Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lieve pa en ma,

Lieve pa en ma,

Krasse knarren. Vandaag stond de burgemeester op de stoep voor de felicitaties. Daar hadden ze niet op gerekend, waren er niet op gekleed en ze hadden er eigenlijk ook geen tijd voor. Maandagochtend = huis schoonmaken. Druk, druk, druk. Wat hun gezondheid betreft zijn mijn ouders eersteklas beleggers. 

Jaja, ik lijk op mijn moeder. Klopt.  

 

 

Financieel dan weer minder. Voor mij is het altijd een mooi ezelsbruggetje geweest. Twee maanden voor het huwelijk van mijn ouders zag de S&P 500 het licht, op 4 maart welteverstaan. Die pak ik er maar even bij dan. Oef, zowel gewoon als logaritmisch dus, in dollars en zonder herbelegd dividend.

Een trackertje S&P 500 was een beter huwelijkscadeau geweest dan dat peper- en zoutstel. Trackers waren er toen nog niet, maar het gaat om het idee. Mijn ouders hebben nooit belegd en nooit een eigen huis gekocht. Durfden ze in de jaren zeventig en tachtig niet aan met die torenhoge rentes boven 10% (!).

Afgerond van 50 naar 2400:

 

 

Logaritmische grafieken geven veel duidelijker de jaar-op-jaarstijging aan, eigenlijk een must bij zulke lange timeframes:

 

 

Beleggen voor het leven

Beleggen was en is geen cultuur in Nederland. Bij mij thuis en ook op school is het nooit ter sprake gekomen. Sinds ik op de beurs werk, trek ik de haren uit mijn hoofd, want wat laten we een vermogen liggen. Die S&P 500 grafieken bewijzen het wat mij betreft: beleggen is iets wat je je hele leven moet doen. 

Mijn ouders hebben alleen gespaard, maar ook nooit wakker gelegen, want ze hadden geen risico, maar ze hebben ook nooit vermogen opgebouwd. Ik hoef niet op een erfenis te rekenen. Ach, als ze gemiddelde beleggers geweest waren... Laat ik eens even praktisch worden en vooral heel herkenbaar.

Want als u denkt dat centrale bankenperikelen, beurskrachs, geopolitiek gedoe en al die andere talloze dingen waar dagelijkse koersbewegingen aan worden opgehangen nieuw zijn, hebt u het mis. Vroeger was niet beter, vroeger was zelfs slechter. Zeker de beurs: hoge kosten en flessentrekkerij op de vloer.

Ja, want als u bijvoorbeeld een grote order inbelde bij een niet al te groot en liquide aandeel, wist de hele vloer al lang en breed dat die order er aan kwam. Vriendjes seinden vriendjes in, zeg maar. Niet de toezichthouders, maar de high frequency traders hebben deze praktijken volkomen weggevaagd.   

Geldt ook voor kosten. De gillen nu weer net zo snel omlaag, als ze in de gouden jaren eind vorige eeuw omhoog gingen. Mooi om te zien dat anno nu brokers en vermogensbeheerders adverteren met kosten en niet rendementen. Ook hier geldt: bedank Vanguard en BlackRock en niet de toezichthouders.     

Honderdduizenden verkoopmomenten

Ik dwaal af. Als mijn ouders inderdaad die tracker op hun huwelijksdag hadden gekregen, hadden ze sterk in hun schoenen moeten staan om die nu nog te hebben. Want in die tijd kwamen er honderdduizenden verkoopmomenten, verkoopsignalen, krachvoorspellingen en eind der tijden meldingen langs.

Kijk maar wat er zoal langs kwam sinds 1957. Eerlijk zeggen, wat had u gedaan met uw portfolio ten tijde van en ik doe maar een greep:

  • Nieuw Guinea crises
  • Cuba crisis en permanente Koude Oorlog
  • Moord op president John F. Kennedy     
  • Vietnam oorlog
  • Twee oliecrises
  • Terreur in Europa in jaren zeventig/tachtig

Pak de lange dollar, rente-en oliegrafieken er ook maar bij: om gek van te worden. Kortom, de kans dat mijn ouders het hele ritje buy & hold hadden uitgezeten - wat uiteindelijk gewoon weer de beste methode bleek - en niet continue waren in- en uitgestapt en kosten hadden gemaakt schat ik niet heel hoog is.

Je kan ook niet alles hebben in het leven. Mij ouders zijn 86 en 85 en zijn nog kerngezond. Daar kan niemand tegenop beleggen. Nou ja, wellicht hun leeftijdgenoot Warren Buffett dan. Ik hoop dat ik zelf in zijn en de geest van dit verhaal beleg: iedere maand de markt kopen en er geen mening over hebben.

Op naar de volgende zestig jaar, pa en ma. Wat willen julllie als cadeautje, trackertje S&P 500?      


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Endless 30 mei 2017 08:07
    Gefeliciteerd Herkenbaar ik ben ook pas een paar jaar aan het beleggen Mijn motto laag kopen en op de plank leggen. Wat mijn ouders betreft was de beurs de ver van mijn bed show met teveel risico. Of hun motto als je voor een dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje. Wel minder spanning in hun leven wat ook heel positief kan uitpakken. Fijne dag
  2. forum rang 7 ffff 30 mei 2017 15:33
    Lieve Pa en Ma.....

    Maar ook: Wat een fantastische zoon! Mag ook gezegd worden.

    Arend Jan: Gisteren postte ik in jouw column wat in mei 1957 een busabonnement kostte. En die kwamen ze nog aan huis verkopen: door de bus - chauffeur.
    Aan beleggen deden in die tijd alleen maar de upper-class, maar toch ken ik heel wat prijzen van grond en huizen die ook fenomenaal in prijs zijn gestegen als je 60 jaar bekijkt. Probleem is alleen: In 1957 kreeg mijn moeder met 5 kinderen 100 gulden huishoudgeld per week om ALLES mee te doen ( Ruim 45 Euro) en dan stak je niet zomaar 1000 gulden in aandelen.

    Wat dat " levenslang" doorlopend beleggen betreft en de rendementen daarop.... daar kan ik je heel wat over vertellen.
    Ben altijd weer blij verrast met die onthullende grafieken van jou van 30, 40, 50 jaren.... Dan snap je het pas echt.

    Peter
  3. Da Freeze 30 mei 2017 18:44
    Eerlijk zeggen, wat had u gedaan met uw portfolio ten tijde van en ik doe maar een greep:
    Nieuw Guinea crises
    Cuba crisis en permanente Koude Oorlog
    Moord op president John F. Kennedy
    Vietnam oorlog
    Twee oliecrises
    Terreur in Europa in jaren zeventig/tachtig

    Ik denk gewoon in de aandelen blijven, zeker met de ervaring die ik heb van de afgelopen 10 jaar. Het maakt niet uit wie er wordt vermoord of waar een crisis uitbreekt, de markt bepaald altijd. Als dividendbelegger zie ik crises slechts al aankoopmoment.
  4. knax63 31 mei 2017 09:03
    Opmerkelijk is dat
    De eerste helft van die periode slechts een heel klein deel van het rendement word gemaakt en de laatste 5 jaar eigenlijk meer dan de helft van het totaal.
    Kortom achteraf kan je zeggen dat je de eerst helft het minst verdiende en de laatste 5 jaar het meeste. Wat je niet mag verwaarlozen is dat beurzen nu hoog staan en dat de dollar juist laag staat!
    Ik zou zeker geen tracker kado doen nu. Vanuit risk reward perspectief gezien.
    Maar achteraf kan je pas zien of juist is terwijl je vooraf besluit moet nemen.

    Je ouders hebben goed besluit genomen om samen te gaan en dat geeft ze nu alle rust om van het leven samen te genieten. Proficiat!
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links