Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoge Raad is duur

Untitled Document Morgen is het zover. De Hoge Raad der Nederlanden spreekt zich uit in de zaak ABN Amro. Wordt de raad van bestuur teruggefloten waar het de rechtmatigheid van de verkoop van La Salle aan Bank of America betreft, of niet?

De meeste stemmen gaan in de richting van de conclusie van de Advocaat Generaal: in het kader van rechtszekerheid - alleen in bijzondere gevallen op grond van redelijk- en billijkheid - mag de aandeelhoudersvergadering oordelen over verkoop.

In dit geval waarschijnlijk niet, waarmee de raad van bestuur van ABN Amro een geldige overeenkomst met Bank of America zou hebben gesloten.

Voor wat het waard is: hier ik zou hier goed mee kunnen leven. Je kunt raden van bestuur nu eenmaal niet machteloos maken bij het nemen van ondernemingsbeslissingen en aan de leiband van de aandeelhoudersvergadering leggen.

En, als, of, dus, maar
Hiermee wordt de kans groter dat Barclays er met de buit vandoor gaat en het consortium rond Fortis uit elkaar valt. Er zijn echter ook indicaties dat Fortis doorzet in de richting van een bod, ook zonder dat Royal Bank of Scotland meedoet met het consortium. Waarna er alsnog een (kleine) kans is dat Barclays daar weer overheen gaat.

Aangezien de biedingen deels in aandelen zijn, kan ik de kansen niet geheel los zien van de huidige waarderingen van de hoofdrolspelers. De koersen van Barclays (7,03 pond) en Fortis (30,77 euro) herbergen ieder afzonderlijk veel herstelpotentieel (20%), omdat de overname voor een van hen niet doorgaat.

Profiteren
Onzekerheid troef dus in deze zaak. Vandaag en gisteren heb ik voor mijn klanten de volgende trades opgezet, om te kunnen profiteren van de uitspraak en de naar verwachting grotere duidelijkheid in deze zaak:

  • Koop ABN Amro Dec 32/37 callspread op 2,50 euro (zakelijk long)
  • Koop Fortis Dec 29 call op 2,80 euro (zakelijk long)
  • Koop Barclays Dec 7,50 call op 0,32 pond (zakelijk long).

    Opwaarts potentieel voldoende:

  • De koers van ABN Amro gaat naar 37 euro of meer: de callspread gaat naar 5 euro (+100%),
  • De call Fortis gaat waarschijnlijk naar beneden, als Fortis moet emitteren voor de overname. Gaat Barclays er met ABN Amro vandoor, dan kan de call verdubbelen (koers Fortis naar 34 euro),
  • De call Barclays kan verdrievoudigen (koers naar 8,50 pond), als ABN Amro door Fortis en de zijnen wordt gekocht.

    Kassa, edoch...
    De kans op drie winnende posities is klein, maar de kans op twee winnaars is juist groot. Het verlies in één positie wordt waarschijnlijk meer dan gecompenseerd door de andere twee. De scenario's zijn met minimaal drie variabelen oneindig, maar deze posities leveren veel kansen op met een beperkte investering.

    Bovendien kunnen de risico's na de uitspraak verminderd worden door hogere strikes op de gekochte calls te schrijven. Ik heb december gekozen om de tijd te hebben. Een risico voor deze trades is het wat afkalvende beurssentiment:

  • Winstwaarschuwingen in Amerika onder invloed van een afhakende consument,
  • De hypothekenmarkt,
  • Een nieuwe bodem in de dollar in combinatie met een nieuwe top in de olieprijs,
  • De oplopende rente.

    Dit alles vormt een cocktail die beleggers niet al te fris op de maag kan vallen. Uiteraard is het daarom geen free lunch deze trade van mij.


    Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Op moment van publicatie heeft hij geen positie in genoemde aandelen. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jasper@iex.nl.

  • Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jasper Oeberius Kapteijn

    Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

    Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

    Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

    1. sep '07 Koopje Air France-KLM 84
    2. jan '07 From Russia with love 7

    Gerelateerd

    Reacties

    14 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 12 juli 2007 11:13
      Heer Jasper Oeberius Kapteijn,

      U schrijft o.m.:

      De koersen van Barclays (7,03 pond) en Fortis (30,77 euro) herbergen ieder afzonderlijk veel herstelpotentieel (20%), omdat de overname voor een van hen niet doorgaat.

      Opwaarts potentieel voldoende:
      Gaat Barclays er met ABN Amro vandoor, dan kan de call verdubbelen (koers Fortis naar 34 euro).

      Bij mij is een herstelpotentieel van 20% bij Fortis, uitgaande van 30,77 euro, 37,00 euro, om precies te zijn 36,92 euro.

    2. [verwijderd] 12 juli 2007 11:32
      Mooie strategie, mijn complimenten! Ik wacht echt vol spanning af wat er gaat gebeuren. Het scenario dat ik voor ogen heb levert waarschijnlijk nog de meeste winst op: HR beslist in het voordeel van het bankentrio.

      De zinsnede - alleen in bijzondere gevallen op grond van redelijk- en billijkheid - biedt toch zeker aanknopingspunten voor mijn visie.

      Het druist tegen mijn rechtsgevoel in om te denken dat de raad van bestuur dit kan flikken. Redelijkheid en billijkheid is een rekbaar begrip. Ik ben benieuwd of de HR het zo ver weet te rekken.
    3. philby 12 juli 2007 14:46
      Interessant.
      Eén aspect ontbreekt echter: timing.
      Als de onderliggende loerswaarden inderdaad zo zwaar uit zullen slaan als hier verondersteld wordt is het erg onwaarschijnlijk dat zich dat in de eerste uren na het oordeel van de HR zal voltrekken.
      Dat betekent echter dat je door te wachten op dat oordeel vooraleer te handelen NIET achter het net vist, en zo alleen de goed renderende trades kunt doen.
      Door NU te handelen ga je er eigenlijk vanuit dat alles direkt in de prijs verdiskonteerd wordt zodra het oordeel bekend gemaakt wordt.
    4. [verwijderd] 12 juli 2007 15:39
      Koers ABN AMRO = koers Barclays x bod in aandelen x wisselkoers

      7,18 x 3,225 x 1,4736 = 34,12

      De actuele koers ABN AMRO is 35,22

      Kortom een premie van 1,10 euro boven het bod van Barclays.
      De koers van Barclays ten tijde van het bod was 7,5 en daar hoort een koers van 36,50 bij voor ABN AMRO.
      Hieruit spreekt dus vertrouwen dat beleggers hebben in een bod door het consortium.

    5. forum rang 6 haas 13 juli 2007 00:49
      Gokje ?:Ik ga ervan uit dat de HR zal beslissen:
      De verkoop van la Salle is zo nauw verbonden/ in samenhang met het bod op het restant ABN amro ,dat hier de aandeelhouders het recht krijgen om over deze verkoop van La Sall mogen beslissen
      gr..................haas
      we shall see:)
      PS:Gokken op de uitkomst doe ik niet met beleggen. Dus ook niet met de voorgestelde constructie.
    6. Chichi21 13 juli 2007 01:03
      quote:

      haas schreef:

      Gokje ?:Ik ga ervan uit dat de HR zal beslissen:
      De verkoop van la Salle is zo nauw verbonden/ in samenhang met het bod op het restant ABN amro ,dat hier de aandeelhouders het recht krijgen om over deze verkoop van La Sall mogen beslissen
      gr..................haas
      we shall see:)
      PS:Gokken op de uitkomst doe ik niet met beleggen. Dus ook niet met de voorgestelde constructie.
      Rationeel gokje. HogeRaad ziet geen bezwaren in de verkoop van LaSalle. Laatste opties vandaag verkocht.

      CC
    7. [verwijderd] 13 juli 2007 10:30
      quote:

      twosisters schreef:

      Heer Jasper Oeberius Kapteijn,

      U schrijft o.m.:

      De koersen van Barclays (7,03 pond) en Fortis (30,77 euro) herbergen ieder afzonderlijk veel herstelpotentieel (20%), omdat de overname voor een van hen niet doorgaat.

      Opwaarts potentieel voldoende:
      Gaat Barclays er met ABN Amro vandoor, dan kan de call verdubbelen (koers Fortis naar 34 euro).

      Bij mij is een herstelpotentieel van 20% bij Fortis, uitgaande van 30,77 euro, 37,00 euro, om precies te zijn 36,92 euro.

      H.R.: verkoop Lasalle gaat door.

      Ik ben benieuwd waar de koers van Fortis nu heen gaat.

      Naar 34/37 euro?
    8. [verwijderd] 13 juli 2007 11:38
      Ik heb ook niet gezegd dat het vandaag allemaal duidelijk zou worden, er is niet voor niets december expiratie gekozen.
      De verkoop van LaSalle is rechtsgeldig zoals ik al dacht. Wat de verschillende partijen nu gaan doen weet ik echter niet.
      Rendementen op dit moment op de posities zijn trouwens respectievelijk +20%, +9% en +26%, niet zo slecht in een paar dagen.
      Jasper Oeberius Kapteijn
    9. [verwijderd] 13 juli 2007 11:49
      quote:

      jasperok schreef:

      Ik heb ook niet gezegd dat het vandaag allemaal duidelijk zou worden, er is niet voor niets december expiratie gekozen.
      De verkoop van LaSalle is rechtsgeldig zoals ik al dacht. Wat de verschillende partijen nu gaan doen weet ik echter niet.
      Rendementen op dit moment op de posities zijn trouwens respectievelijk +20%, +9% en +26%, niet zo slecht in een paar dagen.
      Jasper Oeberius Kapteijn
      "Rendementen op dit moment op de posities zijn trouwens respectievelijk +20%, +9% en +26%, niet zo slecht in een paar dagen.".

      U schreef in uw column:

      "De kans op drie winnende posities is klein, maar de kans op twee winnaars is juist groot.".

      Gelet op dat laatste overtreft u, voorlopig, u zelf!
    14 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links