Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Retourtje telco

In augustus 2006 schreef ik op deze plaats over Deutsche Telekom (geen positie). Dit muurbloempje kon op dat moment voor 11 euro en een beetje worden aangeschaft.

Nu, nog geen anderhalf jaar later, noteert het aandeel 35% hoger op 15,20 euro en beleggers konden ook nog ruim 6% dividendrendement bijschrijven. Telecoms lagen half 2006 onder vuur door de afkalving van de businessmodellen, voornamelijk waar het de vaste lijnen betrof en stokkende winstgroei.

Niet dat het Duitse concern nou de grootste outperformer in de telecomsector was dit jaar. Telefonica en Vodafone waren grotere winnaars. Zie daarvoor het staatje van de afgelopen 200 dagen hieronder. Bedenk daarbij wel dat de performance in dollars weergegeven is.

KPN wordt in deze grafiek nog PTT genoemd trouwens, die goeie ouwe tijd zullen we maar zeggen.

Veilige haven
Inmiddels is het sectorsentiment ten goede gekeerd. Nieuwe activiteiten zoals het leveren van het tv-signaal en datamanagement werden succesvol opgestart, bedrijfsvoeringen gestroomlijnd en personeelsbestanden ingekrompen.

Daarnaast werden in opkomende markten vaak goed zaken gedaan en werd er meegesurfd op het succes van de iPhone. Balansen werden opgeschoond en met aandeleninkoop werden de koersen ondersteund.

Doordat de telecomsector de laatste maanden als veilige haven gold voor de ellende van de kredietcrisis, is de relatieve onderwaardering er nu wel uit gelopen. Gemiddeld 13 keer de winst doen Europese telecoms nu, ongeveer gelijk aan het beursgemiddelde bij een nog steeds beperkt groeiprofiel.

Contrair petje
Dat houdt mij op dit moment weg uit de sector. Maar als ik met een contrair petje op dan toch een stock zou moeten picken dan zou het de mobiele telefonie aanbieder Sprint Nextel (geen positie) zijn. Het bedrijf heeft dit jaar last van verschillende zaken:

 • De integratie van fusiepartners Sprint en Nextel verloopt niet altijd naar wens.
 • De WiMax-samenwerking met Clearwire werd laatst afgeblazen. Sprint blijft wel inzetten op de uitrol van het snelle internet voor het mobieltje.
 • De laatste kwartaalwinst viel tegen en de guidance voor 2007 werd verlaagd.
 • Er is twijfel of Sprint Nextel wel genoeg in zijn netwerk kan investeren.

  Geen aantrekkelijk overnamehapje
  Op langere termijn ziet het er misschien wat beter uit.

 • Er wordt verwacht dat het bedrijf volgend jaar zeker 1 dollar per aandeel kan verdienen en dat er de komende jaren stevig gegroeid kan worden.
 • Het bedrijf heeft namelijk 54 miljoen klanten in een markt die 200 miljoen klanten groot is.
 • Het kan uitbreiden richting Latijns Amerika.

  Sprint Nextel is op de huidige koers nog altijd 41 miljard dollar waard en daarmee niet zomaar als aantrekkelijk overnamehapje aan te merken. Op slechts 3,6 maal de EBITDA en een beurswaarde onder de boekwaarde begint het toch de moeite waard te worden. Toch wacht ik nog even af met een positie in te nemen.


  Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

 • Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Reacties

  Volgen
   
  Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
  5 Posts
  | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 november 2007 12:46
   Om Telecom nu als duur te beschouwen, dat snap ik niet goed. De investeringen e.d. beginnen nu pas te renderen. Nog altijd een stabiele belegging in onzekere tijden, met aandeleninkoop en fors dividendrendement als extra ondersteuning. Geen melding in je column van Belgacom. Jammer, want dit is wel de moeite waard om te bekijken...
  2. [verwijderd] 29 november 2007 14:57
   als telecomklant in nederland merk ik dat de prijzen steeds stijgen. De vechtmarkt met 5 mobiele aanbieders is teruggebracht tot een comfortabele 3 spelers.
   Nu is nederland een klein landje dus het effect hiervan op de koersen lijkt me beperkt. Of is dit een algemene trend die nog niet verdisconteerd is?
  3. [verwijderd] 30 november 2007 10:23
   Dit zorgt voor wat fantasie, uit de WSJ:
   Sprint Nextel recently rejected an offer by South Korea's SK Telecom and private-equity firm Providence Equity Partners to invest $5 billion in the company and install Tim Donahue as CEO.
   The rejection comes as the Sprint Nextel board searches for a new CEO and amid speculation Sprint might be the target of a private-equity buyout.
   There is significant resistance from some Sprint directors to bringing back Mr. Donahue, the former CEO of Nextel. Some directors and investors blame Mr. Donahue and the Nextel management team for the company poor post-merger performance.
  5 Posts
  |Omhoog ↑

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Column door: Jasper Oeberius Kapteijn

  Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar hee...

  Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

  Recente columns van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. nov '07 Retourtje telco 5
  2. nov '07 Top of the Flops 2008 13
  3. nov '07 Lichtpuntje Legg Mason 2
   
  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare