleboel andere gebieden. De dreigingen worden, mede door klimaatverandering, niet minder. We leggen ons visitekaartje neer.”

De geschiedenis van Arcadis voert terug naar de oprichting van de Nederlandsche Heidemaatschappij op 5 januari 1888. In 1993 fuseerde de toenmalige Heidemij met het Amerikaanse Geraghty & Miller en vier jaar later kreeg het bedrijf zijn huidige naam. Arcadis leunt op drie pijlers: infrastructuur (45% van de omzet), milieu (38% van de omzet) en gebouwen (17% van de omzet).


Fotografie: Ruud Binnekamp

Opvallend?
Arcadis streeft ernaar om elk jaar met ten minste 10% te groeien, waarvan de helft autonoom en de helft door overnames. Ht bedrijf koopt niet alleen bedrijven, maar stoot soms ook onderdelen af. In maart werd dochterbedrijf Euroconsult afgestoten aan de Amerikaanse branchegenoot Mott MacDonald. Het beleid is namelijk ook gericht op het behalen van een aantrekkelijke marge. Over 2006 jaar lag de operationele marge op 9,4%, tegenover 8,2% in 2005.

Nog meer opvallend? Het bedrijf wijzigde in 1997 de naam van Heidemij in Arcadis, wat is afgeleid van Arcadia. In de antieke Griekse mythologie was dat een ideaalbeeld van een maatschappij in perfecte harmonie, waar het goed is om te wonen, te werken en te leven. Als logo is een vuursalamander gekozen, aangezien dat dier alleen aangetroffen wordt in gebieden waar alle natuurelementen in evenwicht zijn.

  • Omzet 2006: 1,2 miljard euro (+23%)
  • Nettowinst 2006: 50,0 miljoen euro (+50%)
  • Werknemers: 11.000
  • Beurswaarde: 991,0 miljoen euro
  • Aandeelhouders: Stichting Lovinklaan (20,80%), Fortis nv (6,11%), Delta Deelnemingen Fonds (5,33%), Vereniging Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (5,19%)


  • Tijdsperiode grafiek: 

    Dit bedrijfsbezoek is gepubliceerd in IEX magazine, nummer 4 2007.
    Download hier het artikel als pdf (gratis).


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links