Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Beleggen met een zuiver geweten? Zo doet u dat!

Beleggen met een zuiver geweten? Zo doet u dat!

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook nieuwe goede voornemens, ook voor uw portemonnee. Naast het feit dat u ernaar streeft het meeste uit uw geld te halen, kan het dit jaar ook een goed moment zijn om uw risico op de beurs wat meer te beperken. Bijvoorbeeld door meer spreiding aan te brengen in uw portefeuille met beleggingsfondsen.

En wist u dat u dan gelijk ook twee goede-voornemens-vliegen in één klap kunt slaan? Kies voor een duurzaam beleggingsfonds, dan haalt u niet alleen meer uit uw geld, maar doet u ook gelijk goede dingen met uw geld!

Eenvoudig gespreid

Beleggen in beleggingsfondsen brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt beleggen in een beleggingsfonds ervoor dat u in een keer breed gespreid bent. Daarmee loopt u minder risico op de beurs dan wanneer u belegt in slechts enkele aandelen.

Verder heeft u met een beleggingsfonds eenvoudig toegang tot verschillende markten en stijlen. Met een fonds belegt u gemakkelijker in bijvoorbeeld opkomende markten. Maar ook beleggen in biotechnologie of bedrijfsobligaties wordt met een beleggingsfonds een stuk eenvoudiger.

Profiteer van schaalvoordelen

Met een beleggingsfonds profiteert u daarnaast ook gelijk van de expertise van een fondsbeheerder én van schaalvoordelen. Het kan relatief duur zijn om met individuele aandelen een portefeuille op te bouwen, voor een beetje goede spreiding moet u al snel denken aan 20-30 verschillende aandelen. De kosten die u maakt om een gespreide portefeuille te creëren met een beleggingsfonds, zijn lager.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geheel zonder kosten is. Zo maakt de beheerder van het beleggingsfonds kosten, zoals prestatievergoedingen en transactiekosten. Die kosten verwerkt de fondsbeheerder in de koers van zijn beleggingsfonds.

Voor- en nadelen dus, maar een beleggingsfonds kan u als belegger bovenal veel werk uit handen nemen. Toch wordt het volgens Jeffrey Schumacher, van fondsbeoordelaar Morningstar, pas echt een gemaksproduct wanneer u het juiste fonds weet te selecteren. Maar hoe doet u dat?

Selectiecriteria

Het is belangrijk om uw huiswerk goed te doen. Onderzoek bijvoorbeeld wat de prestaties zijn van het fonds waarin u wilt beleggen en hoe het zit met de risico’s die de fondsbeheerder neemt. Daarbij zijn rendementen uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar dat wil niet zeggen dat ze niet van belang zijn.

Bekijk hier op welke zeven punten u moet letten bij het beoordelen van het rendement van een beleggingsfonds.

Verder is het van belang te weten wie de fondsbeheerders zijn en waar het fonds in belegt. Tot slot zijn ook de kosten die het fonds rekent van belang. Daarbij zijn de lopende kosten en de aan- en verkoopkosten binnen het fonds de meest belangrijkste kostenposten.

Eenvoudige fondsselectie

Nu u weet wat beleggen in een beleggingsfonds inhoudt en waar u op moet letten, is het tijd om te gaan selecteren. Met zo’n 9.500 beleggingsfondsen in Nederland is dat geen makkelijke opgave. Maar u hoeft dat niet alleen te doen; verschillende partijen bieden fondsselectors aan. Met de fondsselector van ABN AMRO kunt u bijvoorbeeld alle kanten uit.

Wilt u in aandelen beleggen? Of liever in obligaties? Of juist in onroerend goed? Verder kunt u fondsen selecteren op basis van onder andere regio, thema, beleggingsstijl, aanbieder en kosten. Daarnaast kunt u met deze fondsselector ook selecteren op basis van duurzaamheid.

Om de duurzaamheid te beoordelen, kijkt ABN AMRO naar het gemiddelde van de bedrijven waarin het fonds belegt en naar de impact van bedrijven op het milieu. Ook wordt bekeken hoe het zit met mensenrechten, onderwijs en sociaal ondernemerschap.

Ook goede dingen doen met uw geld?

Selecteert u duurzame beleggingsfondsen aan de hand van deze fondsselector, dan zet u dus niet alleen gemakkelijk uw geld voor uzelf aan het werk, maar doet u ook gelijk goede dingen met uw geld! In de maand januari doet ABN AMRO u bovendien een openingsaanbod: open een beleggingsrekening, beleg minimaal 100 euro en ontvang €25 cashback. 

Column door: Connect

Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt gemaakt in samenwerking met onze Connect-partners.

Meer over Connect

Recente columns van Connect

  1. 26 okt Verdien aan het medialandschap van de toekomst
  2. 02 jul Duurzaam beleggen in de S&P 500-index
  3. 08 mei Citi turbo’s op CATS bij DEGIRO: lagere kosten en tot 22.00 uur handelen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: IEXConnect
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare