Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"1000 renteverhogingen"

"1000 renteverhogingen"

Helaas gaat mijn data niet verder terug. Het liefst laat ik u de rente in VS en Europa vanaf het einde van WOII zien, of Bretton-Woods. U weet dat de rente al 36 jaar daalt. Wist u dat die daarvoor 36 jaar steeg? Vanaf ongeveer 2% in 1945 tot... nou, u ziet het. Dit is een maandgrafiek, want de rente deed bijna 20%.

Reken voor de gein uw hypotheeklasten eens uit met een rente van 20%. Hebt u meteen uw worst case scenario. Ik weet nog dat mijn ouders in de jaren tachtig het hierdoor niet aandurfden een huis te kopen. Voor begrippen nu was die markt toen spotgoedkoop. Of de rente, of de prijs: huizen zijn blijkbaar altijd duur.

 

Dit zijn de marktrentes. Dit is de officiële rente in de VS:

 

Duizend rentestappen

En toen kwam ik vandaag dit tegen:

 

 

Op het eerste gezicht lijkt dit een sprookje uit duizend-en-één-nacht, maar dat is het wellicht helemaal niet. Volgens JPMorgan waren er sinds 1929 (!) wereldwijd 1100 rentestappen van de centrale banken... Waarvan 700 in de afgelopen tien jaar. Huiskamervraag: hoeveel verhogingen zaten daar tussen?

Op een extreme beweging op de financiële markten volgt vaak (hoi bitcoiners!) een net zo extreme tegenbeweging. En extreem, nooit eerder gebeurd, zijn of waren die ultralage en negatieve rentes van de afgelopen jaren. Deze week nog leende het o zo kredietwaardige Italië nog tegen negatieve rente.  

Of u nu meteen een rentestijging van 2017 tot 2053 in uw agenda moet zetten, is vers twee. Niettemin hoeft u na tien jaar gratisgeldpomperij van de centrale banken geen raketgeleerde te zijn, om scenario's te bedenken waarin de rente omhoog vliegt en centrale banken verhogen wat ze verhogen kunnen.

Misschien wel weer 700 in tien jaar tijd. Reken er niet op, maar kijk er ook niet raar van op.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links