Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis: op zoek naar koerstrigger

Boskalis: op zoek naar koerstrigger

Boskalis staat weer op dan wel onder de 30 euro, net als eind vorig jaar. Het aandeel deed een manmoedige poging de markt bij te houden, reikte tot bijna 35 euro maar de enorme afschrijvingen die CEO Berdowski doorvoerde half februari misten hun uitwerking niet. 

 

 

De koersimpuls richting 35 euro kwam doordat topman Berdowski inzake Fugro de handdoek in de ring gooide. Het zinloze gehakketak tussen beide maritieme dienstverleners, beiden verstrikt geraakt in de oliemalaise, kwam met de snelle plaatsing van het 30%-belang in twee tranches tot een abrupt eind.  

Boskalis zette de eerste pluk weg half december. De lock-up van 90 dagen werd, vrij ongebruikelijk, niet eens uitgezeten en al in februari verkocht Boskalis het restant van 7,9 miljoen aandelen, ook op 14,50 euro.

Koersdoel 8 euro...

Bij de presentatie van de nieuwe strategie een paar weken later gaf Berdowski blijk van zijn nieuwe inzicht door Fugro pas weer aantrekkelijk te noemen op 8 euro. Voortschrijdend inzicht, zouden we kunnen zeggen. Immers, voor een definitieve overname zou Boskalis toch minstens 20 euro per aandeel op tafel hebben moeten leggen. 

Dat er sprake was van veranderd inzicht bleek ook al uit de enorme afschrijving die Boskalis deed op haar bezittingen: maar liefst 842 miljoen euro werd de vloot minder waard. Zo'n afschrijving geeft aan dat Boskalis de markt niet 1, 2, 3 meer ten goede ziet veranderen. 

Daarmee komt ook de beslissing van Berdowski om afscheid te nemen van Fugro in een wat ander daglicht te staan. Het leek al een schier onmogelijke opgave, met onwillige honden is het immers slecht hazen vangen, maar de eigen toko moest eerst op orde.  

Koersbeweging verklaard

Daarmee is voor een groot gedeelte de koersbeweging van Boka dit jaar wel verklaard. Na de opluchting over het opgeven van Fugro heeft de ingedaalde realiteitszin na de strategie-update het aandeel weer teruggezet richting 30 euro.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De vraag is nu: wat is het volgende station? Berdowski gaf vorige maand wel aan graag te willen samen gaan met andere bedrijven in de sector, zoals een Van Oord, of de Belgische concurrenten DEME en Jan de Nul.

Door overcapaciteit valt er met een samengaan veel synergie te behalen, maar Berdowski zei hierover: 'It takes two to tango'. Dat hij bij de presentatie van de strategie update in mei en passant meldde dat de Belgen een jaar of vijf achterliggen zal ook wel niet helpen bij het opstarten van eventuele fusiegesprekken.

Dat was waarschijnlijk een slip of the tongue, want vooral Jan de Nul timmert behoorlijk aan de weg en CFE, de eigenaar van concurrent DEME, wordt op de beurs ook beter gewaardeerd dan Boskalis.  

Langetermijnvisie

De zoektocht naar wat fantasie voor de koers wordt momenteel dan ook een moeilijke. De oliesjeiks hebben het geld op, offshore ligt stil en grote infrawerken komen nog niet van de grond. Veel fantasie zit er op dit moment dan ook niet in.

De omzet daalde vorig jaar met 20% en dit jaar zal het ook wel geen vrolijke boel worden.

 

 

2016

2015

2014

Omzet (€ mrd) 2596 3240 3167
Winst per aandeel (€) 2,16* 3,54 4,03
Dividend (€) 1,00 1,60 1,60
Orderboek (€ mln) 2900 2490 3286

  (* Voor de impairment van 840 miljoen euro.)

 

Als gevolg daarvan dobbert het aandeel wat lusteloos rond. Waar moet de fantasie dan vandaan komen? Dan moeten we toch terug naar de basis. Want Boskalis is en blijft natuurlijk wel een stukje Hollands Glorie.

Met een sterk trackrecord, een management dat knopen durft door te hakken en een sterke aandeelhouder met geld op de achtergrond. HAL Trust heeft momenteel al 35,45% van Boskalis. Het lijkt erop dat HAL via de stockdividenden (die Boskalis in de markt terugkoopt) haar belang langzaam maar zeker aan het uitbreiden is.   

De langetermijnthema's lopen daarbij niet weg, en zijn wel degelijk gunstig voor de Papendrechters. Klimaatverandering, of je er nu in gelooft of niet, een groeiende wereldbevolking, meer wereldhandel waardoor er meer behoefte is aan havencapaciteit, noem ze maar op. 

Geen feest in baggerwereld

Momenteel is het dus geen feest in de baggerwereld. Daarmee is niet gezegd dat we het aandeel volledig links moeten laten liggen. De fantasie mag dan (even) weg zijn, de fundamentele waarden van het bedrijf staan nog recht overeind. 

Voornoemde factoren maken het aandeel toch een aantrekkelijke kandidaat voor een langetermijnportefeuille. Er is geen haast bij, eerder kan een mooi instapmoment afgewacht worden.  

Dat zou rond de 28 euro kunnen zijn, maar wie weet, nu de beurs van de zomer wellicht een kleine correctie te verwerken krijgt, valt er nog een grotere korting te verkrijgen. 

Inberg heeft geen positie in Boskalis.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links